Dagen van de muur

Deze dagen staan in het teken van protest tegen de muur. Niet alleen omdat de muur op de Westoever het leven van vele duizenden mensen zo onmogelijk maakt dat veel van hen gedwongen zullen zijn om te vertrekken- en dat is, denken wij, precies de bedoeling. Een ‘stille’ vorm van etnische zuivering. Kijk naar de kaart en het is duidelijk wat de bedoeling is: de Palestijnen opgesloten in een paar ommuurde getto’s, op niet meer dan 10% van wat eens hun land was.
Gisteren was er een bijeenkomst, georganiseerd door PENGON, UCP en de Nederlandse Stop the Wall coalitie. Een interessante bijeenkomst.

De opvallendste deelnemers aan de studiedag waren een groep orthodoxe rabbijnenNeturei Karta, met bonthoeden en peies (pijpekrullen) die zich bij het protest aansluiten omdat zij vinden dat de Torah, het heilige boek, zowel de stichting van een staat als het onderdrukken van een ander volk verbiedt. Zionisme is geen judaisme, zeggen zei, het zionisme is niet de vertegenwoordiging van de joden, en het zionisme is een belangrijke oorzaak van het groeiende antisemitisme. ‘Wij zien geen tegenstelling tussen joden en Arabieren, wij willen in vrede met hen leven, als vrienden en als buren’.

De meest ontroerende bijdrage kwam van Yehezkel Lein, een Israëlische jood, van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem. Die groep spreekt zich duidelijk uit: de muur is op meer dan één manier een schending van de Vierde Conventie van Geneve, en valt dus onder de oorlogsmisdaden. Lein heeft twee kleine kinderen en woont in Jeruzalem. ‘Als er iemand reden heeft om bang te zijn voor aanslagen ben ik het. Ik ben bang. Maar deze muur is niet in het belang van mijn veiligheid. De regering manipuleert de angst van de joodse bevolking voor zijn eigen politieke doelen. Ik kan alleen maar zeggen: niet in mijn naam. ‘

En de meest inspirerende bijdrage kwam van Azmi Bishara, een van de miljoen in Israël wonende Arabieren, een Palestijn met Israëlisch staatsburgerschap. Europa moet veel kritischer worden, hield hij ons voor. ‘Jullie pers en jullie politici spreken nog steeds in verhullende termen: groeiend conflict, agressie van beide zijden. Dat is de taal van groepstherapie, niet van politiek. Waar het om gaat is een bezetting, waar het om gaat is kolonialisme, en de ‘agressie’ die daar een antwoord op is heeft ook een politieke naam: dat is verzet. ‘

Aan het eind werden de verklaringen voorgelezen van drie parlementariërs, tégen de muur uiteraard: Bert Koenders (PvdA), Farah Karimi (Groen Links) en Harry van Bommel (SP)

(Ondertussen heb ik een digitale camera. Foto’s maken kan ik al, hoe ik ze nu op het net krijg hoop ik spoedig te leren)

11 gedachten over “Dagen van de muur

  1. Vrijwel op het zelfde moment dat jij dit schreef:

    JERUSALEM (CNN) — A suicide bomber on Sunday killed at least seven passengers on a crowded bus in Jerusalem at the height of rush hour, according to police in the city and Israeli ambulance services.

    Jerusalem police spokesman Gil Kleiman said the suicide bomber also died in the terrorist attack, which wounded more than 50 people, 11 of them seriously.

    The Al Aqsa Martyrs Brigades — the military offshoot of Palestinian leader Yasser Arafat’s Fatah movement — claimed responsibility for the blast in a statement.

    Het bouwen van een muur tegen geweld klinkt een stuk beter dan het opblazen van onschuldige burgers.

  2. Zeker klinkt het bouwen van een muur tegen geweld beter dan het opblazen van onschuldige burgers. Tot het moment dat je tot je door wilt laten dringen hoeveel onschuldige burgers geen toekomst meer hebben. (Het eerste kind is al gestorven doordat de ambulance niet werd doorgelaten) En tot op het moment dat je je durft af te vragen hoe mensen toch zo ver komen dat ze zich zelf opblazen. Op dat moment wordt duidelijk dat de muur de Israëli’s niet gaat beschermen tegen geweld, maar het terrorisme juist zal aanwakkeren. Let op mijn woorden, en zeg later niet dat je het niet wist.

  3. Als de Israeli’s minder streng zouden worden, zouden er misschien wel veel meer aanslagen gepleegd worden.

    Als de Israeli’s minder streng zouden worden, zouden er misschien wel veel minder aanslagen gepleegd worden.

    Als er minder aanslagen gepleegd zouden worden, zouden de Israeli’s misschien wel minder streng worden.

    Als als als…

    Zowel de Israeli’s als de Palestijnen durven de eerste stap niet te zetten omdat ze weten dat de ander er misbruik van zal maken.

    En ja, ik vraag mezelf vaak af waarom mensen zichzelf opblazen als ze weten dat ze daarmee de kans verspillen om ooit in een vrij land te leven. En dat ze daarmee grote kans maken dat de huizen van hun families vernietigd worden. De moeders van de zelfmoordenaars zijn nog al eens trots op hun kinderen. Ik vraag mezelf vaak af waarom een leven zo weinig waard kan zijn.

  4. Wat een bizarre laatste regel in jouw commentaar op de reactie van Cas: “zeg later niet dat je het niet wist”. Klinkt wraakzuchtig en dreigend. Geen sympathieke manier van doen.

    Na zoveel terreur, waarbij uitsluitend willekeurige onschuldige burgers getroffen worden (zie ook de aanslag vanochtend), verlies je langzamerhand ieder recht van spreken.
    De bouw van de muur als verdediging tegen deze zelfmoordacties kan ik dan ook onmogelijk als oorlogsmisdaad zien. Ook niet als je in jouw column termen als “etnische zuivering” (waar slaat dit eigenlijk op? ) en “ghetto’s” gebruikt om een hitserig WO-2 sfeertje te creëeren.

  5. Wat een wereld, zo vol genadeloos en wreed geweld.Zo vol smart, verdriet, de ziel ontmantelend.

    Wat een normbehoud ,een geweldaardig waardenstelsel, wat een mensonwaardige ethiek.

    Overal is hetzelfde aan de hand..de globale economie bouwt op heilige gronden van dodenakkers.Het is niet alleen het MO..

    Waar anders verse broden gebakken worden,geuren de straat inkrullen, huizen vol kinderen staan en een weelderige tuin kan bloeien, liggen nu de dodenakkers ,als afval van de geldmaatschappij.

    Geo -politiek met zijn fascistenkliek, met al zijn plutocraten.

    Basta.

  6. Beste Cas: jouw laatste opmerking, ‘ik vraag me wel eens af waarom een leven zo weinig waard kan zijn’ is precies waarom het gaat, en dat bedoel ik niet cynisch, ik meen het. Voor mensen die de situatie in de bezette gebieden kennen, en weten hoe het stelselmatig erger en erger wordt is dat dus geen vraag meer, maar voor jou nog wel. Dus als je een antwoord wilt: onderzoek. Heb de moed om je er in te verdiepen hoe mensen zover kunnen komen.
    Beste van Lieshout: etnische zuivering is een keurige uitdrukking voor het gedwongen verplaatsen van ongewenste bevolkingsgroepen. Dat is exact wat er gebeurt. Als je het niet gelooft: de Israëlische historicus Benny Morris (je vindt hem via Google) geeft na jarenlang minutieus onderzoek niet alleen toe dat er sprake is geweest van etnische zuivering, hij is zelfs van mening dat het in Israëls belang is om in de toekomst de etnische zuivering voort te zetten. In de Knesset is openlijk gesproken over de mogelijkheid de Palestijnen massaal te deporteren, alleen heet het daar ’transfer’. Dat is hetzelfde maar klinkt mooier.
    Getto’s noem je het wanneer mensen opgesloten en omsingeld worden tussen muren. Dat is ook precies wat er gebeurt.
    Oorlogsmisdaden noem je het wanneer de mensenrechten die opgesomd worden in de Vierde Conventie van Geneve op systematische wijze worden geschonden. Dat worden ze. Dat weet de regering van Israël heel goed, anders liepen ze niet weg voor het Internationaal Gerechtshof, waar ze anders aan hadden kunnen tonen dat ze de regels niet overtreden. Als je het niet gelooft: ga naar de al eerder aanbevolen website van B’Tselem. Of naar Amnesty.

