Armeniërs

Het was actiedag gisteren. Ik ging kijken bij de demonstratie van Armeniërs die aandacht vragen voor de volkerenmoord die plaatsgevonden heeft tussen 1915 en 1923, en die internationaal gezien nauwelijks is erkend.

armeens6

Harry van Bommel hield een toespraak. Een volk dat niet bereid is van zijn geschiedenis te leren, is gedoemd die te herhalen, zei hij.

armeens1

armeens2

Minister Bot zei eind vorig jaar letterlijk: “Het staat buiten kijf dat tussen 1915 en 1923 vele honderduizenden Armeniërs op geweddadige wijze zijn omgebracht. Het Nederlands kabinet vindt het echter niet op zijn weg liggen om over deze gebeurtenissen een waardeoordeel uit te spreken’.

armeens3

armeens4

De SP vindt van wel. Wanneer onder Nderlands voorzitterschap de onderhandelingen met Turkije worden gestart zou Turkijke aangesproken moeten worden op zijn verleden. Tenslotte zijn de rechtsstaat en de behandeling van minderheden een criterium om tot Europa toe te mogen treden.

Maar alleen Groen Links, de Christen Unie en de SGP steunden dit voorstel van de SP.
Dat mag zo niet blijven. Om de geschiedenis te kunnen laten rusten moet die eerst onder ogen gezien worden.

Een delegatie van de demonstratie bood een petitie aan bij de Turkse ambassade. De deur werd niet open gedaan.

armeens5

7 gedachten over “Armeniërs

  1. De massaslachting van de Armeniërs is absoluut niet goed te praten. En ik ben het met je eens dat pas na de erkenning de verwerking kan komen. Helaas zien we die erkenning voor vele wandaden uit ons Westers verleden niet. Neem het slavernijverleden, hoe erg hebben wij Nederlanders (jaja ik ben helemaal geïntegreerd en spreek over ons- Nederlanders, dit voor de oplettende LPF stemmer als die op deze site komt) moeite om dat slavernijverleden eens te erkennen en de zwarte Nederlander dat recht op erkenning te geven door middel van een excuus en in de Nederlandse geschiedenislesboekjes een nieuw en verbeterd hoofdstuk over slavernij. Helaas is dat allemaal te veel moeite. Turkije moet de massamoord op Armeniërs absoluut maar nog eens afkeuren en haar excuses aanbieden aan het Armeense volk , maar druk op ze uitoefenen kan niet als je eigenlijk je eigen verleden niet gezuiverd hebt van andere blaam.

  2. Veel landen hebben de Armeense genocide al erkend, en terecht! Maar wat ik absoluut niet kan snappen is waar het Nederlands parlement nou zo bang voor is? Misschien voor de Turkse gemeenschap in Nederland(die in de meerderheid zijn)? Of wil het de Armeense Genocide niet erkennen om de goede banden met de VS te behouden? Voor mij is het maar vaag! Wat ik me ook afvraag is; Waarom kwamen de Turken zo hevig in opstand toen de Armeniers een gedenksteen in Assen wilden plaatsen ter ere van de slachtoffers van 1915? Waarom waren zij eigenlijk zo verschrikt? Waarom gingen ze op de klassieke manier dreigen?
    Ik heb er veel over gelezen en mijn mening over de genocide en de erkenning ervan is: Het belangrijkste vind ik de directe teruggave van het Armeens grondgebied, waar de Armeniers hebben gewoond in het Osmaanse rijk! Schuldbelasting en dergelijke is voor mij bijzaak! Het land krijgt sowieso veel geld binnen(ik wou alleen dat er niet zoveel corruptie was…). Vorig jaar heeft Switserland het feit officieel erkend! Dit jaar heeft heeft Canada het erkend! Als Nederland het eenmaal heeft erkend dan denk ik dat ook het percentage van criminelen onder buitenlanders(dus vooral Turken) zal afnemen!

  3. Mijnheer El Kaka wijst naar ons verleden als slavenhandelaars. Ik heb in de zeventiger jaren op school over deze schandvlek op Neerlands blazoen geleerd. Naar ik aanneem is dat heden ten dage niet anders. ‘Wij’ zien en aanvaarden onze collectieve schuld als natie. Turkije daarentegen ontkent de wetenschappelijk bewezen genocide op 1.5 miljoen Armeniërs, noch wordt het Turkse volk hierin onderwezen. Het feit dat Ataturk instrumenteel in deze volkerenmoord was, wordt helemaal, bijna hysterisch, ontkend. Het Turkse volk bezit meer dan een gezond portie nationalisme. Vaak leidt nationalisme tot fascisme. Als Turkije een serieus lid van de Europese unie wil worden, dient het zich zelfbewust en volwassen -met een eerlijke herinnering aan zowel glorie als falen- op te stellen. Al zal de ‘real politiek’ het geschrevene ongetwijfeld logenstraffen.

  4. Ik ben Ara Awanesian, ik ben bijna 15 jaar en ik geef mijn mening over de herdenking van 2005 & 2006. Wat ik in 2005 heb gezien heb ik ook in 2006 ook gezien. Ik heb in 2005 gezien dat wij in 2 groepen 24 april herdenken. Maar in 2006 zie ik ook het zelfde dat wij 24 april herdenken in 2 groepen en daar mee bedoel ik dat wij eerst op 23 april een demonstratie houden en daarna een ander groep op 24 april naar Assen gaat om het daar te herdenken en dan heb je ook nog een andere groep die 24 april herdenkt in de Armeense kerk in almelo. Ik vind als kind dat iedereen een zijn eigen mening heeft maar op 24 april moeten onze meningen gelijk zijn en samen zijn en dat wij 24 april samen kunnen herdenken. Wij zijn dan met elkaar samen sterker dan ieder groep appart. Dit is mijn mening als kind van 15 jaar. Ik hoop dat wij samen in 2007 24 april met elkaar herdenken.

  5. ik denk dat in Nederland iederen kunnen genocide erkennen. En het is geen schande vooor turken.de christen en moslims moet met vreden gaan wonen.maar als je ziet wat er gedaan worden met je opa en oma hoe je in leven gebeleven bent in de toekomst dat vindt ik echt en massamoord.

  6. 8. we zitten en praten over genocide van 1915,en dat gebeurte omdat niemand kon iets zeggen en ook de genocide tegen Joden. Nu praten we over het verleden … maar de taal van genocide bestaat nog steeds in Turkije,, nu worden Koerden gegenocide, gaan we over 100 jaar dat erkennen!!!!! als een mens moeten we gewoon schamen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *