Geld voor kolonisten

De Universiteit van Tel Aviv heeft bekend gemaakt dat er twee keer zoveel financiële ondersteuning van de staat gaat naar de nederzettingen in de Gazastrook en op de Westoever, dan naar gewone joodse gemeentes, en dat is drie keer zoveel als de Arabische gemeentes binnen Israël ontvangen.
Naar de Arabische bevolking in de bezette gebieden is niet gekeken. Onder de Conventies van Geneve is een bezettende mogendheid verantwoordelijk voor de voeding, onderdak, medische hulp en onderwijs van de burgerbevolking. Maar die krijgen niets. Behalve checkpoints, muren en kogels. Feitelijk wordt de Israëlische bezetting betaald door ons, via de internationale hulp, en de hulp van de VN.

2 gedachten over “Geld voor kolonisten

  1. Dit lijkt mij een zaak voor onze minister van buitenlandse zaken. Hijkan hieriver cobtact opnemen met Israel. We kunnen zelf onze betalingen aan de VN stoppen en het geld rechtstreekt aan de bevolking daar ten goede laten komen. Onze vertegenwoordogers in de EU kunnen de andere landen aansporen om hetzelfde te doen.
    Het is onverteerbaar dat ons belastinggeld wordt gebruikt voor de genocide van het Palestijnse volk.

  2. Beste Ad, ik kan me je reactie voorstellen. Maar het is zeker niet mijn bedoeling om ons geld bij de VN weg te halen, integendeel. Ik pleit er voor dat minister van Ardenne de noodhulp aan Gaza, via de UNRWA (de VN dus) hervat. UNRWA is daar al vijftig jaar bezig om de Palestijnen in leven te houden, ze doen dat goed, ze hebben een onderwijssysteem in het leven geroepen waardoor analfabetisme vrijwel tot het verleden behoort, en een medisch systeem compleet met zuigelingenzorg, en ook nog zo dat er, mocht er ooit onafhankelijkheid komen, het hele systeem aan de Palestijnen kan worden overgedrage. Nu al wordt er voor gezorgd dat zoveel mogelijk banen in handen zijn van de Palestijnen zelf.
    Het dilemma is uiteraard dat de VN doet wat de Israëli’s zouden moeten doen. Zonder de VN zouden de Palestijnen letterlijk creperen. Willen we dat? Nee toch, ook al betekent het dat voor veel mensen nog steeds niet duidelijk is dat de VN probeert de Palestijnen te laten overleven, terwijl Israël probeert om zoveel mogelijk te vernietigen. Wat we moeten doen is de VN ondersteunen, en tegelijk duidelijk maken dat Israël bezig is alle mensenrechtenverdragen inclusief de Conventies van Geneve te schenden. Die ze zelf hebben ondertekend, overigens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *