Steun de Freedom Flotilla 2

Ik geef het verzoek met plezier door: steun de tweede Freedom Flotilla.

De Stichting Nederland-Gaza vraagt uw hulp

Tweede helft mei 2011 vertrekt een flotilla van ongeveer 15 schepen met 1000 passagiers en 3 vrachtschepen met medicijnen, medische en onderwijs hulpmiddelen, waterpompen, etc naar Gaza. Een 25-tal landen uit de hele wereld heeft zich aangesloten bij het Europees initiatief om net als in 2010 naar Gaza te varen. De Freedom Flotilla 2 vertrekt uit Griekenland.

Het doel is om de hulpgoederen naar Gaza te brengen en wanneer de situatie dat vereist met een niet-gewelddadige actie de blokkade van Gaza te doorbreken. Een nevendoel is de bevolking van Nederland bewust te maken van de gevolgen van de Israëlische blokkade van Gaza. We willen dat elk land het internationaal recht naleeft en Palestijnen het recht krijgen om zich te ontwikkelen en een menswaardig bestaan op te bouwen. Om alle misverstanden te voorkomen laten de organisatoren de lading van tevoren controleren en verzegelen door internationaal erkende organisaties en bekende personen.

Deelnemers gevraagd
Er kunnen 35 Nederlanders mee op het Nederlandse schip. Er zijn nog een aantal plaatsen vrij. Wij zoeken vooral betrokken mensen. Kwaliteiten die we aan mensen verder vragen zijn: aandacht van media krijgen en/of journalistieke ervaring hebben. We denken daarbij aan politici, schrijvers, juristen en mensen uit de medische en onderwijswereld. Het leven aan boord is gebonden aan regels. (voor info neem contact op met Rob Groenhuijzen, gsm 0614686769 of mail: re4evolution@gmail.com of info@nederland-gaza.nl)

Een bijdrage doneren
De Stichting Nederland-Gaza is dit jaar opgericht door een 25-tal Nederlandse christelijke, joodse, islamitische en seculiere organisaties. Het bestuur en vrijwilligers organiseren het voortraject in Nederland, blijven aandacht vragen tijdens en na de reis en zullen daar zoveel mogelijk ruchtbaarheid aan geven.
Het Nederlandse schip blijft eigendom van de Stichting Nederland-Gaza en zal mogelijk meerdere keren gebruikt worden. De aanschafprijs is inclusief professionele bemanning, catering, verzekering, etc. ongeveer € 350.000.
Voor de goederen die we naar Gaza brengen doen we vooral een beroep op bijdragen van bedrijven en particulieren.
Wanneer u ons en de bevolking van Gaza wilt helpen, stort dan uw bijdrage op rekening 447872605 t.n.v. Stichting Nederland-Gaza in Gouda.

U wilt meer doen
Wij zoeken mensen die meedoen aan de voorbereiding van de reis, bij het genereren van publiciteit en bij de organisatie van talrijke evenementen. Wij vragen of u ideeën wil inbrengen die u ons laat weten of waar u zelf mee uitvoering aan geeft. We hopen dat u anderen van dit initiatief op de hoogte brengt of in de komende maanden bijeenkomsten bezoekt. Wanneer u uw naam op een lijst van sympathisanten wil plaatsen, laat het ons weten. (Voor informatie zie: www.nederland-gaza.nl en info@Nederland-gaza.nl)

De Stichting Nederland-Gaza bestaat uit de volgende organisaties:

Al Maktaba
Al Awda Netwerk Palestina
Atlasbridges Foundation
Een Ander Joods Geluid
Federatie Islamitische Organisaties Nederland
Friends of Nazareth
Internationale Socialisten
Nederlands Instituut Palestina/Israël
Nederlands Palestina Komitee
Palestijnse Gemeenschap Nederland
Palestina Komitee Rotterdam
Rotterdam voor Gaza
Stichting Cultureel Centrum Dar-al-Hijra
Stichting ISRAA
Stichting Palestijnse Vrouwen in Nederland
Stichting Talliq
Stop de Bezetting
Utrecht4Palestine
Vrienden van Sabeel Nederland
Vereniging Ettaouhid
Vereniging Landelijke Organisatie Op Koers (LOOK)
Vrouwen in het Zwart
Werkgroep Keerpunt
Wij Blijven Hier

Website: hier.

49 gedachten over “Steun de Freedom Flotilla 2

 1. Ik steun alleen boten die de koerden van hulpgoederen gaan voorzien, bezet en onderdrukt door Turkije, en de bevolking van Westelijk Sahara, bezet en onderdrukt door Marokko. De achtergebleven Jordaniers en Egyptenaren in de Gazastrook hebben een hogere levensstandaard en verwachting dan de gemiddelde Arabier.Ik kan het niet helpen dat ze chronisch de verkeerde keuzes maken en daarmee een hoop ellende over zich krijgen, helaas worden ze ook nog eens geholpen door lui uit Europa die in hun eigen maatschappij uitgerancherd zijn, en ervaring hebben in verkeerde keuzes maken.

 2. Jij bent helemaal niet van plan om iets te doen voor de Koerden of de Saharawi’s, Ben. Jij bent gewoon weer het vaste nummertje van de Israel-apologeten aan het afdraaien.
  Duidelijk is dat jij helemaal niets afweet van Gaza. Dat is niet zo erg, daar heb je er wel meer van, maar het is wel erg dom om op dit weblog je onwetendheid te etaleren. Want hier zijn mensen, waaronder ik, die anders dan jij, wel op de hoogte zijn van de blokkade van Gaza en de gevolgen daarvan.
  Verder, Ben, ben jij zo laf om niet je emailadres op te geven, wat wel verplicht is, dus dat hoef je niet nog eens te proberen.
  Gaat heen en leutert niet meer.

  (En voor je informatie, het aantal Europeanen dat er nog verstokt zo over blijft denken als jij neemt wel af. Er blijken dus nogal wat ‘uitgerancherde’ en ‘verkeerde keuze makende’ lui in Europa te zijn. Jammer voor jou ben jij hier degene die de boot mist. Zie hier)

 3. Goed initiatief!! Vergeet ook de raketten en andere wapens niet in te laden! Waar vervolgens weer Israëlische doelwitten mee beschoten kunnen worden. Inlichtingen over wapens zijn te verkrijgen op 0900-ahmadinejad Nee vrede blijft op deze manier nog ver weg….

 4. Nou, Niels, natuurlijk weet jij wel dat de boten naar Gaza geen wapens met zich mee zullen voeren. Maar de vraag is natuurlijk waarom jij denkt dat de Palestijnen zich niet mogen verdedigen tegen Israëlische aanvallen, terwijl jij ook kunt weten dat er veel meer Palestijnse burgers gedood worden door Israel’s leger dan er Israeli’s gedood worden door raketten en ander dom wapentuig.

  Je kunt van mij inmiddels ook weten dat ik niet voor aanvallen op burgers ben, ook niet door Palestijnen. Maar de vraag is hoe de Palestijnen zich dan wel kunnen verdedigen tegen de voortdurende landroof, de ‘targetted killings’, de ruim zesduizend politieke gevangenen waaronder mensen die niks anders op hun geweten hebben dan dat ze in het Palestijnse parlement zaten, en vaak ook nog zonder proces, de illegale nederzettingen, de illegale muur, de illegale blokkade – jij kunt ook weten dat er meer dan driehonderd kinderen gedood zijn tijdens de aanval op Gaza, op een bevolking die niet eens kon vluchten. Nou is de vraag aan jou dus: hoe kunnen de Palestijnen zich verdedigen? Hoe komt het dat jij denkt dat het heel gewoon is dat Israel miljarden krijgt van de VS om een van de grootste legers op de been te houden maar lui als jij moord en brand schreeuwen als de Palestijnen zich ook graag militair zouden kunnen verdedigen?

  En als jij nog steeds denkt dat het de Palestijnen zijn die de vrede tegenhouden, kun jij ons even op de hoogte brengen van waar we het Israelische voorstel voor vrede kunnen vinden? Zou fijn zijn, dan geef ik dat even aan mijn Palestijnse vrienden door.

 5. Natuurlijk weet ik dat de schepen geen wapens met zich mee zullen voeren. Zoals bijvoorbeeld de IDF soldaten die vanuit een helikopter de Mavi Marmara enterden waar doden bij vielen. De media riep moord en brand, het zionistische Israël agressief tegen deze vredelievende transporten van hulpgoederen. De werkelijkheid zat echter anders inelkaar, soldaten werden aangevallen met stokken en messen en werden van boord gegooid.
  U vraagt aan mij of palestijnen zichzelf niet mogen verdedigen? Als ik dan aan u vraag, mag Israël zichzelf niet verdedigen? De blokkade is immers opgericht om zo te voorkomen dat er wapens naar binnen worden gesmokkeld die vervolgens gebruikt worden tegen Israël.
  Ook schepen zoals de Victoria die vol gepakt lagen met wapens voor Gaza. Zolang er geprobeerd blijft worden om wapens Gaza binnen te smokkelen zal de vrede in mijn ogen nog ver weg zijn.
  De door u genoemde “illegale muur” is ook opgezet om het geweld tegen Israëli’s tegen te gaan.

  En u heeft het over al die arme kinderen die door het kwade Israël worden gedood, het doden van mensen is uiteraard nooit goed te praten. Maar ik hoor van u alleen maar wat Israël doet.
  Ik neem aan dat u ook hulpgoederen mee neemt voor de 2 overgebleven joodse kinderen die hun familie hebben verloren, in hun slaap uitgemoord door palestijnse militanten. En zo zijn er nog honderden voorbeelden te noemen. Of misschien komt u troost brengen voor de vele slachtoffers van de bomaanslagen gepleegd door Palestijnen? Nee wij zullen het vast nooit eens worden, gelukkig hoef ik het ooit nooit met u eens te worden.

  In mijn ogen zijn “hulp” organisaties zoals die van u niet echt om de mensen daar te helpen maar met zelfverrijking. Ik zal het anders beschrijven, u bent aandeelhouder in de zieligen industrie. Grote geldstromen worden eerst voor eigen gewin gebruikt, waar gaat die 350.000 euro voor de boot naartoe? Medicijnen en voedsel voor de Palestijnen? Prima, maar zorg er ook voor dat het niet over datum is zoals de laatste keer, anders helpt u straks nog mee om nog meer slachtoffers te maken. Maar aan de andere kant.. dan heeft u de volgende keer natuurlijk wel weer wat ander werk te doen. Werkverschaffing noemen we het ook wel.. prettige dag nog..

 6. Je kletst, Niels.
  Ik heb nooit wat anders gezegd dan dat ik aanslagen op burgers afkeur.
  Ik heb nooit wat anders gezegd dan dat de Israeli’s recht hebben om zich te verdedigen, maar ik hoor van de andere kant, de jouwe, nooit never wat de Palestijnen zouden moeten doen om zich te verdedigen. En waar de meeste doden vallen dat weet jij ook donders goed, want Israël bombardeert Gaza bij voorkeur vanuit de lucht, waar de bevolking geen enkel verweer tegen heeft.

