Fraude en spugen op straat

In het NRC werd gesuggeerd dat Jan Marijnissen met zijn initiatief om de fraude in Nederland aan de orde te stellen en een debat aan te zwengelen door Balkenende was ingehaald. Ongeveer alsof Balkenende de discussie zou hebben gekaapt. In de Volkskrant van vanochtend, het redactioneel, een andere versie.

“Jan Marijnissen van de SP heeft het nationale debat over normen en waarden een belangrijke draai gegeven. Terwijl premier Balkenende zich vooral druk maakte over spijbelen, spugen op straat en het molesteren van treinconducteurs, sprak de Tweede Kamer woensdag over fraude, zakkenvullen, corruptie en belangenverstrengeling.
De moraal van de bazen verdient minstens zoveel aandacht als de moraal van de burgers. Het wangedrag van topmanagers in het bedrijfsleven en de (semi) publieke sector, en de toegeeflijkheid van de overheid ten opzichte van hen vormen een veel grotere ondermijning van de publieke moraal dan fietsen zonder functionerend achterlicht. (..)
Het kabinet en de regeringspartijen bezwoeren deze week dat Nederland geen fraudeland genoemd mag worden. (..) Maar gelukkig besefte de regeringscoalitie net op tijd dat het normen- en waardendebat als een boemerang terugkomt. Het kabinet erkende dat het onnozel is om te vertrouwen op het zelfreinigende vermogen van bedrijven en verzelfstandigde overheidsdiensten. De voorstellen vanm SP, PvdA en Groen Links om de teugels strakker aan te trekken, vielen dan ook in goede aarde.”

Dat klinkt al beter dan het NRC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *