Jeruzalem niet langer hoofdstad van Israël

Jeruzalem is niet langer de hoofdstad van Israël…voortaan is dat Washington.
Lees het protest van het SIVMO, Steuncomité Israëlische Vredesgroepen en Mensenrechtenorganisaties.

Beste geïnteresseerden,

N.a.v. de gisteren gehouden persconferentie van president Bush en premier Sharon over het zogenaamde ’terugtrekkingsplan’ doen wij vandaag de volgende persverklaring uitgaan.

* * *

Woensdag 14 april kan gerust een historische dag worden genoemd. Niet omdat de Amerikaanse president Bush en de Israelische premier Sharon op een gezamenlijke persconferentie in Washington hun “oplossing” voor het Israelisch-Palestijnse conflict aan de wereld presenteerden en Sharon zijn volledige zin kreeg, maar om iets dat nergens in de media aandacht heeft gekregen: Sharon heeft Jeruzalem opgegeven, Jeruzalem is niet langer meer de hoofdstad van Israel! Washington is de nieuwe hoofdstad. De Israelische buitenlandse politiek wordt niet langer meer in Jeruzalem bepaald, maar in Washington. Dit zijn vrij vertaald de woorden van Gershon Baskin, de Israelische adjunct-directeur van IPCRI, het Israelisch-Palestijnse Centrum voor Onderzoek en Informatie. Wat Baskin wil zeggen is dat het nu definitief duidelijk is geworden dat Israel en de VS gezamenlijk de regie in handen hebben. Bovendien staan de VS pal achter het zogenaamde ’terugtrekkingsplan’ van Sharon en kan Israel op alle steun van de Amerikanen rekenen. President Bush gaf Sharon grotendeels de twee zaken waar hij om had gevraagd.

Het eerste punt is die van de nederzettingen. President Bush verklaarde in zijn brief aan premier Sharon: ‘Gelet op de nieuwe realiteiten op de grond, inclusief de al bestaande Israelische bevolkingscentra, is het niet realistisch te verwachten dat de uitkomst van de uiteindelijke onderhandelingen een volledige en complete terugkeer naar de bestandslijnen van 1949 zal zijn.’ Wat Bush hiermee bedoelt is dat de jarenlange Israelische bezettings- en nederzettingenpolitiek zich nu dubbel en dwars uitbetaalt. De annexatie door Israel van grote nederzettingenblokken op de Westoever wordt nu als feit erkend, waarmee deze volhardende politiek dus lonend blijkt te zijn. De Amerikanen reppen niet langer over teruggave van bezet land en nederzettingen. Het enige wat de Palestijnen mogen verwachten is de ontruiming door Israel van de Gazastrook, een piepklein stukje grond dat door zijn geïsoleerde ligging en het ontbreken van enige economische basis niet levensvatbaar zal (blijken te) zijn.

Ook wat betreft het tweede punt, het vluchtelingenprobleem, kan Sharon trots naar zijn rechtse achterban terugkeren. Hij heeft het voor elkaar gekregen president Bush te laten verklaren dat Palestijnse vluchtelingen niet zullen kunnen terugkeren naar Israel, alleen naar een toekomstige Palestijnse staat, wat die staat dan ook moge voorstellen.

Ook op alle andere punten, zoals de bouw van de krankzinnige afscheidingsmuur en de bestrijding van het terrorisme zijn Bush en Sharon het roerend met elkaar eens en heeft de Israelische premier volledig zijn zin gekregen. Hiermee hebben de VS zich definitief geschaard achter een Israelische politiek die vrijwel door de gehele internationale gemeenschap wordt beschouwd als illegaal, onrechtvaardig en vooral ook doodlopend.

De vraag is hoe het nu verder moet.
Sharon hoopt in ieder geval met de zojuist verkregen Amerikaanse steun vooral de rechtse aanhang uit zijn ontevreden Likud tevreden te stellen. De Likud-partij moet namelijk begin mei goedkeuring verlenen aan Sharons ‘disengagement plan’ die de Israelische terugtrekking uit de Gazastrook en het opgeven van een aantal nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever moet regelen. Nu Bush achter hem staat heeft hij iets om mee thuis te komen. Dat betekent dat Sharon “rustig” door kan gaan met de ingezette weg. D.w.z. het opgeven van die lastige Gazastrook waar de meeste Israeli’s toch al hoofdpijn van hadden, het opgeven van een paar kleine onbelangrijke nederzettingen op de Westoever en het uitbreiden en behouden van een aantal grote nederzettingenblokken op diezelfde Westoever. Wat er uiteindelijk zal overblijven voor de Palestijnen zijn een aantal piepkleine enclaves, die de illusie moeten wekken van een eigen onafhankelijke staat maar die meer weg hebben van wat schamele kruimels die zijn overgebleven voor het personeel nadat de gastheer zich heeft volgevreten. En zoals een “goed gastheer” betaamt hoeft die niet te overleggen met zijn personeel, maar deelt hij slechts de orders en de restjes uit. Overleggen doet hij wel met zijn rijke Amerikaanse suikeroom, die wel weer bereid is met zo’n 5 miljard dollar zijn feestje te sponsoren. Maar de echte prijs voor het “feestje” zal worden betaald door het Palestijnse personeel. En de gasten, lees de internationale gemeenschap, worden gewoon niet uitgenodigd.

Stichting SIVMO
(Steuncomité Israelische Vredesgroepen en Mensenrechtenorganisaties)
Postbus 15823
1001 NH Amsterdam
Tel: 020 – 67 58 925
E-mail: sivmo@xs4all.nl
www.xs4all.nl\~sivmo

7 gedachten over “Jeruzalem niet langer hoofdstad van Israël

  1. Dat is de oplossing van de USA in terrorisme bestrijding.
    De mensen die zich verwant voelen aan het palestijnse volk omdat het arabieren zijn en/of omdat het overwegend Islamieten zijn of omdat men het onrecht dit volk aangedaan niet meer kan verdragen, hebben er weer een reden bij om het westen te vuur en te zwaard te bestrijden.

    Roelf

  2. Wordt het geen tijd dat de gasten(de international gemeenschap)zichzelf eens gaan uitnodigen op het feestje?Hebben we als lamlendige lakse internationale gemeenschap al niet lang genoeg toegekeken?

    Medi

  3. Zouden die arabieren niet eens een keer gezamelijk die oliekranen kunnen dichtdraaien richting USA? Als je al weet, dat de gemiddelde auto daar 1 op 6 rijdt, dat heb je de boel zo lam gekregen.

  4. Zouden alle arabieren niet eens ‘opbouwende’ hulp in allerlei vorm aan de palestijnen kunnen geven?
    Tot nu toe lees ik dat evt. geld vnl. naar Arafat’s bankrekening gaat – maar dat is misschien weer demonisering?
    Hebben de meeste arabieren er belang bij de palestijnen ontevreden te houden?

    Dit zijn een paar vragen/opmerkingen van iemand die veel las, (maar altijd te weinig!) – en als oudere niet meer weet of ze ‘links’ of ‘rechts’ is….
    Hoe moet ik bv. het artikel met interviews van Harald Doornbos in de Groene begrijpen?
    “In het brein van al-Qaeda”; 27-3-04
    Zolang er nog zoveel ‘Pausen’ rondlopen….

  5. Oliekramen dichtdraaien is in 1973(oktober)als eens gedaan.Holland en Amerika tegen wie die boycot toen voornamelijk was,waren in paniek(deden ze voorkomen,maar er waren olie reserves genoeg)De kranen zijn waarschijnlijk weer open gegaan omdat de economie van die Arabische landen dan waarschijnlijk ook een schok krijgt.Zal ze waarschijnlijk aangepraat zijn door de V.S.Resultaat was alleen dat de olie prijzen toen fors omhoog gegaan zijn voor de olie die weer rijkelijk vloeide.
    De Arabische landen geven geld aan de Palestijnen.De ziekenhuizen draaien op geld uit Arabische landen,maar het zijn niet alleen de Palestijnen die ze te vriend moeten houden.Ook zijn er uitgemergelde landen als b.v. Jordanie,die meedelen in de gave uit Arabische landen.De Palestijnen krijgen wel hulp,maar als alles weg gebombardeerd wordt door Israel zogauw er iets gebouwd is met het geld en weg te bombarderen valt(zoals b.v. de haven en vliegveld in Gaza die Nederland gefinancieerd heeft)is dat natuurlijk ook niet om op te schieten.
    Het enige wat helpt zal een wereld handels boycot met amerika(ik kan het niet eens meer met een hoofdletter schrijven)zijn,maar wat zullen daar de gevolgen van zijn?

  6. Ja, ik betrap me er zelf ook al op, dat ik soms zo hoofdlettermoe wordt. Alle eventuele hoop voor de toekomst zal gericht zijn op de uitslag van de amerikaanse verkiezingen en ook op een eventuele wisseling van de macht in Israel.

    Ook de E.U. zal een andere politiek moeten voeren inzake het eigenzinnige optreden van de V.S. De E.U. had via de WHO al eens met importbeperkingen gedreigd tegen amerikaans staal. Het is een begin, hoe klein dit ook is. Als de economie van de arabieren zo afhankelijk is van die van de V.S., dan moet men proberen meer zaken te doen met de E.U., Rusland en China. Vooral deze laatste zal de rol van afnemer kunnen overnemen en een economische tegenwicht kunnen bieden.

    Wat echter nog een tegenwerkende faktor is, is dat in feite het saudische koningshuis zijn macht kan handhaven dankzij amerikaanse steun (b.v. tijdens de 1e Golfoorlog); want de gewone man in dit land heeft weinig op met deze zeer rijke mensen en men neigt naar (religeuzere) alternatieven. De situatie is allemaal nogal gecompliseert en tegenstrijdig.

  7. ‘Jeruzalem niet langer meer de hoofdstad van Israel’?? Sinds wanneer was Jeruzalem uberhaupt de hoofdstad van Israel?? Volgens mij is de Israelische bezetting de enige die dat beweert en de enige die dat ook zo erkent. Het is niet voor niks dat alle Ambassades zich in Tel Aviv bevinden. Ik wil jullie graag aanraden om goed de geschiendenis van Jeruzalem door te lezen (vb Karen Armstrong of http://www.passia.org) en alle VN resoluties over de status van Jeruzalem, voordat jullie op zo’n discussie ingaan en zulke jargon gaan gebruiken. Dit lijkt mij een typische voorbeeld van een subtiele oorlog voering die de media ook al te graag aan mee doet. Palestijnen krijgen het woord vanuit Ramallah en Gaza, en de Israeliers vanuit Jeruzalem (let ook op de accent van de sprekers, opvallend Frans, Engels, Amerikaans, Nederlands, Duits –lijkt wel een terug blik op de imperialistische-kolonistische tijdperk). Ik vind dit een misdaad omdat er een realiteit wordt gecreeerd ten kosten van alle Palestijnen die uit de stad waren weg gedreven en/of vermoord, en alle Palestijnen (vandaag de helft van de stadsbevolking) die hard voor hun rechten vechten om die bestaan te behouden in hun stad. Daarnaast, terwijl alle aandacht op de West Bank en Gaza wordt gevestigd worden er al tientallen jaren Palestijnse Jerusalemites van hun burgerschap ontnomen, een proces van ethnische zuivering of anders gekend als de stille deportatie, om demografisch de bovenhand te krijgen zodat Jeruzalem wel als hoofdstad van de Israelische bezetting wordt erkend. Ik betwijfel dat jullie hieraan expliciet of impliciet mee willen doen, en wil hierbij alleen maar waakzaamheid aanraden. Dit kan namelijk opgevat worden als schriftelijk of verbaal genocide door de Palestijnse bevolking, die net zoals de Joodse bevolking, een recht van bestaan kent en heeft in Jeruzalem.
    Vriendelijke Groet, Bisan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *