“Stop het gedoog- en beloonbeleid jegens Israël”

Te gast: Hans van den broek, voormalig minister van Buitenlandse Zaken over het bezoek van Netanyahu.

Als Israël zijn bouwplannen niet terugdraait, moeten de Nederlands-Israëlische relaties niet geïntensiveerd worden, betoogt Hans van den Broek, voormalig minister van Buitenlandse Zaken.

“Wat sommigen zien als ‘Israël-bashing’, is het voorkomen van ‘Israël-crashing”

Vandaag en morgen is de Israëlische premier Netanyahu in Nederland. Gezien het bezoek op initiatief van de Nederlandse regering plaatsvindt, dringt zich de vraag op wat het kabinet ermee wil bereiken. Het antwoord hangt samen met de intensivering van de Nederlands-Israëlische betrekkingen, waartoe de VVD en het CDA in het regeerakkoord hebben besloten. Israël steeds meer privileges bieden, terwijl de regering-Netanyahu blijft doorgaan met beleid dat frontaal indruist tegen inspanningen om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen. Ik noem dat het gedoog-en-beloonbeleid.

Netanyahu komt op een kritiek moment. Steeds meer deskundigen en ingewijden durven het hardop te zeggen: de twee-statenoplossing is op sterven na dood, doordat Israël feiten blijft creëren die deze oplossing letterlijk en figuurlijk ondergraven. Nooit heeft de Nederlandse regering meer dwingende redenen gehad niet langer te gedogen en pas te gaan belonen nádat Israël zijn beleid fundamenteel heeft bijgesteld.

Afgelopen week lekte een intern EU-rapport uit, dat dit onderstreept. Het bespreekt Israëls beleid in de zogenaamde C-gebieden van de Westelijke Jordaanoever, waar de Israëlische autoriteiten na de Oslo-akkoorden (1993) volledige controle hebben behouden. Deze gebieden, waarin ook de nederzettingen liggen, beslaan 62 procent van de bezette Westoever en zijn voor de Palestijnen van vitaal belang.

Lees verder op de Volkskrant website, hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *