Ahmed Aboutaleb

AT5 is een goede zender voor Amsterdammers, het is boeiend en afwisselend, kritisch en met veel ruimte voor de bewoners zelf. Eens in de week wordt Job Cohen, de burgemeester geinterviewd maar die was op werkbezoek en nu was het Ahmed Aboutaleb, de wethouder voor Sociale Zaken en Integratie. Onderwerp: de klachten uit de Diamantbuurt dat daar hangjongeren overlast bezorgen. Was het waar of was het een overdreven klacht? Aboutaleb deed wat een stadsbestuurder moet doen en ging met een collega zelf kijken, ’s avonds. Belde aan bij bewoners, vroeg ze naar hun ervaringen. Inderdaad, jongens die in de portieken hingen. Lawaai. Gepis. Toen sprak Aboutaleb met ze zelf. Ze gaven het toe, in de portieken gepist, uit verveling en baldadigheid. De verdere verhalen kwamen ook. De jongen die het toegaf was net van school af gezet.
Het zijn geschiedenissen van zich opstapelende problemen, zei Aboutaleb. Geen werk, geen school, klein behuisd, moeilijke relatie met de ouders, dus bleef er weinig anders over dan op straat te gaan hangen met de maten.
Dus u zegt eigenlijk dat die jongens slachtoffer zijn, vroeg de interviewster?
Nee, zei Aboutaleb, ze blijven verantwoordelijk voor wat ze doen. Maat ondanks de zorg die we aan die wijk hebben besteed blijven er problemen, we doen het dus nog niet goed genoeg. We moeten met de scholen gaan praten, of er voor deze jongens kleinere groepen kunnen komen, bijvoorbeeld.
Maar moeten die jongens dan niet bestraft worden?
Als ze strafbare feiten hebben gepleegd moeten ze bestraft worden. Maar dat lost op den duur niets op, want als ze weer vrij komen is er niets veranderd, zei Aboutaleb.

Ik vond hem goed, zelf gaan kijken, niets beloven wat je toch niet waar kunt maken, geen grote woorden. Niet in de verdediging, niet ontkennen dat er nog problemen zijn die niet zijn opgelost. Wel duidelijk gemotiveerd om iets aan te pakken. Goed voorbeeld.

8 gedachten over “Ahmed Aboutaleb

  1. Goeie vraag, Theo. Ik ken er nog wel een paar die ik graag bij ‘ons’ zou willen hebben. Laten we de hand in eigen boezem steken: hebben wij in het verleden genoeg gedaan om meer mensen met een allochtone achtergrond in de partij op de goede plekken te krijgen? Is ons programma zo aantrekkelijk dat zij denken, ja daar moet ik bij horen? Zo niet, dan hebben we de komende tijd nog werk aan de winkel, wij van de SP. Dacht ik zo.

  2. @ henk verbeek……uiteindelijk speelt geld geen rol in de politiek. Politiek gaat om macht. Macht om je ideeen vorm te geven.
    Anja heeft natuurlijk gelijk, we moeten de hand in eigen boezem steken. Toch speelt bij veel economische migranten geld wel een belangrijke rol. Velen hebben dan ook eerder een liberale dan een socialistische instelling. Dat geldt ook voor westeuropese migranten in Amerika en Australie. Dat geldt ook voor Aziatische migranten in alle delen van de wereld en dat geldt natuurlijk ook voor veel oorspronkelijke “gastarbeiders”. Met een moraal van hard werken en veel geld verdienen, blijft er weinig energie over voor publieke taken. Economische migranten voelen zich tegenover hun gemeenschap hier en in het oorsprongland pas geslaagd als ze foto’s kunnen tonen van een mooi huis, een dure auto enzovoorts. Autochtonen met een zelfde mentaliteit vindt je ook veel meer in de vrije beroepen dan in de politiek. Want snel geld verdienen is er in de politiek voor niemand bij.
    Mensen als Aboutaleb vormen een uitzondering en gelukkig komen er uit de tweede en derde generatie steeds meer migranten die een rol willen spelen voor de publieke zaak. Er is voor de SP veel werk aan de winkel om ook bij ons de glazen plafonds te verpulveren en allerlei nieuwkomers een plek te geven binnen de partij. Op basis van ons programma zou dat voor de grootste groepen migranten aantrekkelijk genoeg moeten zijn. Want we verdedigen met name ook hun verantwoordelijkheden.

  3. Theo, bijna helemaal mee eens, op één zin na: ‘op basis van ons programma zou dat voor de grootste groep migranten aantrekkelijk genoeg moeten zijn.’ Om op te stemmen wel. Uit onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de migranten op links stemt, gewoon omdat ze weten dat daar hun belangen liggen. Maar om mensen echt actief op posten te krijgen is net wat meer nodig, denk ik. Zoals de SP ook een ouderengroep heeft, en ROOD een eigen groep heeft gevormd om te laten zien dat de SP er ook is voor jongeren, een kweekvijver te zijn en een kritische begeleider van de SP, zo zou je meer moeten doen om migranten van welke generatie dan ook te laten zien dat ze niet alleen welkom zijn, maar ook wat te zeggen krijgen. Dat we ze nodig hebben om een goed beleid te maken omdat je dat uiteindelijk niet kunt zonder de mensen waar het om gaat. Ik pleit niet voor een aparte groep, hoor, maar wel een minder afwachtend beleid van wij zijn in orde en zij komen maar. Denk je niet dat we meer kunnen doen?

  4. @ Anja, Ja ik denk dat we meer kunnen doen. De afdeling Rotterdam is eindelijk klaar met haar verhaal over migratie en integratie onder de titel: “Heel Rotterdam vooruit”.
    Vanaf 30 september gaan we daar actief mee de boer op. We spreken dan veel migranten en zullen zo ook ontdekken welke drempels er zijn voor migranten om onze partij binnen te stromen.
    Kortom, we kunnen meer doen, we moeten meer doen en we gaan meer doen.

  5. Ik ben hartstikke nieuwsgierig naar dat stuk, Theo. Is het al beschikbaar? Ik weet dat ook in Amsterdam wordt gedacht over een goede nota. Ik vind het ook niet zo raar dat de aanzetten uit de grote steden komen waar de problematiek het urgentst en duidelijkst is – en het zou goed zijn als het van daaruit de partij door gaat, en er toch eens een landelijke nota komt. Ik geloof dat we de enige partij zijn die er geen heeft, terwijl het initiatief voor de commissie Blok bij ons lag. En het zal toch voolopig een heet hangijzer en een urgent thema blijven. Dus hulde dat jullie voorop lopen daar in Rotterdam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *