Voor altijd koningin

Nu is ze nog prinses, maar vanaf dinsdag, als de uitvaart is geweest, is ze voor altijd koningin.

.koningin

Gisteren bij de plechtige vergadering geweest van Eerste en Tweede kamer samen. Er was met zorg gewerkt aan de speeches, er was mooie muziek. Onze voorzitter, Yvonne Timmerman-Buck, had het er over dat met Juliana een stuk van de ‘ikheid’ van Nederland verdween. Een mooi citaat. Daarna nog even wezen buurten in de SP burelen bij de Tweede Kamer. De jongeren hebben het niet zo met Juliana, die zijn groot geworden met Beatrix. De koninginnen en prinsessen van onze jeugd, altijd halve sprookjes, blijven natuurlijk voor altijd de echte.

Veel van de verhalen die nu over haar verteld worden gaan er over hoe gewoon ze was, op kaplaarzen door de modder, op een fiets, wat alleen maar bijzonder is omdat ze niet gewoon was maar bijzonder. Van iemand die gewoon is is gewoon zijn geen verdienste.

Nu komen steeds meer anecdotes boven. Ik heb er een van een journalist. Die was vanwege een uitzending bij de koningin op bezoek. De lakei had thee geschonken, en toen hij weg was kieperde koningin Juliana haar thee in de plantenbak, haalde een flesje cognac uit haar handtas en zei: de heren lusten zeker ook wel wat sterkers?
Het zou nog waar kunnen zijn ook

4 gedachten over “Voor altijd koningin

  1. Juliana was een fantastisch mens en staatshoofd. Jammer inderdaad, dat vele S.P ers zich haar niet zo goed herinneren. Haar afkomst en lot was voor haar een grote last. Ik begrijp niet, dat Beatrix schijnbaar zo weinig van haar heeft meegekregen; terwijl ze toch onder invloed van haar moeder heeft moeten staan via haar opvoeding. Ik mis de warmte, die haar moeder zo uitstraalde. Maar ja, niemand is gelijk en mischien is dat maar goed ook.

  2. Anja, is het mogelijk dat de herdenkingstoespraak van de voorzitter van de Eerste Kamer, mevrouw mr. Y. Timmerman-Buck, door middel van een rode link op jouw weblog kan verschijnen? Bij voorbaat mijn oprechte dank.
    Haar toespraak vond ik het meest indrukwekkend; mede vanwege belangwekkende citaten van nationale staatsrechtgeleerden als prof. mr. A.M. Donner† en prof. mr. A.A.H. Struycken†.

  3. Hoi Anja,
    “Voor altijd koningin”
    Dat is ze voor mij omdat ze als voorbeeld-vrouw laat zien dat als je je ego-denken laat varen en wars bent van elke vorm van zelfverheerlijking je een enorme kracht uitstraald. Haar leven en dood hebben impact op onze sameleving. Ik hoop dat velen dat zullen beseffen en hun eigen laten en doen onder de loep zullen nemen.

  4. @Kees, ik heb Yvonne Timmerman een mailtje gestuurd om te vragen of haar speech beschikbaar is. Ik heb nog geen antwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *