Pogrom tegen Afrikanen in Tel Aviv

Het is al lang mijn stelling dat als een land begint met een principieel verschil te maken tussen burgers van de ene of van de andere etniciteit of religie, en dat verschil ook nog in de wet vastlegt, je mensen er aan went om in groepen te denken, en sommige groepen, de eigen natuurlijk, hoger in te schatten dan andere. Racisme dus. Dat heb je overal, maar er zijn niet veel landen, zeker geen landen die zichzelf graag afficheren als een democratie, die van staatswege bezig zijn om dat racisme niet te bestrijden maar aan te wakkeren.

Uiteraard zijn de Palestijnen voor veel Israeli’s ‘de vijand’, en het staatsapparaat doet er veel aan om dat vijandbeeld flink in te peperen. Ook in de hasbara, de propaganda die gericht is op het buitenland, wil graag dat wij denken dat de Palestijnen niet in verzet zijn omdat ze hun laatste beetje land moeten verdedigen tegen de zionistische expansiedrang, maar omdat het Arabieren zijn, moslims, en wisten we niet dat die altijd al joden hebben gehaat? Nou, dat is dus niet waar, want historisch gezien vonden joden heel lang vaker een plek waar ze ongestoord konden leven in de Arabische landen, inclusief Palestina, dan in het christelijke westen, de maar ook in Nederland gaan de gruwelsprookjes er bij een rechtse minderheid in als koek.

Eenmaal aan het discrimineren, achterstellen en uitsluiten is het maar een kleine stap om alles wat niet joods is en bovendien een kleurtje heeft als de vijand te zien, en nu zijn de vluchtelingen die in Israel verblijven aan de beurt. Zie de beelden over de allerlaatste pogrom tegen de Sudanezen, en zie de foto van de juffrouw hierboven, die ‘dood aan de Sudanezen’ op haar T-shirtje heeft staan.

Er zouden tussen de 700 en de 3000 mensen met de Sudanese nationaliteit in Israel zijn. De regering noemt hen ‘infiltranten’, en dreigt nu ze als groep te deporteren. Woensdag gingen zo’n duizend Israeli’s de straat op om te ageren tegen de ‘binnendringers’, ze vielen Afrikaanse voorbijgangers aan, sloegen de ruit in van een winkel waar veel migranten komen, en van een kapperszaak, waar ze begonnen te plunderen, en verbrijzelden ook autoramen. Erg spontaan was de pogrom niet: een parlementariër van Likud, Miri Regev had bij de demonstratie nog betoogd dat de Sudanezen een ‘kanker’ zijn in het lichaam van Israel.

Tot nu toe heeft de rechter geen toestemming gegeven voor een massadeportatie, nadat vijf mensenrechtenorganisaties met een petitie naar de rechtbank zijn gegaan: het uitzetten van mensen naar Sudan zou tegen het internationaal recht zijn, omdat de mensen daar gevaar lopen. De regering zet nu de rechtbank onder druk. Die is al vaker gezwicht.

Bron: Hier en hier

Bericht van een fotograaf van Active Stills, die op het nippertje wist weg te komen, hier.