Anja Meulenbelt

Anja Meulenbelt
:: Weblog

woensdag 18 januari 2012

“Stop het gedoog- en beloonbeleid jegens IsraŽl”

Filed under: Nederland,Palestina/IsraŽl,Te Gast om 10.59 uur

Te gast: Hans van den broek, voormalig minister van Buitenlandse Zaken over het bezoek van Netanyahu.

Als IsraŽl zijn bouwplannen niet terugdraait, moeten de Nederlands-IsraŽlische relaties niet geÔntensiveerd worden, betoogt Hans van den Broek, voormalig minister van Buitenlandse Zaken.

“Wat sommigen zien als ‘IsraŽl-bashing’, is het voorkomen van ‘IsraŽl-crashing”

Vandaag en morgen is de IsraŽlische premier Netanyahu in Nederland. Gezien het bezoek op initiatief van de Nederlandse regering plaatsvindt, dringt zich de vraag op wat het kabinet ermee wil bereiken. Het antwoord hangt samen met de intensivering van de Nederlands-IsraŽlische betrekkingen, waartoe de VVD en het CDA in het regeerakkoord hebben besloten. IsraŽl steeds meer privileges bieden, terwijl de regering-Netanyahu blijft doorgaan met beleid dat frontaal indruist tegen inspanningen om het IsraŽlisch-Palestijnse conflict op te lossen. Ik noem dat het gedoog-en-beloonbeleid.

Netanyahu komt op een kritiek moment. Steeds meer deskundigen en ingewijden durven het hardop te zeggen: de twee-statenoplossing is op sterven na dood, doordat IsraŽl feiten blijft creŽren die deze oplossing letterlijk en figuurlijk ondergraven. Nooit heeft de Nederlandse regering meer dwingende redenen gehad niet langer te gedogen en pas te gaan belonen nŠdat IsraŽl zijn beleid fundamenteel heeft bijgesteld.

Afgelopen week lekte een intern EU-rapport uit, dat dit onderstreept. Het bespreekt IsraŽls beleid in de zogenaamde C-gebieden van de Westelijke Jordaanoever, waar de IsraŽlische autoriteiten na de Oslo-akkoorden (1993) volledige controle hebben behouden. Deze gebieden, waarin ook de nederzettingen liggen, beslaan 62 procent van de bezette Westoever en zijn voor de Palestijnen van vitaal belang.

Lees verder op de Volkskrant website, hier.

Reageren?

Reageren?

RSS feed voor reacties op dit bericht.

Helaas, het reactieformulier is op dit moment gesloten.

24 queries. 0.228 seconds. Powered by WordPress

Creative Commons Licentie