Vredestocht Rotterdam

dadels

Ondanks het natte koude weer kwamen zo’n veertig moslimvrouwen een vredestocht houden, jonge en oudere vrouwen, met spandoeken waar vrede op stond en bordjes met dadels om uit te delen. Er waren veel solidaire niet-moslimvrouwen en mannen en erg veel pers.

megafoon

moslvr 01

moslvr 02

moslvr 07

Zijn er niet veel he, vroeg een journalist die kennelijk nog niet wilde begrijpen dat het heel bijzonder is dat deze vrouwen die bepaald geen beroepsactivisten zijn hun nek uitsteken.

Initiatiefneemsters Fatima Lamkharrat en Layla Hacene legden uit waar de tocht over ging:
‘Wij willen ons laten zien en laten horen. Wij zijn niet onzichtbaar, al zie je ons niet dagelijks in de media. Als vrouwen zijn wij ook betrokken bij wat er in deze samenleving gebeurt. Wij maken ons grote zorgen over de toekomst. Wij willen dat al onze kinderen in harmonie met elkaar opgroeien. We moeten als moeders de handen in elkaar slaan omdat alle moeders een goede toekomst voor hun kind willen. We moeten er voor zorgen dat emoties als haat en angst niet de overhand krijgen. Wij zijn er ook verantwoordelijk voor dat de dialoog in de samenleving op gang gebracht wordt en blijft bestaan. Alleen zo kunnen we mét elkaar in plaats van óver elkaar spreken. ‘

moslvr 07

moslvr 08

moslvr 09

moslvr 15

Achter me hoorde ik een journalist aan een oudere vrouw met hoofddoek vragen: mag u hier wel zijn van uw man? Een jonge vrouw, ook met hoofddoek, uitdagend: niet alleen mag ik van mijn man, mijn man mocht ook van mij. Hij zou hier ook zijn als hij niet op de kinderen moest passen.

De tocht eindigde bij het stadhuis, waar een wethouder even naar buiten kwam om de verkleumde groep toe te spreken.

2 gedachten over “Vredestocht Rotterdam

  1. Oooh de dag…..dat we eindelijk onze (man/vrouw/donker/licht/moslim/christen/jood whatever)
    unieke kwaliteiten samen laten werken. Die dag wil ik meemaken, of dan in ieder geval voor mijn kinderen bevechten. Besef hoeveel kracht er in deze vrouwen schuilt. Want ….dames achter de geraniums…wilt u niet precies hetzelfde?. Heeft u het lef om daar te gaan staan?

    Groet,
    van een dame achter de geraniums
    Alie Dekker

  2. Wie had nou gedacht dat er vrouwelijks imams zijn?
    ——————–
    Imama Fatma preekt in het Nederlands (algemeen dagblad)
    Wie denkt dat in moskeeën alleen Turks en Arabisch sprekende imams rondlopen heeft het mis. Fatma Katirci (29) is imama en preekt voor vrouwelijke moslims. Ook in het Nederlands.

    Ze doet het met opzet. Fatma Katirci draagt buitenshuis een strakke zwarte sluier die alleen haar gezicht onbedekt laat. ,,Opdat Nederlanders erachter kunnen komen dat niet alleen fundamentalistische of onderdrukte vrouwen in zwarte sluiers lopen. Dat ook moderne, geïntegreerde moslimvrouwen er zo uitzien. Hopelijk stel ik daarmee vooroordelen bij.”

    Maar dat gaat niet vanzelf, heeft de imama van de Turkse vrouwenfederatie Milli Görüs in het dagelijks leven gemerkt. De in Enschede geboren Katirci woont in een koophuis in een witte nieuwbouwwijk in Amsterdam-Osdorp. ,,Toen ik hier drie jaar geleden kwam wonen, werd ik overgeslagen bij de bakker. Pas toen ik mijn mond opendeed en in goed Nederlands zei: ‘Pardon, volgens mij ben ik aan de beurt’, ontspande de sfeer.”

    Het eerste voorzichtige contact met de buren begon op oer-Hollandse wijze: met een praatje over de heg. ,,Zo langzamerhand sijpelde door in de buurt dat ik niet werd mishandeld door mijn man, dat ik geen fundamentalist was maar gewoon een werkende moeder. Toen vier maanden geleden mijn dochtertje werd geboren, kreeg ik een hele stapel gelukwensen uit de straat in de brievenbus.”

    Voor Katirci het bewijs dat vooroordelen kunnen worden overwonnen maar dat dat van beide kanten inspanning vergt. En dat beheersing van de Nederlandse taal daarbij essentieel is. Daarom gaat de officiëel tot imama opgeleide Katirci binnenkort vaker, en op vaste dagen, in het Nederlands preken. ,,Zodat ook Nederlanders kunnen binnenlopen. En eens horen wat nu eigenlijk in die moskeeën wordt gezegd. Volgens mij neem je dan veel angst weg.”

    De moderne Katirci bezoekt in heel het land gebedshuizen en verenigingen die bij Milli Görüs zijn aangesloten. Ze krijgt veel verzoeken van Arabische vrouwen. ,,Onder jonge vrouwen bestaat veel behoefte aan een moderne imama. Mag je flirten? Mag iemand je zomaar uithuwelijken? Bij de oudere imams kunnen ze met deze vragen niet terecht.” Omdat de Turkse imama geen Arabisch spreekt, is het voor haar alweer een reden om in het Nederlands te preken.

    Wat vertelt Katirci de vrouwen? ,,Dat het geen zin heeft je op te sluiten in je eigen wereldje. Dat dat onbegrip vergroot. Dat de koran aanmoedigt te lezen, je te ontwikkelen en je leven in eigen hand te nemen. Ik vraag of ze moeite doen om te praten met hun Nederlandse buren. Of ze naar ouderavonden op school gaan. Of ze een mening hebben over wat er met Theo van Gogh is gebeurd. Ik probeer ze te betrekken bij alles wat er in hún maatschappij gebeurt. Daarom hoop ik dat meer jonge imams en imama’s worden opgeleid. Die kunnen de nieuwe generatie helpen met het leven als moslim in Nederland. Integreren en moslim zijn, staan elkaar absoluut niet in de weg.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *