Freedom Flotilla nieuws (15)

En wie heeft er gewonnen?

Of de boten van de flotilla nog uit kunnen varen en of ze het zullen proberen is op deze maandagochtend nog onduidelijk. De kapitein van de Audacity of Hope zit nog steeds in het gevang. De officiele aanklacht luidt dat hij het scheepsverkeer heeft gehinderd of zo.

Een groep opvarenden van de flotilla is een hongerstakingactie begonnen voor de Amerikaanse ambassade in Athene, hier. En zijn, laatste nieuws, gearresteerd. En, allerlaatste nieuws, weer vrijgelaten.

Bericht van Greta Berlin: “Thank you to all of you who worried about me and the flotilla. We are here. Our hunger strikers got arrested in front of the American Embassy last night. So much for Independence Day. No visit to our incarcerated captain from the Embassy. Will stay another week. Today the French are breaking out, maybe someone else as well. We are NOT going to stop. ”


(Demonstratie in Israel)

Ondertussen gaat de actie een nieuwe fase in: een nog onbekend aantal activisten is van plan om naar Tel Aviv te vliegen, en op Ben Goerion niet te verhullen dat ze komen om naar Palestina te gaan. Hier.

In Griekenland heeft een aantal linkse parlementairs geprotesteerd tegen dat hun regering nu gedaan heeft: het vuile werk opknappen voor Israel en de VS. Collaboreren. Hier

Griekenland probeert zijn collaboratie met Israel nog een beetje te verhullen met een compromisje: als zij er nou voor zorgen dat de lading die de schepen meenamen door hen naar Gaza gebracht worden, is dan niet iedereen een klein beetje tevreden, Israel een beetje zijn zin, de Flotilla een beetje zijn zin? Dacht het niet. Maar leuk geprobeerd. Ik heb zo het idee dat Griekenland ook niet helemaal blij is met zijn huidige imago. Hier.

En Israel laat weer even wat vrachten door naar Gaza, zodat ze zeggen kunnen dat er niks aan de hand is. Hier. Waarmee in ieder geval een ding duidelijk is: dat internationale druk wel een beetje helpt. Al is de blokkade daar nog niet mee opgeheven.


(De Nederlands-Italiaanse boot: de Stefan Chiarini)

Maar nu de hamvraag, wie heeft er gewonnen? Nou, als het er Israël alleen maar om ging om de schepen tegen te houden dan zijn zij nu de grote winnaars. Dachten ze het bij de vorige flotilla nog te redden met grof geweld, nu hebben ze geprobeerd om dat te voorkomen door alles uit de kast te trekken wat ze hadden aan ‘diplomatie’, inclusief chantage, sabotage en het verspreiden van propaganditische leugens via hun uitgestrekte PR machine. Het is ook wel duidelijk waarom ze een confrontatie op zee willen voorkomen. Dachten ze er de vorige keer nog wel mee weg te komen door de aanval vooral te richten op de Turken, en dat weten we allemaal, dat zijn moslims dus terroristen, viel het toch erg tegen hoe de internationale pers er op reageerde toen er negen doden vielen, waaronder journalisten die met niets anders gewapend waren dan hun camera. En nu waren het niet eens Turken, maar vriendelijke joodse dames op middelbare leeftijd – die kun je niet zomaar wegslepen zonder dat dat er erg onaardig uitziet, laat staan dat je op ze kunt schieten. Of Alice Walker geboeid en met een zak over haar hoofd afvoeren? Ook al een PR nachtmerrie. Vandaar alle heisa.

Kunnen ze nu tevreden achterover zitten, de Israeli’s? Zou het? Daar zijn nog wat andere meningen over mogelijk.

Neem het redactioneel van Ha’aretz, vanochtend. Kop: De blokkade is het probleem. Want wat heeft die blokkade opgeleverd? Israel heeft zes jaar geleden de nederzettingen en het leger uit Gaza teruggetrokken, schrijft de redactie, en heeft gezegd dat de Gazanen nu hun eigen boontjes moesten doppen. Maar Israel bleek verslaafd aan het bezet houden, en is niet in staat om zichzelf te bevrijden, vandaar dat het nodig lijkt om de vloot te stoppen die de blokkade wil doorbreken – waarmee vooral bewezen wordt dat Gaza door Israel nog steeds wordt gezien als deel van Israel – het blijft de controle willen houden over alles wat er in en uit gaat.

De blokkade (dit is nog steeds Ha’aretz), die dankzij de vorige flotilla werd verzacht maar niet opgeheven, is onethisch en diplomatiek gezien een fout. Zulke strenge beperkingen die een bevolking van anderhalf miljoen Palestijnen wordt opgelegd draagt nergens aan bij. Het houdt alleen het conflict in stand, vergroot de haat, en laat Israel van zijn slechtste kant zien: als een wrede bezettingsmacht.

De regering verantwoord de blokkade door te wijzen op de vijandigheid van Hamas, die weigert Israel te erkennen en zich niet houdt aan de Osloaccoorden. In die zin (nog steeds Ha’aretz) is een embargo gerechtvaardigd, om de invoer van zware wapens over zee tegen te gaan. Maar de economische druk heeft bepaald geen matiging van de houding van Hamas tot gevolg gehad, en demonstranten tegen houden op weg naar Gaza gaat daar niets aan veranderen. Israel zou er goed aan doen zich te beperken tot het tegengaan van wapensmokkel. (Haaretz, hier)

Daar valt wel het een en ander op af te dingen, want de Ha’aretz redactie gaat er kennelijk nog steeds van uit dat Israel in principe te goeder trouw is en niets anders wil dan dat Hamas geen wapens krijgt. Als dat zo was dan zouden ze de tunnels naar Egypte allang hebben platgelegd, want daar komen de wapens vandaan, die komen zeker niet op de flotilla schepen die driedubbel gecontroleerd zijn, alle media ogen op zich gevestigd weten en helemaal niet van zins zijn om wapens naar Gaza te brengen maar aandacht willen vestigen op de blokkade. Ik ga er van uit dat de Israelische regering helemaal niet wil dat Hamas zijn meer gematigde kant kan laten zien, en ik denk dat het gevangen houden van de anderhalf miljoen Gazanen niet een vergissing is, maar een allang geplande en doordachte strategie om de Palestijnen op zo klein mogelijk territorium op te sluiten. Volgens mij is er geen minuut werkelijk sprake van geweest dat Gaza zou zijn ‘vrijgegeven’ en was dat ook nooit de bedoeling. (Zie hier) Een Hamas dat zijn tanden laat zien is daarbij veel handiger dan een Hamas dat bereid is om te onderhandelen, samen met Fatah.

Israel heeft de ‘flotilla oorlog’ al verloren, schrijft Israeli Asaf Gefen op Ynet. De vorige flotilla slaagde er vooral in om de wereld het geweld van Israel te laten zien, met volledige medewerking van de regering, dank jullie wel, schrijft Geven, maar deze flotilla is er vooral in geslaagd om de stupiditeit van Israel aan te tonen. Of de boten nu nog uitvaren of niet: hun doel is al bereikt. Vooral omdat het volstrekt duidelijk is dat de boten nooit iets mee zouden hebben kunnen nemen dat vanochtend niet al vijftig keer door de tunnels naar Gaza is gebracht. De flotilla gangers kunnen gerust zijn, die hoeven niet zeeziek te worden, ze hebben hun werk al gedaan. Israel heeft zijn ware gezicht weer eens laten zien op het internationale podium. (Ynet, hier)

Herb Keinon, van de Jerusalem Post is even cynisch. Vanaf het begin van de Free Gaza Movement was het duidelijk waar een paar boten vol met linkse demonstranten en een paar meegesleepte journalisten op uit waren zegt hij: flinke herrie in de media. Het liefst met een beetje geweld van weggesleepte nonnen en oude dames. Weet iedereen nog die boot die ze gewoon door hebben laten gaan naar Gaza? CNN, Fox en Sky news hebben er nauwelijks aandacht aan geschonken.

En Paul Woodword op Mondoweiss zegt dat de flotilla organisatoren begrepen wat de Israelische regering niet wil begrijpen: dat ze altijd winnen. Of ze bereiken Gaza, of ze bereiken Gaza niet, en hebben er voor gezorgd dat Israel er weer eens bij staat als ’s werelds bullebak. Maar Israel gaat door met dezelfde strategie: een strategie die Hamas niet heeft verzwakt, die de bevolking van Gaza niet heeft opgezet tegen hun heersers, die Israel niet veiliger heeft gemaakt, maar die wel maakt dat Israel in het oog van de wereld een imago heeft dat nog nooit zo slecht is geweest.

Welke premier en welk land laat zich op de kast jagen door een paar scheepjes vol met protesterende mensen? “Het is tijd”, zegt Woodword, “dat Israel niet alleen de blokkade van Gaza beëindigt, maar dat de zionisten zichzelf bevrijden uit de door henzelf gemaakte gevangenis.” Mondoweiss, hier

Eén gedachte over “Freedom Flotilla nieuws (15)

  1. Weet iedereen nog die boot die ze gewoon door hebben laten gaan naar Gaza? CNN, Fox en Sky news hebben er nauwelijks aandacht aan geschonken.

    Ze hebben in 2008 zelfs twee keer boten toegelaten tot Gaza. Eerst in augustus twee schepen (het schoonzusje van Tony Blair was erbij, en Jeff Halper). En daarna in oktober nog eens. Toen was Nobelprijswinnaar Mairead Corrigan aan boord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *