Diederik had gelijk

(Diederik Samsom en ik in 2005, toen hij nog meer haar had, op een van de bijeenkomsten waarin we het hadden over de linkse samenwerking, zie hier.)

Tja. Ik voorspelde al dat het enthousiasme over het Kunduz-akkoord snel zou dalen als eenmaal bekend zou worden wat dat werkelijk inhoudt, en ik voorspelde dat de PvdA de verloren zetels vanwege ‘niet-meegedaan’ wel weer terug zou winnen en dat GL de vanwege ‘wat heeft Sap leuk het land mee helpen redden’ wel weer kwijt zou raken en ik krijg wel heel snel gelijk.

Wat ik niet voorspelde is dat GL in zo’n zelfdestructieve toestand terecht zou komen. Ze zijn drie zetels kwijt en staan nu op een treurige virtuele vier. De PvdA heeft er weer drie bij. De VVD zakte er ook drie, en de PVV kreeg er drie bij, dat laatste is nou weer jammer. De SP bleef staan, en is dankzij het zakken van de VVD nu de grootste partij. Of je blij moet zijn te ‘winnen’ door de rotzooi die anderen ervan maken is de vraag, en 12 september duurt nog een tijdje. Te zien is hoe snel de kiezersvoorkeur zetels tegelijk kan schelen. Maar dit is een feit: het zijn vooral de mensen met de lagere inkomens die begrijpen wat hen met het Kunduz-akkoord boven het hoofd hangt, vandaar de vlucht van VVD’ers naar de PVV, en van GL weer terug naar de PvdA. Moet het nog even gezegd? Samsom had gelijk, en krijgt gelijk.

Zie peil.nl. Hier.