  De mensen op de Mavi Marmara moesten zich verdedigen tegen een aanval van een van de meest geavanceerde legers ter wereld, en hebben dat gedaan met uit de railingen gehaalde stangen. Het is niet voor niets dat er negen Turkse mannen zijn doodgeschoten, waarvan sommige zeer waarschijnlijk nog voor het op vechten aankwam, en niet één van die zogenaamde ‘bedreigde’ soldaten daarbij is gesneuveld, en het is ook niet voor niets dat Israel geweigerd heeft om onafhankelijk onderzoek toe te staan. Nog afgezien van de vraag wat Israel op die boot in de internationale wateren die niet naar Israel ging maar naar Gaza te zoeken had. Wapens? Waren er niet.

  Die illegale muur is ook al niet gemaakt tegen zelfmoordaanslagen – dat die niet meer voorkomen, en de laatste aanval op de bus pas weer na jaren kwam en niemand nog weet wie dat gedaan heeft heeft niets met de muur te maken. Die is niet af, je kunt als je tijd hebt er nog steeds omheen, wat je kunt weten vanwege het fikse aantal illegale arbeiders dat om de zoveel tijd wordt opgepakt, en bovendien zitten duizenden Palestijnen aan de andere kant van de muur. Waaronder een miljoen in Israel zelf. Maar treiter de Palestijnen maar lang genoeg en er zullen ongetwijfeld weer aanslagen komen. En je kunt ook weten dat het Israelische leger doden maakt onder de Palestijnen die zich principieel geweldloos verzetten.

  De blokkade is ook al niet bedoeld om tegen te gaan dat er wapens Gaza in komen, want die komen wel via de tunnels. Het is tenslotte duidelijk dat er nog steeds raketten worden verstuurd en dat die moorddadige aanval op Gaza niet één raket uit heeft weten te schakelen. Gewone grenscontrole zou volstrekt genoeg zijn om wapens tegen te houden, zoals elk normaal land dat doet. Er is geen enkele rechtvaardiging voor om bouwmateriaal, medicijnen, spullen voor de scholen, spullen waarmee de Gazanen zelf konden produceren wat ze nodig hebben om in eigen levensonderhoud te voorzien tegen te houden. Er is geen rechtvaardiging voor het tegenhouden van het materiaal dat nodig is om water te zuiveren en de riolering te repareren. Dat hoort allemaal bij de vergaande overtredingen van het internationale recht, en heeft geen andere functie dan de mensen van Gaza collectief te straffen en gevangen te houden. Je hoeft bovendien maar een kleuter te zijn om te begrijpen dat mensen daar niet minder radicaal van worden.

  Met zelfverrijking heeft de flottielje ook al niks te maken, niemand die daar aan mee werkt wordt betaald voor de tijd die er in gestoken wordt, dus wederom leuter je maar een eind weg zonder te weten waar je het over hebt. En voor je informatie: al het werk dat ik al vele jaren doe in Gaza is net als dat van al mijn collega’s onbetaald.

  En uiteraard hoeven er geen hulpgoederen naar Israelische slachtoffers, of is het mij ontgaan en zitten die opgesloten en omsingeld door Palestijnse tanks misschien? Komen de zwaar gesubsidieerde kolonisten op de Westoever iets tekort? Kunnen ze niet weg of zo om hun boodschapjes in Israel te doen?

  Inderdaad, ik ga er van uit dat de regering van Israel de grote schurk is, die lui als jij ook nog wijs weet te maken dat het allemaal ‘zelfverdediging’ is. Oliedom om dat te geloven. En uiteindelijk absoluut niet in het belang van de Israelische bevolking, die op deze manier nog tot sintjuttemis in angst zal leven. Er gaat geen vrede komen voor Israel als er geen vrede komt voor de Palestijnen.

  En antwoord op de vraag waar het vredesaanbod van Israel blijft heb je natuurlijk ook niet kunnen geven. Want dat is er niet.

  Jij ook prettige dag verder, en je hoeft niet terug te komen.

 7. Waarom hoef ik niet treug te komen ? Erg kinderachtig dat u niet tegen een weerwoord kunt. Maar dat is tiperend voor uw slag volk. Ik kom u vast nog wel een keer tegen in het politieke bestel en dan zal ik u zeker even aanspreken!

 8. Omdat het na twee rondes hoor en wederhoor wel genoeg is meneer Niels. Het is vooral ‘tiperend voor mijn slag volk’ dat ik ook nog gewoon hard moet werken voor mijn brood, en voor het eindeloos beantwoorden van dezelfde klets krijg ik niks. En het helpt niet. Het is altijd dezelfde klets, en de mensen die met diezelfde klets aan komen zetten zijn resistent tegen argumenten en controleerbare feiten.
  Nou, het zal reuze gezellig zijn om u nog eens tegen te komen in het politieke bestel, meneer Niels. Pilsje?

  (O en over die 350.000 – geen idee. Ik zit niet in de organisatie, ik ondersteun het initiatief alleen van harte. En ik neem aan dat een boot met bemanning geld kost, en wat ze mee willen nemen ook, maar dat moet u even bij hun gaan vragen)

 9. Niels, waarom ga je niet voor een jaartje aan de Israelische kant in Israel wonen?
  Daarna een jaartje bij de Palestijnen in Israel en tot slot nog een jaartje in de West-Bank en in Gaza.
  En na alle opgedane ervaringen ga je bekijken of je zienswijze, van dit moment, gelijk gebleven of veranderd is.

  Ik hoop dat je zo moedig bent om dat inderdaad te doen.
  Op z’n minst zul je dan weten waar je het over hebt.

  Groet,
  Gerrie

 10. Beetje overdreven, Gerrie. Met een doelgericht bezoekje van een week aan elke kant kom je ook al een heel eind. Maar we gaan dat niet aan meneer Niels vragen, want we zijn voorlopig even uitgepraat.

 11. Je hebt geen nazi’s nodig als voorbeeld, Frank. Volgens het internationaal recht heeft elk volk onder bezetting het recht zich te verzetten en verdedigen, en dat het voor de Palestijnen gaat over bezetting is door de VN en door het Strafhof in Den Haag bevestigd – voor wie dat niet gewoon met eigen ogen heeft aanschouwd. Wat niet is toegestaan zijn aanvallen op burgers.
  Het punt is dat we dat allemaal weten, maar dat noch de VS noch de EU er werkelijk wat aan doen om Israel aan het internationaal recht te houden.

 12. Ik neem aan dat u ook hulpgoederen mee neemt voor de 2 overgebleven joodse kinderen die hun familie hebben verloren, in hun slaap uitgemoord door palestijnse militanten.

  Niels spreekt hier een oordeel uit zonder dat er een verdachte is gevonden en aangehouden. Het is opmerkelijk dat de Israel Defence Force de dag na de moordpartij verzekerde dat de dader of daders spoedig aangehouden zouden worden, maar dat dit nog steeds niet is gebeurd.

  Wel zijn zestig Palestijnse mannen opgepakt en gevangengezet, met name uit het naburige Palestijnse dorp Awarta. Dit nadat al veertig man waren opgesloten. Het IDF heeft “om het proces niet te verstoren” mediastilte gelast. Ook zijn opnieuw roadblocks opgericht.

  Dat zouden Nederlandse burgers niet accepteren, dat er honderd mannen voor onbepaalde tijd zonder aanklacht of vorm van proces worden opgepakt en vastgehouden en er vervolgens van het leger niet meer over bericht mag worden.

  De geruchten dat de vreselijke moord niet is gepleegd door Palestijnen, maar door Aziaten, of een Aziaat, blijven rondgaan. Maar Israël heeft er belang bij dat deze kwestie zo lang mogelijk blijft slepen. Netanyahu heeft al geclaimd, om de kolonisten rustig te houden, dat voor ieder vermoord gezinslid Israël het wraakrecht heeft om honderd huizen te bouwen.

  Vragen aan Niels:
  Waarop baseer je je vaststelling dat de moord is gepleegd door Palestijnen (mag trouwens wel met een hoofdletter)?
  Hebben Palestijnse burgers voor jou dezelfde rechten als jij?
  Zou je accepteren dat in Nederland honderd mannen zonder aanklacht of vorm van proces voor onbepaalde tijd werden opgepakt, teneinde één of twee daders van een moord te vinden?

 13. U vraagt zich af of de Palestijnen geen wapens mogen hebben om zich te verdedigen. Mijn vraag aan u is dan: Wat verdedigen de Palestijnen als ze Grad rakettten afvuren op steden als Ashdod, Beer Sheva en Ashkelon? Uw bekende praatje over verzet en ‘verdediging’ zou pas geloofwaardig zijn als de Palestijnen hun ‘verdediging’ en verzet zouden richten op Israelische militaire doelen. Als u dan toch Palestijns verzet en het internationaal recht in een reactie noemt; dat recht op verzetten en verdedigen is natuurlijk geen vrijbrief om zelf het internationaal recht te schenden. De VS en de EU doen er overigens ook niets aan om de Palestijnen zich aan het internationaal recht te laten houden.

 14. Ik zal het nog even herhalen Bart.
  1. De Palestijnen leven onder een agressieve militaire bezetting. Ze verliezen stukje bij beetje de laatste kwart van het land dat ze nog hadden. Gaza ligt nu al jaren onder een blokkade. Er wordt niets aan gedaan. Er ligt géén voorstel om daar een einde aan te maken, hoewel Hamas heeft aangeboden om een wapenstilstand in te stellen als er een eind komt aan de blokkade. Daar heeft Israel niet op gereageerd.
  2. Palestijnen hebben het recht om zich te verdedigen en te verzetten.
  3. Nee, ze mogen geen aanvallen doen op burgers, en met de raketten die nauwelijks te richten zijn is het niet mogelijk om militaire doelen te raken. En ik herhaal het nog een keer: dat moeten ze ook niet doen. Maar ga er eens van uit dat ze graag militaire doelen zouden willen raken als ze daar de mogelijkheden toe hadden.

  Een Palestijn zei een keer tegen mij, dat was nog in de tijd van de zelfmoordaanslagen, wil je weten hoe Israel daar een eind aan kan maken? Er zijn twee manieren. De eerste: stop de bezetting. De tweede: geef ons een normaal leger. Denk je echt, zei hij, dat een Palestijnse jongen zichzelf op zou blazen als hij de kans had om Jeruzalem te bombarderen zoals ze dat met Gaza doen, of met een tank Tel Aviv in zou kunnen rijden? Het was een cynische uitspraak. En ik ben blij dat de meeste Palestijnen die ik ken voorstanders zijn van geweldloos verzet, zoals onder andere in Bil’in, tegen de muur. Maar ook daarbij hoeven ze niet te rekenen op steun van de westerse mogendheden, al wordt de groep buitenlanders die zich solidair toont op allerlei manieren wel groter. In Gaza hebben ze daar weer niks aan, want die zitten opgesloten. Geweldloos verzet is zelfs niet zichtbaar.

  De vraag is dus: op welke manier kunnen de Palestijnen wel hun recht halen? Bij wie moeten ze daarvoor zijn? Resoluties zijn er zat, maar geen westerse mogendheid eist van Israel dat ze zich daaraan houden. Wie helpt de Palestijnen zichzelf te verdedigen tegen een aanval zoals die in 2008 op Gaza is gepleegd? De VS doen nog steeds niets, ze doen niets tegen de aanvallen, de targetted killings, de voortzetting van de nederzettingenbouw enzovoorts. Wat kunnen de Palestijnen nu doen?