    Eens hebben vele Nederlanders de andere kant op gekeken toen de joden hier weg werden gehaald. Het zal zo’n vaart niet lopen dachten ze. Vele landen hebben hun grenzen dichtgehouden voor joodse vluchtelingen. Toen de eerste berichten kwamen over het getto van Warshaw wilde niemand het geloven. Toen het eindelijk tot mensen door begon te dringen wat er allemaal gebeurd was, was het veel te laat.
    Nu hebben we nog de kans om wat te doen. Voor iedereen die de moed heeft om zich op de hoogte te stellen is dat mogelijk. En dat niet alleen omdat de Palestijnen groot onrecht wordt aangedaan, maar ook omdat Israël bezig is zichzelf naar de bliksem te helpen. De duizenden doden (en ik bedoel die aan beide kanten) zijn er al veel te veel.
    Ik weet dat het voor veel mensen erg moeilijk en pijnlijk is om de realiteit onder ogen te zien als je zo lang hebt geloofd in het sprookje dat Israël zichzelf alleen maar verdedigt en alleen maar het slachtoffer is. Ik heb zelf ook jarenlang zo gedacht en ben me rotgeschrokken toen ik voor het eerst in de Gazastrook kwam. Ik heb me toen ernstig af moeten vragen waarom ik niet wist wat daar gebeurde: kon ik het niet weten, of wilde ik het niet weten? Nu weet ik het wel, en als dat dreigend klinkt dan moet het maar, als het aan mij ligt krijgt niemand meer de kans om later te kunnen zeggen: ik wist niet dat het zo erg was.

  7. Het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan is niet erger dan het onrecht dat aan ontelbaar veel andere volkeren is/ wordt aangedaan.

    Toch zijn het de Palestijnen (en sinds kort de Iraki) die zichzelf opblazen. Misschien heb ik verkeerde geschiedenisboekjes gelezen maar ik ken dergelijke verhalen niet vanuit WO II of Zuid-Afrika tijdens de Apartheid.

    Het economisch afsluiten van de Palestijnse gebieden door Israel keur ik volledig af. En de onschuldige slachtoffers aan Palestijnse zijde door Israelische soldaten zijn verschrikkelijk. Voor zover ik weet worden er echter geen willekeurige burgers doodgeschoten.

    Er is echter geen enkele rechtvaardiging voor het vermoorden van toevallige buspassagiers, zoals nu zo vaak gebeurt.

    Het is een ongelijke strijd met ongelijke wapens. UZI’s tegen stenengooiende kinderen. Explosieven tegen buspassagiers. Leiders die hun volgelingen niet kunnen overtuigen.

    Het antwoord kan pas gegeven worden als de vraag gesteld is. De komende honderd jaar zijn we nog bezig om de vraag te formuleren, vrees ik.

  8. Op mijn webstek heb ik een stuk staan n.a.v. de situatie rond Irael en de Palestijnen. Het is in het engels (het “inter” van internet staat voor internationaal, en Nederlands wordt door maar weinig mensen gelezen … vandaar) maar dat zal voor de meesten geen groot probleem zijn.

    Het staat er onder de titel “What Israel can learn from the German example”.
    (Zie hier)

    De reacties (o.a. vanuit Israel) waren even gemengd als hierboven. Mensen die mij voor anti-semiet uitmaakten heb ik even op de behoorlijk ongezouten kritiek op m’n webstek aan het adres van ultra orthodoxe religieuze extremisten gewezen. (Zie onder o.a. “opinions” op m’n menu file.)

    Tot slot: Israel heeft ook formeel/juridisch een zwakke case. Als ze de muur op hun eigen grondgebied hadden gebouwd (dus op de “groene lijn” – de grens van 1967) was dat hun recht geweest (met dat argument schermde men in de voormalige DDR ook), maar als je “landjepik” speelt zit je gewoon fout.

    Mazzel & broge, Evert

  9. Vele mensen vragen zich af wat de motieven zijn van de jonge mensen die zelfmoordacties plegen. Daarover zal voorlopig het laatste woord nog wel niet geschreven worden. Persoonlijk denk ik dat het omstandigheden zijn die bepalend zijn. Onder soortgelijke omstandigheden zouden ook Nederlandse of Israelische mensen tot dit soort acties overgaan. Maar wat mij bijzonder intrigeert is het volgende: in de film Independence Day vliegt een Amerikaanse piloot zich te pletter tegen een Alien ruimteschip en dit wordt in de film als bijzonder heroisch beschouwd. De Amerikaanse president looft de dapperheid door tegen de kinderen te zeggen “Your father was very brave” Is een Amerikaan die een zelfmoordactie pleegt dan heldhaftiger dan een Palestijn?

  10. Levi Hoogmoed. Nee, dat is geen hint. Ik bedoel precies wat er staat. Namelijk dat een zelfmoordactie van een Palestijn als een terreurdaad wordt beschouwd terwijl wanneer een Amerikaan het doet het wordt voorgesteld als de hoogste vorm van dapperheid. Overigens Levi, ben jij een van die mensen die overal complotten vermoedt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *