Mini flotilla voer over de Oudegracht

Verkleumd en nat van de regen maar erg opgewekt klom ik weer uit de boot die deel uitmaakte van de mini-flotilla die de Oudegracht in Utrecht op en neer voer als solidaire actie met de grote Freedom Flotilla II, die op het punt staat uit te varen richting Gaza.

We hadden muziek aan boord, muzikanten die binnenkort naar de Westoever gaan om daar met en voor de Palestijnen te spelen. Achter ons aan nog een boot, en om ons heen nog een paar mensen in kano’s – Heleen was zelfs met haar eigen kano achter haar fiets naar Utrecht toegekomen, Kristel peddelde ook vrolijk in een kano, die kan al peddelend nog zitten te dansen. Goed gezelschap, iedereen had er veel plezier in.

In het café achteraf waar we wat warms konden drinken en op konden drogen vertelde Martijn Dekker, de woordvoerder van Nederland-Gaza het laatste nieuws. Hij ontzenuwde nog wat roddelverhalen die worden verspreid, uiteraard, om het Nederlandse intitiatief zwart te maken. Nee, er is geen geld aangenomen van dubieuze organisaties – het geld komt van particulieren, en ook Isra die het geld gedeeltelijk doorsluisde heeft een keurige ANBI-status en de boekhouding is nagekeken.

Het Franse schip, waarvan het gerucht ging dat die was tegengehouden, is vanuit Marseille uitgevaren. Het Schotse schip kan niet uitvaren omdat de eigenaar op het laatst te veel geld vroeg, de opvarenden onder wie ook Duitsers en Zwitsers zullen zich nu bij de andere schepen voegen. In Griekenland aangekomen zullen ze dezelfde training krijgen als de Nederlandse ploeg – het oefenen in passief verzet mocht het tot een aanval komen. Op alle boten zullen overigens journalisten aanwezig zijn, en Al Jazeera Engels zal livestream uitzenden als er wat gaat gebeuren, zodat Israël niet zoals de vorige keer kan verhinderen dat er ongecensureerd nieuws wordt uitgezonden. Op dit moment zijn er nog moeilijkheden met name met de Amerikaanse boot, er is een aanklacht ingediend dat de boot niet zeewaardig zou zijn. Duidelijk een poging om de vloot te saboteren. De vraag is nu hoe groot de druk is op de Griekse regering. Maandag zullen ze zien hoe het verder gaat. Wordt het opgelost dan is de verwachting dat de Italiaans/Nederlandse boot dinsdag vaart.

Ik was ook gevraagd om een verhaal te houden, en had het vooral over de realiteit van Gaza, aan de ene kant lijkt het minder erg dan wordt gedacht – er gaan in Gaza geen mensen dood van de honger, de kinderen gaan naar school, ze proberen zo goed en kwaad als dat gaat een normaal leven te leiden – aan de andere kant is het veel erger dan we denken. Deze blokkade is al vele jaren voorbereid, ik heb met eigen ogen in de vijftien jaar dat ik er kom kunnen zien hoe van de Gazastrook een grote gevangenis werd gemaakt, de muur om Gaza heen is ouder dan die op de Westoever. En het ziet ernaar uit dat dit de bedoeling is: om de ‘overtollige bevolking’ zoals Naomi Klein dat noemt in Shockdoctrine, permanent op te sluiten en af te sluiten van de wereld – en wij uit het westen mogen ervoor zorgen dat ze in leven blijven. Met een paar raketten heeft dat niets van doen. We zullen dus een lange adem moeten hebben, en ervoor zorgen, keer op keer, dat Gaza niet wordt vergeten.

Een man uit Gaza vertelde me dat hij blij was met mijn verhaal: zoals jij het vertelde, zo is het. Hij was een tijd geleden voor het laatst in Khan Younis geweest, en hij moest door een tunnel kruipen om er te komen: zijn moeder was doodziek, maar hij kreeg geen toestemming om haar te bezoeken. Dat is waar de blokkade over gaat. En niet over de vraag of mensen in die gevangenis nog net voldoende eten krijgen om niet te creperen.

Omdat ik zelf op de grootste boot zat heb ik daar geen foto van, maar Vincent heeft ook foto’s gemaakt. Op facebook zijn die te zien. En er is een filmpje gemaakt, dat spoedig beschikbaar zal zijn.

10 gedachten over “Mini flotilla voer over de Oudegracht

  1. Aan de Uterechtse grachten heb ik nu voor mijn hart voor altijd verpand.
    25 juni 2011 waren zij de schoonste van het land!

    Geweldig JOEPIE!!!!!

    Groet aan alle grachten vaarders!!!!!
    Gerrie

  2. Stel als het een keer mooi weer is en de straten vol met mensen en nog een paar boten er bij. Eens zal het gebeuren.

  3. Was inderdaad een perfecte dag die niemand (van ons in ieder geval)zal vergeten.
    Dank Kristel, fanfare en natuurlijk alle anderen, waaronder jij Anja.;–))
    (Je kan van mij niet verwachten dat ik iedereen persoonlijk ga benoemen met het risico dat ik 1 persoon vergeet. Maar natuurlijk was dit geslaagde evenement niet mogelijk geweest zonder de positieve bijdrage van ons allen)

    Nog even: de link in de 1e reactie geeft als fout: video is verwijderd door gebruiker!???

    Op naar de volgende actie!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *