Kinderen gevangen in Israël

Geweldig: een nieuw record. Het jongste Palestijnse kind dat door het Israëlische leger werd gearresteerd – het was in Silwan, een Palestijns dorp dat nu binnen de stadsgrenzen van Oost-Jeruzalem ligt en vecht voor zijn bestaan tegen de gestadige gedwongen overname door Israëlische kolonisten – dat jongetje Yahya al-Rishaq was nog geen zes. (Hier).

Op veel plekken in bezet Palestina zijn nu haarden van geweldloos verzet, in Bi’lin, Nil’lin en Nabih Saleh, en in de Palestijnse wijken en dorpen in Jeruzalem, Silwan, Sheikh Jarrah. Veel verzetsleiders worden opgepakt, soms zonder proces opgesloten, soms met een proces waarbij de afgedwongen getuigenissen van kinderen – geheel tegen alle regels in van hoe je in het recht omgaat met kinderen en jongeren – worden gebruikt om leiders te berechten vanwege vermeende ‘opruiing’, ‘verstoren van de openbare orde’, of oproepen tot geweld. Zie bijvoorbeeld het verhaal van Tamimi, voor de zoveelste keer opgesloten, hier.

(Foto’s van de website van Defence for Children, zijn niet de kinderen die in het verhaal worden genoemd)

Ismail Turki Mohammed Okel, 16, uit Nablus, werd een jaar geleden gearresteerd, nadat hij bijna blind was geslagen door het Israëlische leger en een tijd in coma heeft gelegen, zit nu twintig maanden uit. Hier. Hij krijgt niet voldoende medische zorg en kan geheel blind worden.

Gate 48 organiseert een bijeenkomst over Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen:

Woensdag 22 juni, 20:00 CREA, Amsterdam.
Donderdag 23 juni, 20:00, Humanity House, Den Haag, gespreksleiding: Dieuwertje Blok.

Sinds het begin van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden in 1967, worden er Palestijnse kinderen door Israëlische militaire gerechtshoven veroordeeld en gevangen gezet. Sommige van deze kinderen zijn slechts 12 jaar oud. Een groot deel van hen wordt in het midden van de nacht gearresteerd door zwaarbewapende soldaten en geboeid en geblinddoekt meegenomen naar detentiecentra, die veelal gesitueerd zijn in Israëlische nederzettingen. Mishandeling van deze kinderen tijdens arrestatie en ondervraging komt veelvuldig voor, en leidt in de meeste gevallen tot een veelvoud aan bekentenissen en veroordelingen door de militaire rechtbank. Gerard Horton zal vertellen over wat er gebeurt met deze kinderen als ze in aanraking komen met het Israëlische militaire gerecht in de bezette Palestijnse gebieden, over wat het onderliggende doel is van de detentie van Palestijnse kinderen en hij zal handvatten aanreiken voor actie ter verdediging van deze kinderen.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door gate48, platform voor kritische Israëli’s in Nederland, in samenwerking met Een Ander Joods Geluid en CREA en wordt mede mogelijk gemaakt door steun van Stichting Democratie en Media.

CREA, Amsterdam, Muziekzaal, Turfdraagsterpad 17.
studenten gratis, € 5,- alle anderen
Humanity House, Den Haag, Prinsegracht 8.
Toegang: € 5 (studenten, CJP, 65+ kaart, Ooievaarspas en Koorenhuispas: € 3,50)

Voertaal beide bijeenkomsten: Engels

Palestinian children in Israeli detention
Presentation and discussion with Gerard Horton, Lawyer and International Advocacy Officer at Defence for Children International-Palestine Section.

7 gedachten over “Kinderen gevangen in Israël

 1. Het was niet afgesproken, maar kijk, ik ontvang van Guido van Leemput van de SP fractie een mailtje dat Harry van Bommel de volgende kamervragen heeft gesteld:

  Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over Palestijnse kinderen in gevangenschap.

  Deelt u de opvatting dat de Israëlische bezettingsmacht veelvuldig in strijd handelt met internationale wetgeving, zoals de Vierde Conventie van Geneve en het VN-verdrag tegen marteling, bij de arrestatie en detinering van de jaarlijks ongeveer 700 Palestijnse kinderen in de leeftijd van 12 tot 17 jaar op de bezette Westelijke Jordaanoever? Indien neen, waarom niet? Kunt u dat toelichten? (1)

  Is u bekend dat sinds het jaar 2000 ongeveer 7000 Palestijnse kinderen in arrest zijn genomen onder Militaire Order 1651? Indien neen, wat zijn dan de feiten?

  Is het tevens juist dat sinds de bezetting van de Westelijke Jordaanoever ongeveer 700.000 mensen (mannen, vrouwen en kinderen) in detentie zijn genomen op basis van Israëlisch militair bestuur? Indien neen, wat zijn dan de feiten?

  Deelt u de opvatting dat de militaire rechtbank voor de jeugd die sinds 2009 bestaat geen wezenlijke verbetering is omdat deze dezelfde faciliteiten en dezelfde staf gebruikt als militaire rechtbanken voor volwassenen?

  Deelt u derhalve de conclusie dat er in de praktijk geen verschil is en ook daarom dat er geen aparte militaire rechtbank voor de jeugd bestaat? Indien neen, wat is dan uw opvatting? Bent u bereid er bij de Israëlische autoriteiten op aan te dringen dit hof volledig te hervormen? Indien neen, waarom niet?

  Bent u bereid er bij de Israëlische autoriteiten op aan te dringen Militaire Order 1651 in te trekken? (2) Indien neen, waarom niet?

  Deelt u de opvatting dat geen enkel kind mag worden ondervraagd zonder de aanwezigheid van een advocaat naar keuze en in aanwezigheid van een familielid? Zo ja, bent u bereid dit de Israëlische autoriteiten mee te delen? Indien neen, waarom niet?

  Deelt u de opvatting dat ieder verhoor audiovisueel moet worden opgenomen? Zo ja, bent u bereid dit de Israëlische autoriteiten mee te delen? Indien neen, waarom niet?

  Bent u bereid er bij de Israëlische autoriteiten op aan te dringen dat bewijs dat is vergaard door middel van mishandeling of marteling moet worden afgewezen door de militaire rechtbanken? Indien neen, waarom niet?

  Bent u bereid een onafhankelijk en diepgaand onderzoek te bepleiten naar meldingen van mishandeling en marteling van gedetineerde kinderen en bij gebleken misdaden de verdachten van mensenrechtenschendingen te doen vervolgen? Indien neen, waarom niet?

  Bronnen:
  1. “Child Detention”, zie http://www.dci-palestine.org/content/child-detention
  Zie ook “Detention Bulletin”, april 2011, Defence for Children/Palestine Section, zie http://www.dci-palestine.org/sites/default/files/detention_bulletin_apr_2011.pdf,
  zie verder, maart 2011; http://www.dci-palestine.org/documents/detention-bulletin-issue-15-march-2011 en februari 2011, http://www.dci-palestine.org/sites/default/files/detention_bulletin_feb_2011.pdf.
  2 “Israel Defense Forces, Order Regarding Security Directives (No. 1651), 2009, Announcement of Consolidated Version”, zie
  http://www.dci-palestine.org/sites/default/files/military_order_1651.pdf.

 2. Ik geloof niet dat het jaartal van de plaatjes er toe doet, Leon. De feiten over het aantal kinderen dat door het Israelische leger wordt gearresteerd of gevangen gehouden liegen er niet om. Hoe ze behandeld worden is er ook niet beter op geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *