Goldstone’s draai, intro

Tuurlijk, in Israël juichen ze, tuurlijk, voor de mensen die de mensenrechten en het internationaal recht hoog hebben zitten en al jaren proberen het internationale publiek te informeren over de Israëlische behandeling van de Palestijnen is het een teleurstelling – de beroemde rechter Goldstone van het Goldstone rapport neemt zijn conclusies van destijds deels terug. Deels! Hij deed dat in de Washington Post, hier. Lees het vooral zelf.

Ik kom daar geheid op terug als ik wat meer tijd heb, maar hier in ieder geval al een paar intelligente en informatieve commentaren. Van de mensen van mijn kant, inderdaad.

Hier.

Hier.

Hier.

Morgen meer.

11 gedachten over “Goldstone’s draai, intro

 1. Ik las het artikel van Goldstone gisteravond en vanochtend nog eens. Wat ik eruit begrijp (en dat is niet veel) is dat Goldstone nieuwe informatie heeft. Namelijk deze: “it appears that an appropriate process is underway, and I am confident that if the officer is found to have been negligent, Israel will respond accordingly..

  Oftewel: Israël is bezig (maar het is er nog niet) met een onderzoek en Goldstone vertrouwt erop dat als de uitkomst is dat de officier die bevel gaf een volledige familie dood te bombarderen onachtzaam was, Israël overeenkomstig zal reageren.

  Omdat Hamas nog niet bezig is met eigen onderzoek, en Israël wel (zij het laat, zegt Goldstone), was er dus bij operatie Cast Lead geen sprake van misdaden tegen de menselijkheid.

  Nog even en het is met terugwerkende kracht de schuld van de burgers van Gaza zelf dat Israël 1300 van hen (onder wie meer dan 300 kinderen) naar de andere wereld bombardeerde en de totale infrastructuur van de Gazastrook vernietigde.

  Hadden de burgers van Gaza maar tijdens de bombardementen en fosforbommen aan Goldstone moeten beloven dat ze naderhand een onderzoek zouden instellen naar hun eigen verantwoordelijkheid voor de Israëlische bezetting.

 2. Nog even: hoe kan het dat Goldstone, zelf rechter, schrijft:

  In the end, asking Hamas to investigate may have been a mistaken enterprise. So, too, the Human Rights Council should condemn the inexcusable and cold-blooded recent slaughter of a young Israeli couple and three of their small children in their beds.

  De IDF is nu al sinds half maart op zoek naar de daders van deze monsterlijke moord op de Fogel-familie. Er mag in de pers niet meer over bericht worden – legerorder. Er zijn in het Palestijnse dorp Awarta tientallen mannen opgepakt, gevangen gezet en verhoord en er wordt dna afgenomen. Het heeft tot nu toe nog niet tot een verdachte Palestijn geleid. Noch Fatah, noch Hamas hebben de moord opgeëist. Abbas heeft de moord publiekelijk veroordeeld. De geruchten dat het niet om een Palestijnse dader/daders gaat, maar om Aziaten, blijven rondgaan. Mede omdat het voor Palestijnen bijna onmogelijk is om de kolonie Itawar, waar de moord plaatshad, binnen te gaan.

  Hoe kan een RECHTER, die in opdracht van de Verenigde Naties onderzoek deed naar een disproportionele militaire aanval op een burgerbevolking van 1,6 miljoen mensen, diezelfde Verenigde Naties oproepen de moord op een kolonistengezin te veroordelen ZONDER DAT ER EEN VERDACHTE IS?

  Wat bezielt Goldstone?

 3. Op 21 maart jl. hield Human Rights Council een “interactive dialogue”. Enkele citaten die wellicht ook enig licht werpen op de coup van Goldstone.

  “Ms. McGowan Davis said that the Government of Israel refused to cooperate with any aspect of what it called the “Goldstone process” and expressed gratitude to the Palestinian Authority for the extensive cooperation provided throughout the term.”

  “There was no indication that Israel had opened investigations into the actions of those who designed, planned, ordered and oversaw Operation Cast Lead as called for by the Fact-Finding Mission report.”

  “During the interactive dialogue speakers said that Israel had not cooperated with the Committee nor had it allowed access by its members, and some expressed dismay at the utter disrespect by Israel of its obligations and the total disregard to the resolutions of the Human Rights Council and the General Assembly.”

  http://tinyurl.com/3ltwvug

 4. Ik krijg het nare gevoel dat Goldstone of gevallen is onder druk van bedreigingen of omver gevallen is vanwege omkoping. Ik krijg namelijk hier een ontzettend vieze smaak van in de mond. werkelijk onbegrijpelijk anders deze ommekeer.

 5. Moet de titel van dit stukje niet zijn: “Goldstone’s paradigma verschuiving”? 😉

 6. Ina heeft het beste inzicht: waarschijnlijk omkoping of bedreiging.Omdat de de man zelf een integere indruk maakt lijkt bedreiging het meest waarschijnlijk.Misschien moeten we het de man niet al te kwalijk nemen dat hij heeft toegegeven.Wat doe je als er gedreigd wordt dat jij of je vrouw of je kinderen een “ongeluk” kunnen krijgen?Zijn redeneringen om het rapport te herzien zijn veel te vergezocht om echt te kunnen zijn.Israel kan dan wel met deze zet formeel “gewonnen” hebben,de sympathie van de wereld krijgen ze ermee niet terug.Wat dat betreft werken slimme trucs niet meer.Jammer Israel!

 7. Je weet niet of Goldstone is bedreigd of omgekocht, Franklin. Ik ben er voor om daar niet over te speculeren, we weten alleen dat hij zwaar onder druk stond, en heftig persoonlijk is aangevallen. Wat zijn motieven waren om nu anders over zijn eigen rapport te denken weten we niet. Misschien horen we dat nog een keer. Overigens doet het hem geen goed, want in Israel blijft hij een verrader die de zaak heeft geschaad, en vrienden aan de kant van de mensenrechten zal hij hier ook niet erg aan overhouden.
  Overigens blijft het overgrote deel van het rapport ook volgens hem geldig. Kom ik morgen nog op terug.
  En verder denk ik ook niet dat Israel hiermee de sympathie van de wereld die ze langzaam maar zeker aan het verliezen zijn terugwinnen. Meer dan driehonderd dode kinderen kun je niet wegzetten als ‘niet bedoelde nevenschade’. Het zijn vooral de mensen die toch al vierkant en kritiekloos achter Israel staan die nu denken dat ze ‘gewonnen’ hebben.

Reacties zijn gesloten.