Freedom Flotilla nieuws (10)

Veel nieuws over Freedom Flotilla II, nu ze op punt staan uit te varen, en de spanning stijgt.
Je moet het Israel nageven: ze doen veel aan de publiciteit. Als ze zich niet zo idioot druk zouden maken zou er net zo weinig publiciteit voor de boten zijn als bij alle voorafgaande schepen die al of niet Gaza hebben bereikt.

Maar in hun zenuwen maken ze ook wel eens een klein coördinatie foutje. Zo heeft Oren Welman, de woordvoerder van het persbureau van de Israelische regering die met name richting de journalisten dreigende taal uitsloeg nog gewaarschuwd dat er westerse en islamitische extremisten aan boord zouden zijn. Sowieso oerstom voor je PR om journalisten tegen je in het harnas te jagen, dan weet iedereen dat Israel doodsbang is voor pottenkijkers. En dus iets te verbergen hebben. Hebben ze niet bij de vorige vloot meteen alle camera’s en recorders in beslag genomen? Maar die opmerking over de extremisten wordt vandaag tegengesproken door de vertegenwoordigers van Buitenlandse Zaken en de geheime diensten: er zijn geen terroristen of met terreurorganisaties verbonden aan boord. Hoewel ze niet uitsluiten dat het tot confrontaties kan komen met ‘Arabische activisten’, Ja, die Arabieren, die zijn altijd het ergst.

Een niet met name genoemde ‘senior’ geeft toe dat de ‘kritische massa’ van de opvarenden bestaat uit mensenrechtenactivisten. Jammer nou, want dan moet je als Israelische soldaat erg uitkijken met het gebruik van wapens, want met een paar dode Turken, ook als daar mensen bij waren die met niets anders gewapend waren dan een camera, kom je nog wel weg. Al was de reactie daarover in de internationale pers niet wat Israel ervan had gehoopt. Nu weten ze dat ze heel voorzichtig moeten zijn, en zeg dat maar tegen een triggerhappy leger. Kunnen ze net zo goed maatschappelijk werkers sturen om die lui van boord te halen. Netjes wordt dat geformuleerd als: de geweldloze activisten vormen een ‘grotere uitdaging op het vlak van openbare diplomatie.’ Ja, lastig. (Hier en hier)

Israel probeert nog even om de Flotilla de wind uit de zeilen te nemen door te beloven dat de hulpgoederen, als ze die in Ashdod of in Al-Arish (in Egypte) afgeven netjes in Gaza afgeleverd zullen worden. (hier). Ook de hasbarista’s (de propagandistjes) hebben het heel erg druk met verkondigen dat ze niet begrijpen waar die actie over gaat, behalve natuurlijk als provocatie, hulp aan Hamas, poging tot vernietiging van Israel enzovoorts – omdat de hulpgoederen toch makkelijk via Egypte of Israel naar Gaza kunnen. Behalve dat dat maar zeer ten dele waar is – behalve via de tunnels komen er bijna geen goederen via Egypte Gaza binnen, is Israel is heel erg grillig in zijn beleid wat er wel en wat niet Gaza binnen mag en in welke hoeveelheid. Sinds februari mochten er bijvoorbeeld geen medische artikelen in. Het is duidelijk dat Israel weer even reuze ruimhartig is als de internationale pers toekijkt, dan mag met veel fanfare weer even wat bouwmateriaal – gezien de nood niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat – om dan de luiken weer dicht te klappen als niemand oplet. Maar dat is ook niet het punt. Het gaat niet om onderhandelen hoeveel pakketjes met wat er in je af mag geven bij de poort van de gevangenis. Het gaat om de gevangenis.

Of zoals Huwaida Arraf, een van de oprichters van de Free Gaza Movement zegt: “we zijn niet geïnteresseerd in het tot in het oneindige in stand houden van de spiraal van afhankelijkheid aan humanitaire hulp. Dit gaat over de mensenrechten van het Palestijnse volk.” (hier)

De redactie van Ha’aretz, een Israelische krant en tevens de enige die nogal eens een onafhankelijk oordeel heeft en niet altijd de propaganda van de eigen ministeries volgt, vindt dat Israel de boten gewoon door moet laten varen naar Gaza. (Hier) “Het lijkt alsof Israel sinds het vorige flotilla fiasco maar één les heeft geleerd, en dat is de militaire les. Alsof nog meer militaire voorbereiding en training voor alle mogelijke scenario’s Israels eer nog kan redden.” Integendeel: juist al dat militaire machtsvertoon maakt de flotilla nog belangrijker zegt de redactie. Het lijkt wel alsof er een zwaarbewapende vijandige marine in aantocht is in plaats van een paar boten met ongewapende activisten.

Het is onwaarschijnlijk dat de flotilla Gaza zal bereiken, want Israel kan na al die dreigementen niet meer terug zonder gezichtsverlies, en zonder het idee te geven dat een paar honderd ongewapende activisten het leger voor gek kunnen zetten. Maar ondanks de afloop – de tocht van de flotilla is er nu al in geslaagd om te doen wat ze wilde doen: laten zien dat Gaza nog steeds, illegaal, bezet wordt gehouden.

(Om de hasbarista’s kun je soms ook erg lachen. Zo stond er naar aanleiding van de tocht van de mini-vloot over de Oude Gracht in Utrecht, dat niet alleen Anja Meulenbelt, maar ook Harry van Bommel en Gretta Duisenberg in Utrecht zijn geboren! Dat kan geen toeval zijn! UTRECHT IS EEN TERRORISTENNEST!)

Guardian,

Joseph Dana op het Amerikaanse schip,

Maan,

2 gedachten over “Freedom Flotilla nieuws (10)

  1. Ik hoorde net op deradio dat er een paar Nederlandse journalisten o.a. van Trouw besloten hebben om niet mee te varen. De reden daarvoor zou zij dat ze geen onafhankelijk verslag zouden mogen brengen

  2. Ik heb gehoord dat de verslaggever van Trouw niet meeging omdat hij dacht dat het niet mogelijk zou zijn om een onafhankelijk verslag uit te brengen. Niet niet mogen maar niet kunnen.

Reacties zijn gesloten.