De Correspondent

Interessant initiatief van Rob Wijnberg: een digitale krant met een andere journalistieke opzet dan de gewone kranten. Elegante manier om wraak te nemen voor zijn ontslag als hoofdredacteur van NRC Next. Ik las zijn boek, De Nieuwsfabriek, en was het met veel eens: hoe nieuws maar om een paar dingen draait, om dat wat ‘nieuw’ is maar nooit om wat dagelijks gebeurt – en meestal ook nog ontdaan van enige context.

En dan praten alle media elkaar na, want wat eenmaal als ‘nieuws’ is benoemd moet elke krant en kwekprogramma ook hebben. Vandaar dat veel mensen hun nieuws net zo lief van het internet afplukken. Wat betreft Israël/Palestina hoef ik niet bij de Nederlandse media te zijn, dat kan ik geheel beamen. Ik vind kwalitatief veel betere informatie op het internet. En vandaar ook dat mensen vaak kranten lezen, áls ze nog kranten lezen, volgens de methode Luyendijk: je bladert door naar de interessante mensen, en slaat de mensen die je niet boeien over.

Een andere journalistiek stelt Wijnberg voor: persoonlijker, een krant die niet laat zien dat er verschillende meningen zijn, maar de keuze niet uit de weg gaat welke mening het meest waarschijnlijk waar is. Heel goed. Jammer nou weer als je kijkt wie er mee gaan werken: twaalf mannen en Femke Halsema. En eerlijk: Grunberg, Hofland, Luyendijk, zijn dat mannen die je niet al overal tegenkomt? Hebben we daar De Correspondent voor nodig? We zullen zien.

Kijk hier.