Henk en Ingrid stemmen SP

partijcongres-33-of-1.jpg
(SP partijcongres in 2010)

Interessant: vandaag bleek bij de wekelijkse peilingen van Peil.nl dat als er vandaag verkiezingen zouden zijn, de SP met 32 zetels als de grootste uit de bus zou komen, groter dan de VVD en wel helemaal 12 zetels groter dan de danig gezakte PVV. Kijk hier.

Dat is niet in de eerste plaats omdat Wilders nogal een misser maakte met zijn uitval naar de koningin-met-hoofddoek, wat door de helft van zijn eigen achterban niet op prijs werd gesteld. Volgens Maurice de Hond komt het vooral doordat de laagbetaalden in Nederland voor het overgrote deel kiezen voor de SP. Kijk hier. Terwijl het percentage lage inkomens dat op de SP en op de PVV stemde bijna gelijk lag, zou 32% van de laagbetaalden nu op de SP stemmen, tegen 12% voor de PVV. Henk en Ingrid hebben het wel gezien met die Wilders.

Eindelijk, zou ik zeggen, want ik verbaasde me er al een tijd over dat de crisis zo weinig stemmen voor de SP opleverde, terwijl ik toch oprecht vind dat iedereen met een laag inkomen er belang bij heeft om voor de SP te gaan – want als er nu iemand gelijk heeft gekregen in de analyse van de schade die de bevolking opliep door de marktwerking dan was het de SP. Die bovendien het meest consequente programma had voor het behoud van zorg en inkomen van de laagbetaalden. Nu beginnen de kwartjes te vallen, lijkt het wel. Want de beloften die de PVV deed blijken behoorlijk hol te zijn, en tot mijn grote tevredenheid begint dat door te dringen. Ook de laagbetaalden hebben niks te winnen bij al het gebral over islam en de ‘massa-immigratie’. En door de gedoogsteunconstructie hebben niet alleen de VVD en het CDA zich gecompromitteerd aan de PVV, ook Wilders wordt nu vooral geassocieerd met het afbraakbeleid van de regering, en de laagbetaalden merken nu dat dat heel erg slecht is voor hen.

En nog een klein gemeen pleziertje. Ik heb me destijds wild geërgerd aan Femke Halsema, die de SP wegzette als ‘conservatief’, en suggereerde dat de PvdA zich maar samen met GroenLinks af moest scheiden van de SP. Kijk hier. Nu blijkt in de peilingen dat er onder de GroenLinks-stemmers absoluut geen meerderheid te vinden is (40%) voor de stelling dat de SP conservatief zou zijn. Onder de PvdA-stemmers trouwens nog minder (34%). Ik denk dat Sap dat beter door heeft dan Halsema destijds, sowieso was de PvdA niet genegen om voor GL te kiezen tegen de SP in, en stonden ze gedrieën op het podium onlangs. Dat doet mij deugd.

En zoals ik mijn partij ken vieren die een bescheiden feestje en gaan vervolgens hard aan het werk. Nog absoluut geen tijd om op de lauweren te gaan rusten. Sowieso vindt een beetje SP’er dat saai. Dit zijn nog maar peilingen, geen verkiezingen. Het worden nog interessante tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *