Henk en Ingrid stemmen SP

partijcongres-33-of-1.jpg
(SP partijcongres in 2010)

Interessant: vandaag bleek bij de wekelijkse peilingen van Peil.nl dat als er vandaag verkiezingen zouden zijn, de SP met 32 zetels als de grootste uit de bus zou komen, groter dan de VVD en wel helemaal 12 zetels groter dan de danig gezakte PVV. Kijk hier.

Dat is niet in de eerste plaats omdat Wilders nogal een misser maakte met zijn uitval naar de koningin-met-hoofddoek, wat door de helft van zijn eigen achterban niet op prijs werd gesteld. Volgens Maurice de Hond komt het vooral doordat de laagbetaalden in Nederland voor het overgrote deel kiezen voor de SP. Kijk hier. Terwijl het percentage lage inkomens dat op de SP en op de PVV stemde bijna gelijk lag, zou 32% van de laagbetaalden nu op de SP stemmen, tegen 12% voor de PVV. Henk en Ingrid hebben het wel gezien met die Wilders.

Eindelijk, zou ik zeggen, want ik verbaasde me er al een tijd over dat de crisis zo weinig stemmen voor de SP opleverde, terwijl ik toch oprecht vind dat iedereen met een laag inkomen er belang bij heeft om voor de SP te gaan – want als er nu iemand gelijk heeft gekregen in de analyse van de schade die de bevolking opliep door de marktwerking dan was het de SP. Die bovendien het meest consequente programma had voor het behoud van zorg en inkomen van de laagbetaalden. Nu beginnen de kwartjes te vallen, lijkt het wel. Want de beloften die de PVV deed blijken behoorlijk hol te zijn, en tot mijn grote tevredenheid begint dat door te dringen. Ook de laagbetaalden hebben niks te winnen bij al het gebral over islam en de ‘massa-immigratie’. En door de gedoogsteunconstructie hebben niet alleen de VVD en het CDA zich gecompromitteerd aan de PVV, ook Wilders wordt nu vooral geassocieerd met het afbraakbeleid van de regering, en de laagbetaalden merken nu dat dat heel erg slecht is voor hen.

En nog een klein gemeen pleziertje. Ik heb me destijds wild geërgerd aan Femke Halsema, die de SP wegzette als ‘conservatief’, en suggereerde dat de PvdA zich maar samen met GroenLinks af moest scheiden van de SP. Kijk hier. Nu blijkt in de peilingen dat er onder de GroenLinks-stemmers absoluut geen meerderheid te vinden is (40%) voor de stelling dat de SP conservatief zou zijn. Onder de PvdA-stemmers trouwens nog minder (34%). Ik denk dat Sap dat beter door heeft dan Halsema destijds, sowieso was de PvdA niet genegen om voor GL te kiezen tegen de SP in, en stonden ze gedrieën op het podium onlangs. Dat doet mij deugd.

En zoals ik mijn partij ken vieren die een bescheiden feestje en gaan vervolgens hard aan het werk. Nog absoluut geen tijd om op de lauweren te gaan rusten. Sowieso vindt een beetje SP’er dat saai. Dit zijn nog maar peilingen, geen verkiezingen. Het worden nog interessante tijden.

6 gedachten over “Henk en Ingrid stemmen SP

 1. De SP blijft wel heel erg steken in Keynesianisme als antwoord op de crisis. Op korte termijn lijkt dit aantrekkelijk maar op iets langere termijn blijkt deze politiek weinig succesvol (zeker in een land met een economische structuur als Nederland) en resulteert uiteindelijk in hoge begrotingstekorten en oplopende staatsschulden.
  Uiteindelijk moet de rekening een keer betaald worden.
  De SP is als een alcoholist die nog maar een biertje pakt omdat hij geen zin heeft in een kater. Je kunt de kater inderdaad verdijven, maar op lange termijn is het middel erger dan de kwaal.
  In een open economie als de Nederlandse levert een stimulering van de economie met € 1,- nauwelijks meer op dan die ene Euro.

 2. Daar zou je eens met een van onze economen over moeten praten, Henk, met Geert Reuten of Ewoud Irrgang. Ik ben geen partij in economische zaken.

 3. @Henk: daar zou je inderdaad een boom over kunnen opzetten, maar feit is dat de Henks en Ingrids zelf door de PVV grotelijks een oor aangenaaid wordt en dat ze dat zelf nu door beginnen te krijgen. Ik krijg sowieso de indruk dat Wilders zijn magic touch kwijt is en meer en meer beoordelingsfouten maakt. Nu hij zijn pijlen op de SP richt is hij nog weer dommer bezig. Ik durf er wat onder te verwedden dat ook die actie zich grotelijks tegen hem gaat keren.

 4. Ik praat hier goeddeeels voor eigen parochie, maar toch … 🙂

  De heer Wilders noemt de SP een Wolf in schaapskleren. Moet hij zeggen. Dat geldt eerder voor hemzelf, al is dat misschien zelfs een belediging voor de Wolven. Hij deugt in mijn ogen namelijk van geen kant.

  Hij heeft zich (d.d. 4/12/2010) in Israel ooit zonder enig voorbehoud met de Hatikva partij gesolidariseerd. Deze club is voor deportatie van alle Arabische bewoners uit Israel en de bezette Jordaan oever.

  Maak dan eens de “vertaalslag” naar Nederland, en bezie zijn “kopvoddentax” voorstel, zijn bewering dat er (1) “tientallen miljoenen kriminele moslims in west Europa” zouden rondlopen, en zijn standpunt dat hij (2) voor deportatie van immigranten naar hun beoogde land van herkomst is in geval van een veroordeling – ook als ze Nederlander zijn.

  Welnu, ik kan tellen. (1) + (2) = (3)

  (3) Betekent: Deportatie van zo veel mogelijk Marokkaanse en Turkse Nederlanders, als hij werkelijk aan de macht zou komen met een meer dan 2/3 meerderheid.

  Daarnaast bedient hij zich van een klassieke truc die vaker door rechts-autoritaire partijen is uitgehaald: Het overschrijven van de sociaal-economische paragrafen van sociaal-democratische partijen / vakbewegingen teneinde stemmen te trekken.

  Vervolgens stemt hij veelal gewoon met rechts mee. (Een voorbeeld en nog een)

  Kortom, hij vernachelt de zaak. Bij vele mensen gaat er thans een licht op en zij gaan m.b.t. sociaal-economische standpunten weer voor “the real thing”; in dit geval dus de SP.

  Kortom: Als je de vernachelderij er af haalt blijft er niet veel meer over dan een rechts-autoritaire islamofobe schreeuwlelijk van een tamelijk bedenkelijk allooi.

  En: o, ja, Henk(@1). Ik ga hier geen hele boom opzetten over de economie. Ik wil echter twee punten aanstippen. Voor het op orde krijgen van de overheidsfinanciën is óók belastingverhoging (voor zij die het wat gemakkelijker kunnen missen) een optie. Bezuinigen is geen wet van Meden en Perzen. Als je bij rijke mensen de koopkracht wat verminderd heeft dat minder uitwerking dan bij arme mensen. Die laatste geven hun geld namelijk vrijwel meteen uit.
  Ten 2e kan je bij bezuinigingen ook kiezen voor “bezuinigen op stenen & spullen” (Betuwelijn e.d.) i.p.v. “bezuinigen op mensen”.

  Mazzel & broge, Evert

 5. We kunnen ook niet te “himmelhochjauchzend” doen over mogelijke linkse samenwerking, die in deze crisistijd natuurlijk wel nagestreefd moet worden.
  Vandaag (“Kamerbreed”,radio 1) positioneerde Jolande Sap -die de SP weer als populistisch, gedeeltelijk gelijkend op de PVV, “anti-Europa” e.d. afschilderde- Groen Links opmerkelijk genoeg tussen…..PvdA en D66! Dus zelfs rechtser dan de PvdA.
  (Zoiets lijkt me een bittere pil voor de mogelijk nog overgebleven ex-CPN-ers, ex-PSP-ers en ex-PPR-ers).

  Naar aanleiding van de gestegen peilingen voor de SP reageerde Wilders in het TV-interview met Frits Wester: “Van het programma van de SP zakt mijn broek af.”
  Arme man…..hij heeft zo veel sociale programmapunten van de SP -zij het vrijblijvend- gekopieerd, dat hij heel snel een schaamlap moet gaan zoeken…. 🙂

Reacties zijn gesloten.