Meer ondervoeding in Gaza

In Gaza gaat het niet goed, of liever gezegd: nog slechter. Driekwart van de mensen daar is vluchteling en een groot deel van hen is afhankelijk van de voedselhulp. Die is al minimaal. Een tijd geleden kregen families die onder de armoedegrens van 2 euro per dag leven elke maand van de UNRWA (de vluchtelingenhulp van de VN) een sober voedselpakket, meel om brood te bakken, olie, suiker, wat linzen. Sinds de Europese landen minder geld sturen naar de UNRWA is dat al verminderd: nu krijgen mensen nog maar om de 45 dagen een voedselpakket. Dat komt mede doordat Nederland dit jaar niet bijdraagt aan de noodhulp.

voedselhulp

Op zich een schande: de UNRWA doet het voorbeeldig, is compleet transparant in het besteden van het geld, zoekt altijd naar het goedkoopste voedsel, en doet binnen Gaza ook aan werkverschaffing. Op een paar na worden de duizenden banen in de medische zorg, het onderwijs en dergelijke aan plaatselijke Palestijnen gegeven. Mocht er in de toekomst een zelfstandig Palestina komen, dan kan de UNRWA een compleet systeem aan medische zorg en onderwijs overdragen, een grote bijdrage aan de opbouw. En zolang het geen vrede is helpen ze de bevolking letterlijk te overleven. Met voedsel, met werk. Na de PA is de UNRWA de grootste werkgever in de Gazastrook. Beter kun je ons belastinggeld niet besteden, vind ik.
Israël heeft al vaker de UNRWA de voet dwars gezet, al mochten ze eigenlijk dankbaar zijn. Volgens de Conventies van Geneve is een bezettende macht verantwoordelijk voor de burgerbevolking. Dat laten ze nu geheel aan de VN over. Nu heeft Israël besloten om de containers met voedsel niet meer toe te laten, omdat in één van de containers iemand gevonden zou zijn die probeerde Gaza uit te komen. Dat lijkt me een reden voor betere controle, niet om de voedselhulp te saboteren. De ondervoeding van kinderen is nu al ernstig, moet het nog erger worden? Harry van Bommel heeft namens de SP een persbericht uit doen gaan.

De foto’s: Harry en ik waren in januari op bezoek bij de UNRWA, en bezochten de voedselhulp en medische projecten in Gaza.

voedselhulp2

harry en unrwa mensen

medische zorg

3 gedachten over “Meer ondervoeding in Gaza

  1. Dit is geen commentaar,maar een vraag.Waarom heeft Nederland de hulp aan UNWRA ingetrokken?
    In de 80ger jaren werden er veel UNWRA mensen ontslagen,omdat de USA zijn contributie niet nakwam aan de UN.De vluchtelingen hulp is toen al afgezwakt.Heb vorig jaar gehoord dat de US zijn contributie weer gaat betalen(i.v.m. de inval in Irak)Daar zit dus een ruime tijd tussen,maar in die tijd maakte dit land wel regelmatig gebruik van zijn veto recht.Misschien een beetje dom,maar…………
    Is er iemand die me uit kan leggen hoe het mogelijk is,als een land niet aan zijn financiele verplichtingen voldoet het toch voor het zeggen heeft in zo’n grote organisatie?

  2. Nog meer vragen.Hoe denkt minister Bot onpartijdig over te komen bij de Palestijnen bij eventuele vredes onderhandelingen als zijn regering de hulp voor basis behoeften stop zet aan de Palestijnen in Gaza,waar ze het het hardst nodig hebben?Die geloofwaardigheid werd toch al zoveel mogelijk bemoeilijkt bij zijn entree in Israel.(door mis quotes van Israelische zijde)

  3. Ik moet een ding rechtzetten. Het is niet dat Nederland geen geld afdraagt aan de UNRWA, alleen hebben ze de NOODHULP gestopt. Nederland staat bekend als een betrouwbare betaler, daarom was het des te teleurstellender.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *