De werkelijkheid in Oost-Jeruzalem


(Wekelijks protest in Sheich Jarrah, links Luisa Morgantini)

De inwoners van Oost-Jeruzalem zijn in een permanent gevecht gewikkeld met de kolonisten, het Israelische leger en de overheid om nog iets van een leefbare stad over te houden en in hun huizen te kunnen blijven wonen. Het is een gevecht van blote handen en soms stenen, tegen een leger dat altijd gelijk krijgt van hun leiding en van hun regering als er Palestijnen uit hun huizen worden gesmeten of er weer eens een Palestijn wordt doodgeschoten.

De weerbaarheid van de inwoners is zichtbaar in de filmpjes die ze zelf hebben gemaakt, met hulp van camera’s die ze krijgen van de Israelische mensenrechtenorganisatie B’Tselem. Een inwoner van Silwan, een van de meest belaagde wijken, Zuheir a-Rajabi, die midden in de wijk woont monteerde camera’s op zijn huis. Toen er een Palestijn werd doodgeschoten – het excuus was dat er een jeep in een levensbedreigende situatie terecht was gekomen, kon hij met zijn filmpjes aantonen dat het leger (weer eens) had gelogen. De beelden haalden de tv. Daarna kwam de politie om zijn camera’s in beslag te nemen.

Dat, en meer verhalen, hier