 15. u vergist zich, als u het over ‘nauwelijks te richten’ raketten heeft dan heeft u het over de in Gaza gemaakte kassam raket. De Grad raketten die nu uit Gaza op Israelische bevolkingscentra afgevuurd worden zijn wel degelijk te richten, en landen daardoor niet voor niets precies in Israelische steden.
  Of de Palestijnen werkelijk ‘graag militaire doelen zouden willen raken’ weten we zodra de volgende richtbare Grad vanuit Gaza wordt gelanceerd.

 16. Misschien bent u wel geweldig veel beter op de hoogte van militaire zaken als het verschil tussen de ene of de andere raket dan ik. Ik heb me er nooit mee bezig gehouden of er militaire doelen zijn die door een Gazaanse Grad raket te bereiken zijn – misschien kunt u die met uw kennis van zaken even aan ze doorgeven?
  Ik constateer wel dat als het de bedoeling was, wat u lijkt te veronderstellen hoewel ik niet zou weten hoe u dat zo zeker weet, om met die raketten speciaal burgers te raken ze het ook al niet geweldig doen. Er sterven in Israel nog altijd meer mensen aan pinda-allergie dan aan raketaanvallen, al heet het in de Israelische retoriek nogal eens dat het dagelijks ‘raketten regent’.
  Waarbij ik ten overvloede nog wel even wil herhalen dat ik er een groot voorstander van ben dat ze met die raketten ophouden.
  Al blijft ondertussen de cruciale vraag wat Palestijnen dan wel kunnen doen om hun rechten te krijgen nog steeds onbeantwoord.

 17. @10 Gerrie het kan sneller: zelf heb ik, na een periode van 2 weken in ’95 in de West Bank, Gaza Strip, Golan en Israel, paradigma 1 resoluut verlaten om er nooit, maar dan ook echt nooit meer op terug te keren. Niels en Bart zijn vrijwel zeker nog nooit in de Gaza Strip geweest.

 18. Die heeft Gideon Levy, Israels journalist gezegd in 2006 in de soemoed.
  “What would happened if the Palestinians had not fired Qassams? (raketten). Would Israel have lifted the economic siege that it imposed on Gaza? Would it open the border to Palestinian labourers? Meet with the elected leadership and conduct negotiations? Encourage investment in Gaza? Nonsens. If the Gazans were sitting quietly, as Israel expects them to do, theire case would disappear from the agenda here and around the world. Nobody would have given any thought to the fate of the people of Gaza if they did not behave violently.”

 19. @20. Zoals Anja al schreef Whave, overdreef ik nogal.
  Ik ken mensen die zich nogal voor de Palestijnen hebben ingezet maar na 2 weken Israel zo onzeker werden, aangaande de situatie daar, dat zij niet meer wisten waar ze achter stonden.
  Teveel eenzijdige verhalen in korte tijd.
  Vandaar dat ik Niels, voorstelde om enkele jaren te gaan en de tijd te nemen om de situatie tot in zijn botten te voelen.
  Gelukkig had jij maar 2 weken nodig om de situatie in te zien, wat me echt blij maakt.
  Eigenlijk zou ik iedereen, die een kijkje in Israel gaat nemen, aan willen raden om eerst het laatste boek van Anja te lezen: “Oorlog als er vrede dreigt”.
  Dat zou bij voorbaat al enorm helpen om inzicht in de situatie te krijgen.

  Groet,
  Gerrie

 20. De Gazanen hebben mij niet nodig om hun doelen uit te zoeken. Khaled Jaabari (Abu Walid) commandant van de al-Aqsa Martelaren Brigade verklaarde in Okt. 2007 tegenover the Guardian het :

  “We obtain the details from Google Earth and check them against our maps of the city centre and sensitive areas,”

  Hieruit blijkt niet alleen dat raketten weldegelijk gericht afgevuurd worden, maar ook dat het dus doelbewust om het beschieten van steden gaat.

  Vervolgens nog even het pinda-allergie verhaal, in de aanloop naar de Gaza oorlog kwamen er in 2 jaar tijd 10 mensen om het leven door Palestijnse raketaanvallen. Ik beschik niet over actuele gegevens over het aantal doden tengevolge van pinda-allergie, maar in bijv. de VS gaat het om 10 doden per jaar, omgerekend naar de Israelische bevolkingsgrootte zou het dan gaan om niet meer dan 1 dodelijk pinda-allergie slachtoffer per 4 jaar.

  Tenslotte nog een reactie op de meneer of mevrouw die zich verschuilt achter de naam ‘whave’ (reactie nummer 20). Ik spreek uit persoonlijke ervaring als ik zeg dat een bezoek aan Gaza en de West Bank voor sommigen een ervaring zal zijn waardoor zij hun mening herzien, voor anderen zal het mischien een ervaring zijn die hun mening alleen maar bevestigd. Het hangt natuurlijk helemaal van de persoon af. Ik begrijp uw conclusie eigenlijk niet zo, maar ik vind het voor de discussie ook niet relevant of, wanneer en hoe vaak iemand in Gaza is geweest. Is mijn mening plotseling meer waard dan die van u omdat ik na uw bezoek in ’95 nog verschillende malen in Gaza ben geweest?

 21. Als de Gazanen hun doelen gewoon op Google Earth op kunnen zoeken, dan heeft Israel een probleem want dan liggen de doelen voor de raketten er open en bloot bij inclusief militaire doelen kennelijk. Of, gezien het feit het aantal doden dat er door raketten gevallen is nog niet één procent uitmaakt van het aantal Palestijnse doden zijn de Palestijnen te stom om die raketten een beetje te richten. Ondanks Google Earth. Er van uitgaande dat ze, zoals u veronderstelt hoewel u daar geen bewijs voor hebt, vooral tot doel hebben om burgers te raken. Dat doen ze dan heel slecht. Dat is dan weer heel geruststellend voor Israel.

  De ervaring van praktisch iedereen die in Gaza is geweest, en ik ken er na vijftien jaar werken in Gaza behoorlijk veel, is dat ze zich voor de Palestijnse kant gaan interesseren en kritisch komen te staan tegenover de verhalen die Israel ons opdist. Wie kennis heeft gemaakt met Gaza maakt zich over het algemeen niet alleen druk over de veiligheid van Israel, maar ook over die van de Gazanen. U kennelijk niet. Dat is dan de eerste die ik meemaak, en dat is interessant. Vertel eens, wanneer was u in Gaza, wat deed u daar, wat maakte u mee?

 22. (21) Ja mooi dat citaat van Gideon Levy, Corrie. Ik was het al weer vergeten dat hij het was die dat heeft gezegd, maar het lijkt mij de spijker op de kop. Je weet dat hij op 14 april in De Balie spreekt?

 23. Als het doel is om Israelische militaire doelen te raken, zoals u veronderstelt hoewel u daar geen bewijs voor hebt, dan doen ze het nog heel veel slechter.

  Ik interesseer me voor de Palestijnse kant en sta kritisch tegenover de verhalen die Israel ons opdist. Ik heb kennis gemaakt met Gaza en heb me daarvoor al druk gemaakt over de veiligheid van de Gazanen.

 24. Ik hoef me niet te herhalen, Bart. Met de raketten valt niet veel doel te raken, hoewel dat vast met nieuwere raketten meer zal gebeuren. Het cruciale punt is de vraag hoe en waarmee de Palestijnen zich verdedigen kunnen, waar ze recht op hebben, en daar ga jij niet op in. Waarmee het wat ongeloofwaardig voorkomt dat jij je druk zou maken voor de veiligheid van Gaza. Ook interessant dat je geen antwoord geeft op de vraag wanneer je in Gaza was en wat je daar deed. Ik waag dus te betwijfelen of dat waar is, maar dat maakt verder niet uit. Het beste verder.

 25. Ik heb wel eens een foto gezien van zo’n Qassam raket. Het is net een veredelde kachelpijp. Als je dan het spul ziet wat Israel daar tegen gebruik. Tegenwoordig hebben ze zelf al onbemande vliegtuigjes die ze vanuit een kantoor kunnen bedienen en raketten kunnen afschieten op het doel wat ze in het vizier hebben.
  Ik weet dat Gideon Levy naar de Balie komt. Ik heb daarover bericht gekregen van EAJG. Het lijkt me een hele interessante avond waar ik graag bij hada willen zijn. Helaas woon ik te ver weg om daar naar toe te komen. Bovendien is er dan de gemeenteavond van de kerk waar ik eigenlijk bij aanwezig moet zijn.
  Ik zat gisteravond nog op de website van Australians for peace te kijken. Daar vond ik dit
  Norman Finkelstein Paths to Peace
  Editor’s note: The following 3-part video of Norman Finkelstein speaking at Brown University in the States in an absolute MUST WATCH for everybody. He could not be clearer on the issues and it is as simple as he
  http://australiansforpalestine.com/42098

 26. We hebben bij dit onderwerp de variaties op paradigma 1, “Israel verdedigt zich tegen zijn vijanden”, weer ruimschoots gehad. Het is volstrekt oninteressant om de volgende klant met de mededeling dat Hamas-een-terreurorganisatie-is-met-geen-ander-doel-dan-Israel-te-vernietigen hier ruimte en tijd te bieden, het is oude meuk. Dus zoek een andere plek of verzin eens wat anders. Of lees eens een goed boek, over Hamas, bijvoorbeeld.

 27. O en mocht Bart nog langs komen om te kijken hoe het er hier bij staat, hij jokt.
  Ik heb nog even gegoogled en het hoogste aantal Israelische doden door Palestijnse raketten, gerekend vanaf het jaar 2000, is 30.
  Het interessante, maar niet verrassende, is dat de pro-Israel berichten bijna nooit het aantal Israelische doden door raketten noemt, maar daar een ander stijlfiguur voor heeft: er werden raketten afgeschoten naar, zeg, Ashdod, dat zoveel duizenden inwoners heeft.
  Iemand geraakt? Nee dat niet, maar leuke suggestie, duizenden mensen in gevaar.

  Dat er zoveel raketten werden afgevuurd op Israel in de aanloop naar de aanval op Gaza is nog een veel grotere leugen. Hamas hield in die tijd een wapenstilstand in stand van zes maanden, en er werden op een enkele na géén raketten afgevuurd. De wapenstilstand werd overigens doorbroken toen Israel een paar Palestijnen doodde.
  Zie voor de cijfers B’Tselem, een Israelische mensenrechtenorganisatie met een keurige staat van dienst. Hier

 28. Anja,

  Ik vind het om zacht uit te drukken vervelend dat je “Nederland” achter de Freedom Flotilla wilt scharen, zoals je zelf zegt “Een 25-tal landen uit de hele wereld heeft zich aangesloten bij het Europees initiatief om net als in 2010 naar Gaza te varen.” zou het plan bij 25 landen liggen, gesteund door Europa,

  Aangezien er in Nederland geen meerderheid is (voor zover ik weet, als jij dit hebt, laat maar zien) voor dit plan, en het een initiatief is van verschillende stichtingen verdraai je hier subtiel de waarheid.

  Begrijp me niet verkeerd, de leefomstandigheden daar zullen ongetwijfeld alles behalve perfect zijn, en een bootje met hulpgoederen mag van mij gelijk die kant op, alleen de boodschap die meegaat “verbreek de zeeblokkade” oftewel “zit het Zionistische Isreal dwars” vind ik een beetje teveel van het goede.

  Groetjes.

 29. Niet blijven zeuren, Bart. De cijfers van B’Tselem liegen niet. Er zijn nu juist géén Israelische doden gevallen ‘in aanloop naar de Gazaoorlog’. Augustus, september, oktober, november, géén doden. De wapenstilstand werkte. Het lukte Hamas toen steeds beter om ook de kleine groepjes die nog wel eens zo’n zelfgeknutselde raket afschoten tegen te houden. De wapenstilstand werd doorbroken toen Israel op 4 november 2008 begon met het doden van Palestijnen, waarna er weer wat raketten vlogen, waarna Israel niet inging op het aanbod voor een nieuwe wapenstilstand maar de aanval begon.
  Uit een Amerikaans onderzoek blijkt overigens dat het standaard is dat juist Israel de wapenstilstand doorbreekt, in 79% van de gevallen was het Israel, 8% waren het de Palestijnen die begonnen, in de overige gevallen begonnen beiden. Kanwisher, Reigniting Violence, Huffington Post, 6 januari 2009.

 30. De tekst is van de organisatie, Robert, niet van mij. Ik sta achter het initiatief maar heb de tekst niet geschreven. Nou denk ik niet dat er iemand is die denkt dat er bedoeld is dat heel Nederland achter die actie staat (als dat zo was hoefde je geen boot te sturen, dan deed onze regering eindelijk eens wat) Maar als er ergens gevoetbald wordt en ‘Nederland’ doet mee wordt mijn mening ook niet gevraagd.

  Het is wel schattig gezegd, dat ‘de levensomstandigheden alles behalve perfect zijn’, (zie hier wat de werkelijke gevolgen zijn) en we begrijpen dat jij hoort bij de mensen die vinden dat die mensen in Gaza wel hulpgoederen mogen hebben, maar dat er niemand mag protesteren tegen de blokkade zelf. Nou, gelukkig zijn er mensen die vinden dat je dat wel moet doen, tot Israel ophoudt met blokkade en bezetting en zich eindelijk eens houdt aan mensenrechten en internationaal recht.
  Maar ik zal doorgeven dat jij niet meedoet.
  Zullen ze van schrikken.

 31. “we begrijpen dat jij hoort bij de mensen die vinden dat die mensen in Gaza wel hulpgoederen mogen hebben, maar dat er niemand mag protesteren tegen de blokkade zelf.”

  Ho ho, nu ga je me zomaar dingen in de schoenen schuiven die ik niet zeg, terwijl je in de alinea erboven beweert dat ik hetzelfde bij jou deed, overigens bedankt voor de uitleg daar.

  Dit conflict duurt nu al langer dan ik leef, en aangezien ik, en dan betwijfel ik of er iemand anders is die dat wel heeft, niet over de wijsheid beschik om het naar ieders mening goed op te lossen ben ik niet van plan hier zomaar te raaskalken.

  Overigens worden de mensenrechten aan alle kanten geschonden, door beide partijen, en is 90% van de mensen daar slachtoffer, alleen wek jij de indruk dat het puur en alleen komt door Israel, want als Israel weg was zou alles opgelost zijn? Of denk je daar anders over? In dat geval wil ik je op de speech(es) van Ahmadinejad wijzen, waarin hij het heeft over “vernietiging van de Zionistische staat Israel” en het Handvest van Hamas, zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Hamas_Handvest

  Tja.

  Voel je overigens vrij om het door te geven.

  Om te eindigen, jij en de “Freedom Flotilla” hebben een rotsvast “geloof” in een zelfstandig en vrij Palastina, terwijl deze hele kwestie puur over geloof gaat.

 32. Je hoeft bij mij echt niet meer aan te komen met ‘de mensenrechten worden door beide partijen geschonden’, jawel, maar Israel is evident de bezettende partij, en jawel, zeker kan ik Israel de schuld geven van het conflict – lees dit maar, dan hoef ik het niet voor de tigste keer uit te leggen: hier.
  Je hoeft ook niet met het handvest van Hamas aan te komen zetten, dat doet iedereen die honkvast aan de kant van Israel gaat staan, en dat handvest is van een kwart eeuw geleden – de geschiedenis is niet stil blijven staan, verdiep je daar een beetje in, wil je. Lees een boek. Oorlog als er vrede dreigt.
  En kom ook al niet aanzetten met dat het puur over geloof gaat. Kletskoek.
  Kom helemaal maar niet aanzetten, eigenlijk, als je toch niets anders doet dan het geijkte lijstje ouwe meuk af te werken.

 33. Een klein beetje jammer vind ik het wel, letterlijk ieder argument wat ik aandraag is bij jou “outdated” en onrelevant, maargoed, dat Israel de bezettende partij is ben ik met je eens, in hoeverre, daarover lopen onze meningen uiteen.

  Overigens snap ik niet waarom je je eigen boek gaat aandragen als bron om mijn argument aan te vallen, om het zo maar te noemen.

  Maar, ik ben een leesgierig man, ik zal je boek binnenkort eens lezen, ik neem aan dat het gewoon in de bieb verkrijgbaar is?

 34. Inderdaad vind ik dat, Robert, ik kan het ook niet helpen dat je je toevlucht zoekt tot het overbekende en oudbakken lijstje.
  Het geeft me bovendien niet het gevoel dat je erg op de hoogte bent of dat het zinvol is om het er nog eens over te hebben in hoeverre we van mening verschillen over de bezetting.
  En waarom ik mijn eigen boek aanbeveel: omdat daarin dat oudbakken lijstje punt voor punt uitvoerig wordt weerlegd, plus nog vele andere punten die om de haverklap langskomen, en ik dan niet elke keer weer helemaal opnieuw hoef te beginnen.
  Er staat bovendien een zeer uitgebreide bibliografie in, waardoor je als het je interesseert zelf verder kunt studeren, het gaat in dat boek niet alleen over mijn mening.
  En als je daar het geld niet voor over hebt: je komt ook een eind als je terugbladert op dit weblog: jaren aan materiaal van mij en heel veel mensen die weten waar ze het over hebben.

 35. Het is echt niet nodig om met de 527ste versie van hetzelfde verhaal aan te komen zetten, Marcel. Vooral niet omdat je toch niet geinteresseerd ben in mijn antwoorden, want die staan ook al tig keer op mijn weblog en die dringen kennelijk bij jou niet door. En waarom zou ik dan voor de zoveelste keer opnieuw moeten beginnen? Zoek maar een andere plek, hier ben je op het verkeerde adres.

 36. Je adviseert iemand eens een goed boek te lezen over Hamas, ik zou je willen adviseren het boek Exodus te lezen van Leon Uris.

 37. Hamas bestond in die tijd helemaal niet, slimpie. En nog afgezien daarvan is het boek een romantisch-geidealiseerde versie van wat er toen gebeurde, geheel vanuit de zionistische visie en in het geheel niet vanuit de Palestijnen gekeken. Fijn om te lezen, ik heb ook erg van de film genoten vooral van de blauwe ogen van Paul Newman, historisch gezien waardeloos.

 38. Ja, daarover kunnen we van mening verschillen, ik heb destijds de stichting van de staat Israël gevolgd en ik kan alleen maar zeggen dat het dan weliswaar iets geromantiseerd is het verhaal, maar de feiten kloppen wel degelijk. Ik heb overigens niet beweerd dat Hamas toen al bestond.

 39. Alleen als je nog geheel en al vastzit in de geijkte zionistische versie van het verhaal denk je dat de feiten kloppen, Jan. Gewoon een kwestie van paradigma 1. (Zie hier) Voor mensen die inmiddels al ontdekt hebben dat er naast de joods-zionistische ook nog een Palestijnse versie van de geschiedenis is heeft het boek de waarde van een ideologisch getinte en zeer eenzijdige roman. En een alternatief voor een boek over Hamas is het dus al helemaal niet.

 40. Kan me niet voorstellen dat er toen een Palestijnse versie was. Wat ik wel weet is dat wanneer de Palestijnen het voorbeeld van de Israëli’s gevolgd hadden ipv te gaan zitten mokken en aanslagen plegen, liefst op bussen met schoolkinderen en discotheken, dan hadden ze misschien ook een welvarende staat gehad. Want het zijn de Palestijnen hoor, destijds aangevoerd door een niet-Palestijn genaamd Yasser Arafat, die verantwoordelijk zijn voor alle ellende daar in de regio. Ook al willen van Agt, Gretta Duisenberg en jezelf ons anders doen geloven. Verder probeer je me al voor de tweede keer woorden in de mond te leggen die ik niet gebruikt heb, daar ben ik niet zo gecharmeerd van. Jij raadde iemand aan eens een goed boek over Hamas te lezen en ik kan me niet herinneren dat ik het heb gehad over een alternatief boek over Hamas.

 41. De grap met verstokte, kritiekloze, volstrekt eenzijdige Israelaanhangers als jij, Jan, is dat je denkt dat je me tegenspreekt, maar in feite precies illustreert wat ik bedoel. Je hebt geen enkel idee hoe de geschiedenis er uit ziet vanuit de Palestijnen en het is duidelijk dat je dat ook niet wilt weten. Hartelijk dank voor dit perfecte voorbeeld, en dat was het dan. Het beste verder.

 42. Hallo Anja,
  Mag ik vragen nu de Egyptische grens opengaat naar Israel, gaat de reis met de flotille 2 dan gewoon door?
  Ook heeft het rode kruis verklaard dat er geen tekorten meer zijn, bent u het daar mee eens? Ik hoor het misschien wel van u.
  Vriendelijke groet,
  Annie.

 43. Ik zit niet in de organisatie, maar bij mijn weten gaat die gewoon door. Dat er enige verlichting komt doordat de grens aan de Egyptische kant verder open gaat is fijn, maar heft de illegale blokkade niet op.
  En het Rode Kruis heeft niet verklaard dat er geen tekorten meer zijn, dat was kletskoek. Daar had ik het al over, hier.
  Ik zal er straks nog een klein bericht aan wijden.

 44. Wat ik me afvraag is waarom de “Wij/Zij” (of eigenlijk de “Zij/Zij”) gevoelens de boventoon voeren in dit soort discussies, alsof er één gelijk zou kunnen bestaan. Gaat het niet gewoon over mensen aan beide zijden die de dupe zijn van overheden, denkbeelden, dogma’s en “we gaan ervanuits”. Is niet elk iniatief tot vermenselijking van een conflict te bewonderen? Is het niet onze plicht om onze medemens te leren kennen zoals ook wij gekend zouden willen worden? Gaat het niet over NU en wellicht een beetje over morgen, maar niet over 25 jaar geleden?

  Mag ik de volgende link aanraden? Het is een mooie manier om te laten zien wie nu precies die “vijand” daadwerkelijk is.
  http://face2faceproject.com/

  Mensen zijn geen statistieken of bedrogen verwachtingen. Mensen lijden en gaan dood bij gebrek aan liefde.

 45. Als het gaat om bezetting en illegale blokkade van een gehele bevolking, en je weet ook dat er zoiets bestaat als mensenrechten en internationaal recht, dan is er inderdaad het gelijk aan één kant, Rutger. Zoals er ook het gelijk aan één kant was toen wij onterecht werden bezet door Duitsland. Daar kun je met geen liefde wat aan doen behalve zorgen dat er recht wordt gedaan.

  De foto’s die te zien zijn via je link zijn bekend, en prachtig. Maar ook die helpen de mensen in Gaza voor geen centimeter.

Reacties zijn gesloten.