Uw wil geschiedde

Wat betekende die verzuchting van Jezus, Uw wil geschiedde? Dat zijn lijdensweg God’s wil was? Nee, zegt Kees Kok in de schriftuitleg. Het verwijst naar het Onze Vader, het gebed dat hij ons geleerd heeft. Dat ‘uw wil geschiedde’ is onlosmakelijk verbonden met ‘uw naam worde geheiligd’ en ‘uw koninkrijk kome’. Dat zijn geen vrome wensen voor een hiernamaals. Het is de wens naar een ommekeer in deze wereld, een omwenteling in de bestaande orde. Dat ‘de groten dezer aarde zich bekeren tot de armen’ bijvoorbeeld. En dat we weten dat de groten der aarde dat meestal niet doen, en daarmee geweld en tegengeweld oproepen, terrorisme en staatsterreur.

ekklesia pasen

Het was een volle bak in de Amsterdamse Studenten Ekklesia, zoals altijd op de hoogtijdagen. Dat is lekker met het zingen, meteen, fors, dat sterke lied, ‘wat geen oog heeft gezien’.

Wat geen oog heeft gezien,
geen oor gewaagd te horen,
wat onze vaderen niet durfden dromen,
zijn wij geworden: deze wereld.

Doden onbegraven,
één woestenij uw stad.
Opgejaagd, prijsgeschoten,
als klein wild afgeslacht
uw allerliefste mensen.

Door stormen van geweld voortgejaagden zijn wij.
Aan molenstenen vastgeklonken,
als verdoemden zijn wij: deze wereld.

Kees Kok

Een sterke preek van Kees. Politieke uitspraken die er niet om heen draaien. Deze wereld: dat is ook de ongeremde wereldwijde invloed van het marktkapitalisme dat aan elke sociale, democratische controle is ontsnapt. Waardoor de toestand van de machtelozen en de armen van deze wereld, ook in de moslimlanden, nog uitzichtlozer is geworden.
Het geweld van moslimradicalen heeft even weinig met de islam te maken als de IRA aanslagen met het katholicisme, hooguit worden de letters van de koran gebruikt voor een aanslag op de geest ervan.
Westerse politici en opinieleiders die weigeren deze verbanden te zien en de oorzaken dus ook bij zichzelf te zoeken – en dat zijn helaas de meesten, dragen niet bij aan een oplossing. Ze stellen geweld tegenover geweld. De ‘as van het kwaad’ krijgt demonische, mythologische proporties. Het gaat niet langer over mensen die zijn zoals wij. Er ontstaat steeds meer een toestand van louter vijandschap, een oorlog van allen tegen allen.

Ik denk als hij dat zegt aan het nieuws dat me net die ochtend heeft bereikt. Bush geeft Sharon toestemming om nog meer land bij Israël in te lijven en de Palestijnen verder te onteigenen. De gevolgen zullen weer niet te overzien zijn. De woede in de Arabische wereld terecht. En met wat voor gevolgen?

Het is soms moeilijk om de moed er nog in te houden. Deze rotwereld waarin we leven, dit rotland dat het maar aanziet en te weinig doet.

‘Zijt Gij God en niet bij machte moord en doodslag te voorkomen?
Waarom geeft Gij ons de vrijheid elkaar zinloos te doen lijden?
Scheur de wolken, kom bevrijden.
Plant uw geest in onze harten,
zend uw kracht in onze handen.”

3 gedachten over “Uw wil geschiedde

  1. Pingback: Weblog Theo Cornelissen

  2. Beste Anja,
    Even niet inhoudelijk, maar dat jij nu die bede uit het Onze Vader in de verleden tijd zet. Het is aanvoegende wijs! ‘Uw wil geschiede’ is een wens, een verzoek, of hoe je het maar noemen wilt en dient dus met één ‘d’ geschreven!
    Met groet, Fred Meijnhardt, Heemstede

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *