Deze geboren vreemdeling

Feest in de Dominicus, onze zusterkerk in Amsterdam. Duizend mensen die de hele dag de liederen zongen die nu verzameld zijn in een mooi boek. En ook was er de presentatie van Deze geboren vreemdeling, Honderd preken beschouwingen brieven, van Huub Oosterhuis. Erg geschikt voor wie langzamerhand nieuwsgierig is naar wat dat daar nou is, die Amsterdamse Studentenekklesia.

Dominicus 09

Dominicus 10

Huub signeert
Huub signeert

Boekenverkoop
De verkoop van boeken

Drie mannen
Drie belangrijke mannen voor de Ekklesia: Kees Kok, Alex van Ligten, en Huub Oosterhuis

De Dominicus
De Dominicus

Colet
Colet van der Ven, Huubs “eerste lezer” kreeg óók het eerste exemplaar.

Jan Nieuwenhuis
Jan van Nieuwenhuis kreeg het eerste exemplaar van het Liedboek

Nog drie mannen
Nog drie belangrijke mannen: componist Antoine Oomen, pianist Henri Heuvelmans, componist en dirigent van het koor Tom Löwenthal

Trijntje met Jona
Kleine Oosterhuizen: Trijntje met zoon Jona Jonathan

Pater van Kilsdonk
Twee mannen die belangrijk zijn voor Huub: Pater van Kilsdonk en vriend Jehuda Aschkenasy

Aan het eind van de middag kwam Jan Marijnissen het eerste exemplaar van Deze geboren vreemdeling in ontvangst nemen, en hij bleef om mee te eten aan de lange tafels die in de kerk waren opgesteld. Jan komt voor in het boek, in het hoofdstuk Uitverkoop van de beschaving.

Jan met boek
Jan met alweer een eerste exemplaar van Een geboren vreemdeling.

Dit waren de woorden die Huub meegaf, en waarmee hij verduidelijkte wat hem en Marijnissen bindt, de woorden van Sacco en Vanzetti, die destijds zijn geëxecuteerd.

‘Wij, nederige anarchistische arbeiders, zijn opgegroeid zonder school, in arme woningen, overwerkt en behoeftig vanaf onze geboorte; hebben gedaan en geloofd wat onze vijanden deden en geloofden, en we hebben als zij geleefd. Wij waren gelijk aan onze tegenstanders. Het is slechts door onophoudelijk met de geest te werken, door een lange en verschrikkelijke beproeving van het geweten dat wij anders zijn geworden – zoals wij nu zijn. Dat wil zeggen dat wij hebben geanalyseerd alle ideeën, geloven en criteria die men ons opdrong vanaf onze jeugd en die wij hebben veroordeeld en afgewezen sinds de dag waarop een nieuw geloof werd geboren. ‘
Een nieuw geloof in de mogelijkheden van een rechtvaardiger wereld.
Na Sacco en Vanzetti zijn op grote schaal tallozen die tot zo’n proces van bewustwording en tot een ‘nieuw geloof’ geroepen werden, op niet minder wrede wijze vervolgd en afgemaakt. Tot inzicht komen in de onrechtmechanismen van het heersende economische systeem, leren inzien hoe het werkt en wat je daartegenover kan stellen: dat is niet enkel een “lange en verschrikkelijke beproeving van het geweten’, een kijdensweg voor verstand en hart, het betekent in grote gebieden van de wereld ook dat je er aangaat omdat je staatsgevaarlijk bent geworden.
Ook wie op kleine schaal proberen anders te gaan denken en leven, leggen zichzelf een last op; verwarde, vermoeiende discussies worden hun deel, vaak ook conflicten met anderen, vervreemding van hun oorspronkelijke milieu. Toch zijn er niet weinigen die zich blijkbaar aan zo’n proces van ‘gewetensvorming’ niet willen onttrekken; alsof de zin van hun geweten daarmee gemoeid is.

Daarna was er alleen nog maar wijn, vrouwen, mannen en gezang

Zang
Noblesse Oblige

Muziek
Pieter Niewint met Antoine aan de piano

2 gedachten over “Deze geboren vreemdeling

  1. Lieve Anja, dat moet mooi geweest zijn als ik het lees en bekijk. Balsem voor aangedane zielen. Had er bij willen zijn, maar kan niet “alle kerken bezingen”!XXX Tineke

  2. Kwam hier op zoek naar de CD’s met liederen van Huub Oosterhuis. Zou al twee keer naar de dag in de Dominicus, maar steeds plotseling verhinderd. Volgende keer dan maar. Leuk om te zien, de foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *