8.400 Politieke gevangenen

Vandaag gaan zeer waarschijnlijk meer dan 8 duizend politieke Palestijnse gevangenen in hongerstaking uit protest tegen de onmenselijke behandeling en de schendingen van mensenrechten in de Israëlische gevangenissen.
Sinds de tweede intifada is het aantal politieke gevangenen vertienvoudigd. Een op de 8 van hen is opgesloten zonder proces en dus zonder te weten wanneer ze weer vrij zullen komen. De gevangenissen zijn overvol. In het beruchte Russian Compound in Jeruzalem zitten nu 16 gevangenen in een cel van vier bij vier meter. In Ketziot zitten ze in tenten in de gloeiende hitte.

Volgens de Conventies van Geneve mogen gevangenen niet overgeplaatst worden naar Israël. Dat gebeurt wel. Dat betekent dat de gevangenen vrijwel geen bezoek mogen ontvangen, want er worden maar zelden vergunningen verstrekt voor bezoek aan Israël, en al helemaal niet aan mannen tussen de 15 en 50. Veel van de gevangenen hebben al meer dan een jaar niemand gezien. Ook bezoek door advocaten wordt veelvuldig belemmerd. Wanneer familieleden toestemming krijgen wacht ze een onaangename behandeling, na uren wachten bij de grens, grondige fouillering bij de gevangenis wacht hen een paar minuten met de gevangene, van hem gescheiden door een glazen wand. Familie mag geen voedsel meenemen voor de gevangenen.

Zieken worden vaak niet behandeld, of te laat. Een man die in zijn hand was geschoten heeft zijn hand moeten laten amputeren. Oudere mannen met suikerziekte of hartklachten krijgen vaak geen behandeling.

De gevangenen krijgen van familie, vrienden of het Palestijns Gezag zakgeld om de meest noodzakelijke dingen te kopen: dekens in de winter, briefpapier, zeep, sigaretten, extra voedsel. Maar om de haverklap wordt dat geld ingetrokken als ‘boete’. De lijst van verordeningen is lang, en kan elke dag worden veranderd. Zo moeten gevangenen boete betalen als ze zingen in hun cel, een foto aan de muur hangen, zich niet willen scheren, of een brief of pen bij zich hebben. In het eerste half jaar werd op deze wijze 12.000 dollar ‘geïnd’ van de daar verblijvende 360 gedetineerden.

De laatste tijd waren er veel opstanden. De enige manier waarop gevangenen met de buitenwereld kunnen communiceren is via gesmokkelde mobiele telefoons. In de pogingen om die telefoons op te sporen werden er meermaals gevangenen onder dwang uitgekleed en zwaar mishandeld. Een van de gevangenen, Rabiah van 18, werd zo zwaar mishandeld dat hij niet meer kan lopen en dat zijn medegevangenen hem naar de WC moeten dragen. De gevangenisarts weigert om hem te behandelen. Tegen de pijn krijgt hij af en toe een aspirientje.

Iedereen maakt zich druk over wat er in de Abu Ghraib gevangenis is gebeurt, zegt Rabiah’s moeder. Wie maakt zich druk over de mishandeling van onze mensen in de Israëlische gevangenissen?

7 gedachten over “8.400 Politieke gevangenen

  1. Het is eigenlijk te belachelijk voor woorden dat Israel geen boetes heeft gekregen in de loop der jaren van schendingen van mensenrechten. In plaats daarvan krijgen wij een arrogante premier van de zionistenstaat te zien die westerlingen er keer op keer op wijs dat hij boven international recht staat als het gaat om de veiligheid van zijn land. Ja ja, zo ken ik er nog een paar. Boycotten die handel is mijn devies en wel nu.

  2. Gut gut wat zielig, dat zij bussen met schoolkinderen opblazen is wel gewoon zeker, als ik zo’n gast die mijn kind dat had aangedaan in handen kreeg stond ik ook niet voor mijzelf in.
    En net zo erg vindt ik het dat die lafbekken hun eigen kinderen er op af sturen om zichzelf op te blazen.

  3. Ja ik ken dat gevoel Zimmy,soms als zo’n bus opgeblazen wordt, denk ik: gut gut had je maar niet dat land moeten inpikken en nu nog doorgaan met het vermoorden en vernederen van mensen. Dan is zo’n opgeblazen bus misschien nog maar een fractie van wat jullie hen aan doen. Maar als we zo zouden denken, zijn we dan nog menselijk? Nee. Vandaar dat ik bij alles denk: onschuldige mensen verdienen dit niet. Ik noem ook nog even dat bijna alle Palestijnen in Israelische gevangenissen zonder proces vast zitten. Onschuldig dus, tot het tegendeel bewezen is.

  4. Dag Zimmy,

    Stel dat jij een vriend hebt, die zo’n bus heeft opgeblazen en alle mannen in jouw hele dorp (jij dus ook) worden opgepakt en behandeld zoals in het stuk beschreven wordt? Probeer hier eens goed over na te denken.
    Bussen opblazen is afschuwelijk, volkeren onderdrukken zoals nu gebeurt is dat ook.
    Migor

  5. Zimmy,

    Ik ken dergelijke redeneringen. Grof gezegd: De concentratiekampen in de 2e wereldoorlog waren erger, dus … koppen dicht. Dat soort dooddoeners.

    Laat ik het er bij laten dat als de Duitsers na de 2e WO waren behandeld zoals nu (al ruim 3 decaden lang) de Palestijnen worden behandeld door Israel we ons nu al reeds lang hadden kunnen “verheugen” op vers Nazi extremisme …

    Zie voor hoe ik er tegenaan kijk onder:
    http://www.euronet.nl/users/e_wesker/palestine.html

    Mazzel & broge, Evert

  6. 8.400 politieke gevangenen is echt ziekelijk veel. Ik snap niet dat er mensen zijn die met dat cijfer in hun achterhoofd Israel een “westers land” kunnen noemen; 8.400 duizend, dat zijn bijna net zo veel politiek gevangenen als in EU-kandidaat Turkije.

    Bovendien, vergeet niet dat veelal mensen die vrijgelaten worden -zoals Vanunu- streng in de gaten gehouden door de Israelische geheime dienst; ook de “vrijgelatenen” hebben een zeer beperkte bewegingsvrijheid. In de praktijk ligt die 8.400 dus waarschijnlijk veel hoger.

  7. Als mensen eens de wijsheid konden opbrengen om niet te handelen vanuuit een reactie op een actie van een ander, maar vanuit wijsheid, na ruim nadenken en invoelen in de situatie van de ander. Ik vind dat Israel van het begin af aan wijzer had moeten zijn en niet hun oorlogsleed moeten afreageren op onschuldige Palestijnen (toen zeker nog) Ik praat echter geen enkele vorm van geweld goed! Mensens stop de cirkel en gooi geen kolen meer op het vuur en …begin bij jezelf, in je naaste omgeving.

    Anja je komt een dezer dagen terug, als je dit leest neem je dan even contact met mij op? Wij (Michael en ik)
    wilden je wat vragen en het is redelijk urgent!
    Hartelijks
    Umtul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *