Freedom Flotilla nieuws (16)

Social TV video of support demo outside Greek Embassy Tel Aviv on July 2 night, and extreme right counter-demonstration

Beelden van een Israelische demonstratie in steun voor de flotilla, nog niet engels ondertiteld.

Statement of Support for the Gaza-Bound Freedom Flotilla

July 4, 2011

We, Israeli organizations, Jews and Arabs, full-heartedly support Freedom Flotilla, aim of sailing to the Port of Gaza with the proclaimed goals of breaking through the sea and land siege and blockade of Gaza, which is a manifestation of a continuing occupation by Israel. We condemn the campaign of slander which the government of Israel is waging against the flotilla and those who take part in it. There is a very real reason to worry that such lies might be designed by the government as a pretext and justification in advance for further acts of violence against activists taking part in a legitimate political act of protest.

The Gaza Flotilla is indeed a courageous act of political protest, an expression of worldwide solidarity with the Palestinian people and rejection of Israeli practices of oppressive occupation, as manifested in the continuing siege and blockade of Gaza and the imposition of collective punishment upon a mass of civilians.

At present the Gaza Strip is little more than a giant open air prison where a million and half residents are held, deprived of their fundamental rights. It is the right of Gaza Palestinians to maintain direct contact with the outside world; it is their right to open and maintain sea port where vessels might freely dock and depart, to import and export all goods, for the benefit of their economy and in fulfillment of its needs. The Palestinians have all these rights – not one whit less than Israel has them. The state of Israel is obliged, under International Law, to put an end to its control over the Gaza Strip – indirect as well as direct – which is part of Israel’s wider obligations to out an to the occupation of Palestinian territory and facilitate the independence of Palestine.

We must reiterate that, contrary to the statements issuing from the government, the flotilla is acting non-violently in setting out to Gaza. Moreover, if attacked by Israel’s armed forces it is with non-violence that activists on board intend to respond. A member of the flotilla ’s International Coordinating Team specifically explicitly stated, when responding to assertions emanating from the security system in Israel, that “there are no weapons of any kind on board any of our boats – which could be confirmed by dozens of international media representative on board”. Activists intenting to take passage in the flotilla are undergoing non-violence training and sign clear personal commitment not to resort to violence.”

The government of Israel is conducting considerable efforts to cause the flotilla to be regarded with fear, and to discourage people from taking part in it. So as to create a baseless atmosphere of fear, lies are knowingly spread lies regarding supposed preparations for violent resistance and alleged plans to kill soldiers, and peace activists taking part are accused of intending to run weapons into Gaza. At the same time, an unprecedented pressure is applied to international journalists, so as to deter them from covering the flotilla from on board. The continuing media campaign which is clearly designed to cause fear and hatred among the Israeli population, and there are grounds for suspecting that it is intended to provide justification in advance for the dangerous and harsh outcome liable to occur should the boats be violently taken over and harm comes to their passengers.

We strongly condemn the the Government of Greece for its decision of block the flotilla boats from leaving Greek ports in the direction Gaza. This decision is in violation of International Law concerning Freedom of the Seas, and is highly unreasonable. Reports in Israeli newspapers regarding contacts between the governments of Israel and Greece create the impression that Greece in fact caved in to political pressures of an unacceptable kind, applied by the government in Israel.

We call upon the Government of Greece to rescind forthwith its order, prohibiting the flotilla boats from leaving the ports of Greek, let them sail and ensure the safety of passengers and boats alike.

We call upon the Government of Israel and its armed forces to let the boats get to Gaza and deliver peacefully their cargo of humanitarian supplies.

We hope to witness the boats arriving in safely to their destination.

We call upon the Government of Israel to put an immediate end to the siege and blockade of Gaza.

Alternative Information Center (AIC) *
Coalition of Women for Peace * Combatants for Peace *
Gush Shalom *
Hithabrut-Tarabut *
Israeli Committee against House Demolitions (ICAHD) *
New Profile *
Rabbis for Human Rights*
Ta’ayush: Arab-Jewish Partnership *
Yesh Gvul

5 gedachten over “Freedom Flotilla nieuws (16)

 1. Dit is een brief die Janny Beekman aan de Griekse ambassade (gremb.hag@mfa.gr) schreef. Je kunt hem aanpassen en ook sturen (dat heb ik dus gedaan).

  [Plaats, datum]

  Aan de Griekse Ambassade
  t.a.v. Ambassadeur de heer John Economides,
  Amaliastraat 1
  2514 JC Den Haag

  Excellentie,
  Al jaren wordt de Gazastrook door Israël van de buitenwereld afgesloten. Dit is illegaal, want het gaat tegen alle internationale afspraken in.
  Het gevolg voor de bevolking is dat zij heel veel te lijden heeft onder deze situatie:
  armoede, honger en gebrek aan medicijnen, om maar iets te noemen.
  Omdat de politiek in de hele wereld niet bereid is om daar iets tegen te doen en geen stelling neemt in deze, moeten burgers dat doen. Hun pogingen vinden vorm in de actievoerders die per schip willen proberen naar Gaza te varen om medicijnen en voedsel te brengen.
  Omdat tot nu toe Griekenland zich aan de kant schaarde van de mensenrechten- organisaties zou ik kunnen verwachten dat de betreffende schepen vanuit Griekenland kunnen afvaren richting Gaza.
  Maar niets verbaasde mij zo als de weigering om de schepen te laten gaan sinds de afgelopen dagen.
  Ik vraag mij ernstig af waarvandaan die weigering zo ineens komt.
  Ik hoop dat de Griekse overheid haar overtuigingen wat betreft mensenrechten niet zal inleveren voor andere (naar mijn indruk meer politieke) overwegingen.
  Ik doe dan ook een dringend beroep op de Griekse overheid om alsnog de schepen toestemming te geven af te varen naar Gaza in het belang van de bevolking daar,
  Met vriendelijke groet,

  [Naam, adres]

 2. Het lijkt me een moedig staaltje, om in Tel Aviv te gaan demonstreren voor de Flotilla c.q. de palestijnen
  Of zie ik dat verkeerd?

 3. Nou en of. Op Ben Goerion zijn ze niet bepaald vriendelijk, als ze je verdacht vinden wat in dit geval zeker zo zal zijn. Je kunt uren ondervraagd worden, je kunt je letterlijk helemaal uit moeten kleden en onderzocht worden – een collega van mij die bepaald geen watje is voelde zich verkracht en had er nog weken last van, ze kunnen je opsluiten en met het volgende vliegtuig terugsturen, en het kan behoorlijk intimiderend zijn.
  Ik denk niet dat ze gaan demonstreren, maar ze zullen Israel binnen gaan zonder te liegen, en gewoon zeggen waarvoor ze komen, voor Palestina. Dat geeft bijna zeker heisa.

 4. Nu krijg ik eens zo’n vriendelijk briefje zoals jij, Anja, zo vaak krijgt… Mijn antwoord staat er onder.

  Geachte heer Duyvene de Wit,

  Uw naam kom ik regelmatig tegen in de comments op de site van Anja
  Meulenbelt. U geeft er in uw reacties blijk van het gloeiend eens te
  zijn met Meulenbelt. Ik vind dat onbegrijpelijk. In een recente
  comment looft u de moed van mensen die in Israel tegen Israel willen
  demonstreren. Maar u weet toch dat Israel een zeer goed functionerende
  rechtsstaat is. En u weet toch ook hoe het mensen vergaat die in
  gebied onder gezag van de Palestijnse Autoriteit of Hamas willen
  protesteren tegen de eigen leiders? Het is niet mogelijk dat u dit
  niet weet. En toch kiest u partij tegen Israel en voor Fatah en Hamas.
  U steunt de beulen, u valt de rechtsstaat aan. Hoe zou u het zelf
  vinden om een tijdje onder het gezag van Hamas te leven. Of onder de
  Palestijnse Autoriteit? Dat gunt u toch geen mens?

  U onderschrijft de lezing van de geschiedenis die beweert dat de Joden
  de Arabieren hebben verdreven. Maar deze lezing is onjuist. De
  geschiedenis vanaf midden 19-de eeuw leert dat het heel anders is
  gegaan. De feiten zijn dat de meerderheid van de Arabieren in de
  eerste plaats pas naar het gebied trokken toen de Joden daar welvaart
  brachten, dat de Arabieren door zeer slechte leiders gedwongen werden
  tot het aangaan van de strijd tegen de Joden, dat de Arabische leiders
  er niet voor terugschrokken hun mede-Arabieren te vermoorden om hen
  tot die strijd te dwingen en dat tenslotte dit alles uitliep op een
  grote uittocht van de Arabieren omdat hen werd verteld door hun
  leiders dat zij in de weg stonden bij de aanstaande vernietiging van
  de Joden. Dit is de geschiedenis in een notendop. Natuurlijk ontbreekt
  daaraan menig detail. Maar de grote lijn is waar. De grote lijn is een
  overvloedig bewezen historisch feit. U kunt hierover lezen. U kunt dit
  bestuderen.

  Maar u kiest ervoor uw steun te geven aan de nazaten van de
  verschrikkelijke Arabische leiders die hun eigen volk zeer tekort
  hebben gedaan. Nog altijd zuchten de Palestijnen onder zeer slechte
  leiders. Deze leiders stelen van hun eigen volk. Honderden miljoenen
  euro’s stalen zij van de Palestijnen. Van Yasser Arafat staat vast dat
  hij zeker een miljard euro (dat is duizend miljoen euro) stal van zijn
  eigen volk.

  En u steunt dat.

  Dat maakt u schuldig.

  Misschien gunt u het mij uw gezichtspunt nader toe te lichten?

  Hoogachtend,

  Roelf-Jan Wentholt
  Amsterdam

  Dag mijnheer Wentholt,

  In de eerste plaats: ik heb er bezwaar tegen dat u misbruik maakt van het email adres van de Bewonersvereniging Hestia Haren, die met deze discussie niets te maken heeft. Ik vraag mij af hoe u aan dit adres gekomen bent. Mijn eigen adres is het enige dat ik voor de weblog van Anja Meulenbelt gebruikt heb en zij publiceert dat adres niet.
  Dit is mijn antwoord op uw commentaar:
  Ik denk dat de hoofdstrekking van uw verhaal is dat u mij in de mond legt dat ik leiders beschuldigd zou hebben. Of het nu Israëlische of Palestijnse zijn, ik heb in dit verband nooit iemand beschuldigd. Mijn doel is dat de blokkade van Gaza beëindigd wordt. Ik zou evengoed de moed waarderen van Palestijnen die zich keren tegen hun eigen leiders als dat ook maar iets aan hun toestand zou veranderen. Ik loof de moed van Israëliërs die met hun demonstratie in steun voor de Flotilla riskeren dat zij behandeld worden zoals Anja Meulenbelt dat zelf omschrijft.
  U schrijft: ‘En toch kiest u partij tegen Israel en voor Fatah en Hamas.’U steunt de beulen, u valt de rechtsstaat aan.’
  Ik lever kritiek en ik mag demonstreren. Dat kan hier in Nederland zonder gemolesteerd te worden. Het woord rechtsstaat heb ik niet in de mond gehad, maar u begrijpt wel hoe ik daar in dit geval over denk.

  Over de voorgeschiedenis heb ik het evenmin gehad. Ook daar legt u mij beweringen in de mond die ik nooit gedaan heb. In dat verband wijst u naar de Palestijnen als oorzaak van het conflict op dit moment. Dat zou ik nooit doen omdat oorzaak veel ingewikkelder is dan u beschrijft als enige waarheid. Ik weiger dat zo te zien. Wijzen naar de ander heeft nog nooit een conflict opgelost.

  Met vriendelijke groet, Jov Duyvené de Wit.

 5. Ze hebben het reuze druk, de hasbarista’s (de amateur propagandistjes voor Israel) – nu zitten ze ook al achter de mensen aan die op dit weblog reageren. Ik kan me toch verheugen op veel warme belangstelling, hahaha.
  Deze meneer is voor de verandering niet anoniem en nog redelijk beleefd. Dat maak ik nog wel anders mee. Maar het verhaal is uiteraard altijd hetzelfde: de Arabieren zijn de beulen, de joden (niet de Israeli’s, de joden) het slachtoffer, de etnische zuivering heeft niet plaats gevonden, Israel doet nooit wat verkeerd want een rechtstaat cq democratie, blalabla.
  Maar netjes beantwoord, en interessant om te zien hoe ver ze gaan. Dank, Jov.

Reacties zijn gesloten.