De Samouni familie reageert

Er stierven 29 mensen van de Samouni-familie tijdens de aanval op Gaza. In zijn op-ed stuk in de Washington Post zegt Goldstone dat Israël de zaak heeft onderzocht, en dat er sprake was van een vergissing, een inschattingsfout. De beschieting was klaarblijkelijk het gevolg van een foutieve interpretatie van de beelden die door een drone – een onbemand vliegtuigje – waren doorgestuurd, en de verantwoordelijke commandant zou nu ter verantwoording zijn geroepen. Daarmee zou bewezen zijn dat de familieleden niet opzettelijk waren gedood. En daarmee zou het bloedbad waarbij zoveel burgers omkwamen geen oorlogsmisdaad zijn.

De overlevenden van de Samouni-familie denken daar anders over. Dit staat buiten kijf:
1. Het was het Israëlische leger zelf dat hen had opgesloten in een van hun huizen, ze wisten dus heel goed wie er in dat huis verbleven,
2. Er zijn kinderen van dichtbij in de borst geschoten, wat onmogelijk ‘per ongeluk’ kan zijn gebeurd,
3. Dagenlang werd het Rode Kruis en hun ambulances verboden om hulp te bieden, en zaten de kinderen bij hun dode en gewonde familieleden.

Er werd bovendien niet gevochten, en de doden kunnen dus ook niet als ‘collateral damage’ worden beschouwd.

Geen oorlogsmisdaad?
Laat dat onderzoeken en beoordelen door werkelijk onafhankelijke mensen, zoals Goldstone eens leek te zijn. Een meisje van de familie vertelt dat hij zo aardig tegen ze was en beloofde dat hij zou helpen. Goldstone kan naar de hel lopen, is haar conclusie nu.

Zie Mondoweiss, hier.

4 gedachten over “De Samouni familie reageert

  1. Normaal worden landsleiders die aansprakelijk zijn voor zulke misdaden ter verantwoording geroepen en veoordeeld tot lange straffen alleen gebeurt dit nooit als het om israel gaat zij hebben een vrijbrief om te moorden of beter gezegd af te slachten wanneer komt er eens gerechtigheid bv bij het internationaal gerechtshof in den haag die met verschillende maten meten,roep ze te verantwoording de boeven.

  2. Beetje rustig mag wel, Rudolf. Ja het is waar dat Israel nog nooit serieus ter verantwoording is geroepen, en ondanks de uitspraak van het Internationale Strafhof in Den Haag die luidde dat de muur illegaal is heeft Israel niets gedaan, en de Europese regeringen laten het allemaal gebeuren. Maar het Goldstone rapport ligt er wel, en valt niet meer weg te denken – en dat is niet het einde van het verhaal. Vroeger stond de meerderheid van de bevolking hier nog achter Israel, en dat is voorbij. Nou de politiek nog.

  3. Na enige aarzeling -vanwege het risico, dat men zou kunnen denken dat het “mijn lust en mijn leven” zou zijn, anderen te corrigeren 🙂 – toch nog even het volgende, ten behoeve van een goed begrip.

    De illegaliteit van de Israëlische muur is vastgesteld door het Internationale Gerechtshof/Internationale Hof van Justitie (1946). Dat is het belangrijkste gerechtelijke orgaan van de VN, zetelend in het Vredespaleis in Den Haag. Het behandelt geschillen tussen staten en geeft op verzoek adviezen.

    Het Internationale Strafhof (2002), dat evenals een aantal andere internationale tribunalen ook in Den Haag is gevestigd, is een geheel ander gerecht dat de taak heeft personen te berechten die ervan verdacht worden zich schuldig te hebben gemaakt aan genocide, misdaden tegen de menselijkheid en/of oorlogsmisdaden.
    Tot nu toe hebben ruim 100 landen het Statuut hiervan geratificeerd, maar o.a. nog niet de VS, Rusland, Iran en Israël.

  4. Gelukkig hebben we iemand in de club wiens lust en leven het is om anderen te corrigeren, en die soms nog gelijk heeft ook!

Reacties zijn gesloten.