Leugens

Dat eindeloze gelieg van het Israëlische leger!
We hebben maar 12 huizen vernietigd in Rafah – iedereen die in Rafah is gaan kijken weet dat het er veel meer zijn. We breken alleen maar onbewoonde huizen af – behalve dat dat niet waar is, zie het verhaal van Amira Hass van gisteren, ja, er zijn mensen die zijn gevlucht voordat de bulldozers en de tanks kwamen. Er zijn mensen uit hun huizen wegetrokken omdat er op iedereen die achter een raam te zien was geschoten werd en ze niet op de grond konden blijven liggen. Leegstaande huizen in het meer dan overbevolkte Gaza?


We zijn hier alleen maar vanwege de smokkeltunnels. O ja? Is het daarom nodig om de dieren in een dierentuin te verpletteren, tomatenkassen te verwoesten, de waterleiding te vernielen? Tien smokkeltunnels gevonden, zeggen ze. Of drie. Of één. Geen journalist heeft zo’n smokkeltunnel gezien. De foto die verspreid wordt door het leger is van een gat in de grond. Kan overal zijn. Kunnen ze zelf gemaakt hebben.
Minister van Defensie Mofaz zegt dat het de eigen schuld van de Palestijnen is dat er onschuldige slachtoffers zijn gevallen, omdat ‘de terroristen’ opereren in de dichtbevolkte woonkernen. Nu heeft Gaza weinig anders dan dichtbevolkte woonkernen, wat je krijgt als er bijna anderhalf miljoen mensen op elkaar gepakt zitten op land ter oppervlakte van een beetje meer dan Texel. Waar opereren de Israëlische tanks en bulldozers? Juist, in de dichtbevolkte woonkern van Rafah. En waar vindt dus het verzet plaats? Jawel. Moet het verzet dan maar op het strand gaan zitten terwijl hun huizen worden afgebroken, zodat er makkelijker op ze geschoten kan worden? En vallen er dan geen onschuldige slachtoffers meer?
De leugens, de leugens, hoelang denken ze dat de buitenwereld dit nog gelooft?

Het is ook wel duidelijk waarom het leger probeert zoveel mogelijk buitenlanders de toegang tot Gaza te weigeren. Voor jullie eigen bescherming, zeggen ze. Voor wie moeten we in Gaza bang zijn? Voor het leger dat zegt ons te willen beschermen. Ik denk dat ze vooral de pottenkijkers er uit willen hebben, de mensen die uit eigen waarneming kunnen aantonen hoe stelselmatig ze liegen.

5 gedachten over “Leugens

  1. Je hebt helemaal gelijk Anja en ik begrijp je frustratie. Ik had laatst zo’n gesprek met iemand en die vond dat de Palestijnen eerst moeten ophouden met geweld en dat er dan pas over vrede gesproken kan worden. Want wie garandeert dat Israel geen aanslagen meer krijgt als het ophoudt met het bezetten van het restje Palestina, het ontnemen van de Palestijnse mensenrechten en Israel het leven van Palestijnen volledig zuur maakt. Tja, garantie krijg je natuurlijk niet één twee drie als je decennia’s lang wreed geopereerd hebt in een gebied. Ik zei tegen diegene: als je mij een hele tijd pest en slaat en ik sla terug, verwacht je dan werkelijk dat ik dat zomaar allemaal vergeten en je dan niet een keertje wanneer je niet oplet laat struikelen? Tuurlijk zou ik dat nog doen, zolang mijn wrok nog voelbaar en vers is. Maar hebben we het helemaal uitgepraat, jij je excuses voor alle pesterijen enzo hebt aangeboden dan zal ik – als je ook nog mijn speeltjes die je van me hebt afgepakt, terug geeft, best normaal met je willen praten en je ook niet meer slaan (alhoewel je eigenlijk nog een kopstoot van me tegoed hebt). Dit omslachtige verhaal begreep ze beter dan het Palestijn/Israelisch conflict. Kun je nagaan….

  2. Hoi Imad, na jouw verhaal wil ik ook even schrijven. Ik heb een palestijnse echtgenoot, en die zegt altijd. Voor mij mogen al die russen en amrikanen hier (israel etc.) blijven wonen.iedereen is welkom, maar er is een woord wat ik zo graag van ze zou wilen horen, en wat ze nog nooit over hun lippen hebben kunnen krijgen. het woord SORRY. Sorry dat we jullie in 1948 eruitgeslagen hebben, dat we alles van jullie afgepakt hebben, dat we jullie gedemoniseerd hebben,dat we jullie niet serieus genomen hebben. Sorry. Thats all.Volgens mijn echtgenoot, als dat eens gezegd zou worden, dan mogen ze van hem zelfs in onze achtertuin wonen (nou ja, bij wijze van spreken dan).maar ik denk dat het ook zo werkt.

  3. Trees; helemaal mee eens. Maar er zijn in beide kampen fouten gemaakt over de ruggen van hun eigen burgers. En de VS moet zijn fouten ook toegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *