Voor de Syrische vluchtelingenkinderen


(Links Rosh Abdelfatah)

Gevraagd of ik de tentoonstelling in Rotterdam wilde openen, met tekeningen van Syrische vluchtelingen kinderen. Opening verricht samen met een paar kinderen, in de Rotterdamse Centrale Bibliotheek, waar de mensen zo aardig waren geweest om dat even snel te regelen voor het goede doel. Het is een initiatief dat voortkomt uit het Jasmijnplein – een plek waar mensen, waaronder Syriers bij elkaar konden komen, om iets te doen met hun betrokkenheid, hun zorg, over hun land.

Rosh Abdelfatah is zo’n Syriër, twaalf jaar geleden naar Nederland gevlucht en een van de mensen die onder het Generale Pardon mochten blijven. Je moet toch iets doen, dacht hij, en trok naar de vluchtelingenkampen op de grens met Turkije, waar hij zich naar binnen liet smokkelen. Hij gaf de kinderen papier en spullen om te tekenen, en vroeg ze om hun wereld, hun leven te tekenen. En haalde later, niet ongevaarlijk, de tekeningen weer op. Een dag later kwam er een inval van de soldaten, hij was gelukkig al weg, met de tekeningen.


(Jana Beranová)

Die hangen nu, onder andere, in de bibliotheek. En op 9 juli, noteer dat alsjeblieft, worden de tekeningen geveild (zie hieronder) Ik legde nog eens uit hoe belangrijk dat is, want het is net als met de kinderen in Gaza. Geld is er nodig, om ze wat te kunnen geven wat ze nodig hebben, maar het allergrootste belang daarvan is dat ze weten dat de wereld ze niet vergeet.

We hielden een minuut stilte voor alle doden. Jana Beranová die vorig jaar nog stadsdichter was las een paar mooie gedichten, en toen mochten de kinderen de doeken van de kleine tentoonstelling wegtrekken en was die officieel geopend.
Het was mooi.

En ga vooral naar de veiling, op 9 juli, om 19.30 – 22.30, Steigerkerk, Hang 18 in Rotterdam, en vergeet vooral niet van te voren even te pinnen.

Meer info: ga naar de site van de SP Rotterdam, hier.