Stop de hetze

De islam is niet de vijand, haat is niet de oplossing!

Campagne Stop de Hetze! roept
op tot demonstratie tegen racisme
‘Samen voor een kleurrijk Nederland!’
zondag 28 november 14.00 uur
vanaf het Beursplein in Amsterdam

In diverse steden in Nederland zijn moskeeën en islamitische scholen het doelwit geworden van brandstichting, bomaanslagen en bedreigingen.

Winkels en kantoren worden beklad met racistische leuzen, terwijl vrouwen met hoofddoek worden uitgescholden en bespuugd. De zorg die we na de afschuwelijke moord op Theo van Gogh uitspraken, is realiteit geworden: de hetze tegen allochtonen heeft een nieuw dieptepunt bereikt.

Sinds 11 september 2001 en de opkomst van Fortuynistische politiek liggen allochtonen en met name moslims voortdurend onder vuur. Er is gesproken over ‘kut-Marokkanen’, ‘achterlijke moslims’, ‘geitenneukers’, ‘allochtonenstop’ en een ‘verbod op de hoofddoek’. Allochtonen worden elke dag verder de hoek ingedrukt, de hoek van ‘zij’ tegenover de rest. Ondertussen mag alles gezegd worden, behalve dat deze hetze niets anders is dan racisme.

Door politici en opiniemakers wordt een klimaat bevorderd waarin de islam als de vijand van ‘de westerse beschaving’ wordt gezien, waarin achter elke moslim een fundamentalist wordt gezocht. Vice-premier Zalm deed zelfs de uitspraak dat Nederland ‘in oorlog is’. Deze grove generalisaties lossen geen problemen op, maar dragen bij aan verdere polarisatie, haat en geweld.

We mogen ons niet tegen elkaar laten uitspelen. Met de campagne Stop de Hetze! willen we alle mensen die hier schoon genoeg van hebben – allochtoon en autochtoon, man en vrouw, jong en oud – bij elkaar brengen en opkomen voor solidariteit. We willen daarmee een impuls geven aan het creëren van een nieuwe en brede beweging tegen alle vormen van racisme.

Stop de Hetze! roept daarom op:

Onderteken bovenstaande oproep door een email te sturen naar contact@stopdehetze.nl

Help lokaal mee met brede verspreiding van de oproep, poster en ander materiaal van Stop de Hetze! Geef je vandaag nog op via contact@stopdehetze.nl

Demonstreer mee tegen racisme op de slotdemonstratie van het Nederlands Sociaal Forum (NSF) onder de leus ‘Samen voor een kleurrijk Nederland!’ op zondag 28 november 14.00 uur vanaf het Beursplein in Amsterdam

Neem deel aan de discussiebijeenkomsten van Stop de Hetze! op het NSF:
– Integratie, islamofobie en racisme: Stop de Hetze! (zaterdag 27 november)
– De hoofddoek en het valse feminisme van Hirsi Ali (zondag 28 november)
Zie voor het NSF-programma ook: www.sociaalforum.nl

——————————————————————————–

Tot de de ondertekenaars van de oproep behoren inmiddels o.a.

Mohammed Benzakour (publicist)
Harry van Bommel (Tweede Kamer Socialistische Partij)
Karel Glastra van Loon (schrijver)
Ahmed Marcouch (Unie Marokkaanse Moskeeen Amsterdam en omstreken)
Anja Meulenbelt (schrijfster / Eerste Kamer Socialistische Partij)
Len Munnik (illustrator)
Samiro (rapper)
Hakim Traidia (Sesamstraat / televisie- en theatermaker)
Nilgun Yerli (columniste Parool)

De initiatiefgroep Stop de Hetze! bestaat uit:

Miriyam Aouragh (Internationale Socialisten)
Famile Arslan (advocate)
Karima Belhaj (gezondheidsdeskundige)
Nordin Dahhan (kinderarts)
Rene Danen (o.a. platform Keer het Tij)
Jamal Ftieh (Komitee Marokkaanse Arbeiders Nederland)
Mieke Koomen (criminologe/sociologe)
Fenna Ulichki (Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland)

www.stopdehetze.nl

48 gedachten over “Stop de hetze

  1. Onderstaand gedicht heb ik gemaakt voor Gauke, toen ik afgelopen voorjaar met hem trouwde. Verander ‘jou’ in ‘jullie’ en bedenk een samenleving waarin wij allen, ongeacht afkomst, huisdkleur, opvattingen, heel graag met elkaar willen wonen. Ik draag mijn persoonlijke gedicht graag op aan iedereen die deze wens kan onderschrijven.. Marijke

    Met jou wil ik wonen
    in samengevoel
    en bergen verzetten
    in ruimdenkende kamers

    bevlogen vliegend
    door wind en vleugelslagen
    gedragen
    de wereld bezielen

    het huis vullen met
    klaterlach en geuren
    van versgebakken brood
    en spelen met
    gedachten over wat nog komen gaat
    en nog mag gebeuren

    Met jou wil ik wonen

  2. Goeie actie dit! Heb het uiteraard ook ondertekend en ik ga zeker meelopen in de slotdemonstratie. Dit is heel wat beter als die actie voor het vrije woord van de 7e colonne van Theo van Gogh. Want als dat het vrije woord is dan hoeft het van mij niet. Je mag alles zeggen. Maar moet je ook alles zeggen? Het lijkt wel een hype om te krenken en te kwetsen en vooral met zijn allen tegen die Moslims. Bah wat een bekrompen landje Nederland. De multiculturele samenleving IS er al en het is tijd voor racistische autochtonen ook een inburgeringscursus te gaan doen tot Multiculturele burger. Want dat er een voorzitter van de LPF nep dreigfaxen verstuurd uit naam van een Moslim organisatie dat is normaal daar hoor je niemand over. Hij is alweer op vrije voeten. Ze maken zich liever druk om het handje van de Imam die Verdonk niet mocht vasthouden.

    Stop de hetze!!!!

  3. Haat is nooit een oplossing tot iets geweest. Dat leerde je als het goed is al op het schoolplein waar de meester of lerares de vechtende (meestal) jongetjes elkaar een hand liet geven. En zo moet de politiek ook opereren in dit soort gevallen, als de meester of lerares om mensen duidelijk te maken dat bepaalde dingen niet kunnen. We zijn allemaal grote volwassen mensen en kritiek MOET, maar beledigen nooit.

    Het heeft ook alles met opvoeding te maken denk ik. Mijn moeder wees me altijd op een bepaald brutaal toontje of vader melde me na het TE vrij spreken ‘dat hij niet met me op school had gezeten’. Herstellen van oude waardes kan Nederland best een stuk vooruit helpen. Teveel mensen menen nu maar van alles te kunnen roepen.

  4. Inderdaad Stop de hetze, haat is niet de oplossing. Maar na de laatste gebeurtenissen haak ik toch steeds meer af. Ik weet het echt steeds minder. Ik begrijp het gewoon niet meer. Ik vind het prima dat Nederland al jaren kleurrijker wordt op veel gebieden. Ik walg van rechts ‘donder-op gedoe’. Maar ik vind het ook helemaal totaal niks als een imam kennelijk haat predikt in zijn gebedshuis en mensen dood wenst. Ik vind het bijvoorbeeld verbazingwekkend een Marokkaanse/Turkse (?) man op tv te horen vertellen hoe waardeloos Nederland is. Die man beluisterend vond ik hem ergens heel erg geintegreerd want hij scheldt de heleboel erg Nederlands bij elkaar, maar mijn verbazing is ook: ja maar als je Nederland dan zo’n waardeloos land vindt, waarom heb je er dan voor gekozen hier te komen wonen? Waarom heb je niet voor een land gekozen wat je wel goed vindt? En wat die imams betreft: gelden voor imams andere regels van gast zijn? Waarom moet opeens het gastland zich kritiekloos aanpassen aan de regels van mensen die een tijdje in dit land wonen om dan weer verder te gaan? (want dat hoor ik telkens, dat imams een paar jaar hier zijn en weer weg gaan). Ik wil graag met wederzijds respect hier leven in Nederland met alle mensen die er wonen. Maar echt alleen maar als dat ‘wederzijds’ is. Ik verdom het om begrip te hebben voor het bijna oproepen tot moord, of misschien goedkeuren van moord, of voor een ‘leermeester’ is die andere mensen dodelijke ziektes toewenst in zijn preken. Dit soort dingen maken mij woedend en blokkeren mij in het rustig kunnen nadenken hoe deze ellende voorbij kan gaan. Ik ben steeds minder voorstander van soft. Nou ja, soft is ook best zolang het maar wederzijds soft is…… En daar heb ik minder en minder vertrouwen in.

  5. Goede actie, en ik kan het helemaal ondersteunen!
    Alleen zet ik vraagtekens bij “het valse feminisme van Hirsi Ali”. Ik kan me nl. wel vinden in haar doelstelling: zelfbepaling van de (islamitische) vrouw. Maar niet b.v. in de onzinnige veldtocht tegen hoofdoekjes en de wijze waarop ze te werk gaat(beledigingen, scherpe confrontatie, enz.). Daarmee jaagt ze haar “doelgroep” juist tegen zich in het harnas en veroorzaakt zij schade, niet in de laatste plaats voor haar zelf!

  6. stop de hetze en leer zelf eens na te denken. denk open en niet in hokjes. en sta tegenover elkaar als mens tegenover mens. en niet van minderheid tegenover meerderheid. moslim tegenover christen. homo tegenover hetero. besef eens allemaal dat we met zijn alle het zelfde zijn MENS.

  7. Hallo Olav, ik ben het wel met je eens. De titel van de workshop heb ik niet zelf gekozen, ik ga er helemaal niet over of Hirsi Ali’s feminisme ‘vals’ is of niet. Maar wel vind ik dat ze bijdraagt aan veel misverstanden over de islam, alsof mishandeling een simpel gevolg is van moslim zijn, bijvoorbeeld, ook vind ik dat ze geheel over de hoofden van de vrouwen die ze zegt te willen bevrijden heen gaat. Ze heeft dan ook praktisch geen achterban onder die vrouwen zelf, en wordt voornamelijk als heldin gezien door autochtonen die toch al tegen de islam waren. En daarmee heeft ze uiteindelijk de vrouwen die ze zegt te willen bevrijden een slechte dienst bewezen.
    Ik vind het erg dat ze bedreigd wordt, ik wens dat helemaal niemand toe, haar niet net zo min als Cohen, Aboutaleb, en Wilders. En ik hoop dat we middelen vinden om dat tegen te gaan, en de daders ervan op te pakken. Maar nu wordt geroepen dat ze monddood is gemaakt en dat is natuurlijk net zo min het geval als bij Wilders en Cohen en Boutaleb die gewoon blijven zeggen wat ze vinden. Ze heeft als geen ander directe toegang tot de media. Dat ze zich even terug wilde trekken, gezien de schok die het toch echt geweest moet zijn dat Van Gogh werd vermoord kan ik me heel goed voorstellen.
    Tegelijk spelen de denkbeelden die ze verspreid heeft wel een rol in het geheel, en daar moeten we het over kunnen hebben.
    Als je mijn vroegere stukken over Hirsi Ali hebt gelezen: ik vind het erg belangrijk om niet op de persoon te spelen, maar inhoudelijke kritiek te geven. Ook nu of juist nu.

  8. Hirsi Ali staat veels te ver van de doelgroep af waar ze het zo goed meer voor heeft. En de manier waarop gaan mijn tenen van krullen. Ik vraag me ook af in hoeverre ze daadwerkelijk contact heeft met moslima’s? Ze is naar mijn idee een beetje doorgeslagen. Dit zegt overigens niet dat ik de bedreigingen aan haar adres goedkeur. Voordat we dat weer krijgen. Ik hoor haar namelijk nooit over projecten die ze opzet ter bevordering van de emancipatie van de moslim vrouw. Weet iemand hier iets van?

  9. 11 – hallo rooie kater, dat laatste weet ik niet.

    ik denk dat het goed is dat ze iets aanroer. en als er vanuit de moslima’s geen reactie komt kan twee dingen betekenen. het is niet waar wat ze zegt. het is inderdaad allemaal overtrokken. of, en ik denk het laatste, de moslima is dusdanig bang om haar stem te laten horen. dus moeten we de man emanciperen. en hem duidelijk maken dat de vrouw net zo mens is als hij zelf. met een paar verschillen.

  10. Ayaan is zelf allochtoon. Zij verkondigt haar eigen mening. Niet van alle moslima’s. Dat kan helemaal niet. Ik neem aan dat de moslima’s toch niet als 1 groep gezien willen worden? Dat men over haar zogenaamde “valse feminisme” gaat praten terwijl ze er zelf niet bij kan zijn , dat vind ik pas vals. Hebben jullie haar uitgenodigd?

  11. Ik wil drie punten maken.

    Ten eerste dat ik denk dat Mohammed B’s worden gemaakt door deze maatschappij. De werkloosheid is het grootst onder allochtonen, het loon het laagst. Ze mogen disco’s niet binnen en zijn een makkelijke onderwerp van bezuinigende politici om de aandacht voor hun onwrichtende beleid af te leiden. Valt het niet op dat juist die partij die het meeste trapt naar allochtonen ook het meeste wil bezuinigen en privatiseren? Tel daarbij op dat dit allemaal politici zijn die collaboreren met de massamoordenaar in Washington: het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet schat het aantal Arabische doden in Irak op 100.000 en kabinet Balkenende ondersteunt dat. Deze dagelijkse realiteit is een gif dat het hart van elk mens (en met name haar meest directe slachtoffers: Arabieren) kan vullen met woede en het hoofd met frustraties. De bron van Mohammed B’s woede was niet de “aantrekkingskracht van de radicale islam”, maar het afstoten door de zittende macht en de huidige maatschappij. Een hetze tegen de islam heeft daarom geen enkele zin, maar heeft zelfs het tegengestelde effect: ontneem iemand datgene wat haar nog waardigheid geeft, en de beer is los.

    Ten tweede denk ik dat mevr. Hirsi Ali wordt misbruikt door de VVD in deze afleudingsmaneuvre. Met een zwarte vrouw in het midden lijkt het alsof ze “niet racistisch” zouden zijn, terwijl ze toch (via haar) de aanval op allochtonen maximale kracht kunnen blijven geven. Rechts heeft zich nooit voorstander getoond van vrouwenrechten. Ze bleef altijd op de achtergrond en accepteerde verbeteringen pas als de druk van buiten te groot werd. Ze gebruiken wel het woord “emancipatie”, maar nooit om de emancipatie zelf; altijd om Verdonk of Hirsi Ali hun werk te laten doen, of als cosmetische truuk voor de verkiezingen, of om trots te kunnen blijven op stinkendrijke Jorritsma (beschuldigd van bouwfraude).

    Tegelijk denk ik dat Hirsi Ali oprecht denkt dat ze feministe is. Eventuele goede bedoelingen die daar aan de basis liggen wil ik niet platwalsen maar juist stimuleren. Vandaar deze kritiek op haar methodes die samengevat hier op neer komt:
    – ze is ijzig stil of blind voor de achterstelling van witte vrouwen (de werkende vrouw krijgt gem. 70% aan loon van wat de werkende man aan loon krijgt). Haar “feminisme” is een zeer selectief feminisme.
    – ze praat altijd over moslim-vrouwen, maar nooit met moslim-vrouwen. Dat betekent zowel een gebrek aan kennis over hun werkelijke realiteit, als een gebrek aan respect voor de capaciteiten van vrouwen zelf om actief te zijn. Blijkbaar gaat Hirsi Ali ervan uit dat deze vrouwen zelf nergens toe in staat zijn, maar ik zie hier moslima-studentes die een hoofddoek dragen uit het gevoel van: “je kunt wel proberen mijn cultuur te beledigen, maar ik ben wie ik ben en ik ben trots op wie ik ben.” Dat is een teken van verzet tegen onderdrukking. Dat is juist zeer geemancipeerd. Die vrouwen verdienen een pluim!
    – fundamenteel: hoe kan iemand uberhaupt feminist zijn als ze niet kan (of wil) luisteren naar degenen die geen dienstmeid hebben maar zelf de afwas moeten doen, de kinderen moeten grootbrengen, geen zelfstandig inkomen hebben?

    Daarom denk ook ik dat het feminisme van Hirsi Ali “vals” is. Vals in de zin van “niet echt”. Maar ook in de zin van “misleidend” omdat ze vandaag helaas wel als het boegbeeld van feminisme wordt gepresenteerd. Bovendien denk ik dat het inmiddels geen kinderziekte meer van haar is. Ze is zo consequent in de continue aanvallen op allochtonen en zo inconsistent als het gaat om de achterstelling van witte vrouwen, dat het vals feminisme met voorbedachte rade is.

  12. @Lia Goudsbloem: Ayaan is VOLKSVERTEGENWOORDIGER! Zij zit volgens eigen zeggen in de kamer om moslima’s te helpen met emanciperen. En wat bedoel je met hebben JULLIE haar uitgenodigd? Ik zit niet in deze organisatie en nu scheer je “ons” zelf ook over 1 kam.

  13. @Henk van de Laar:

    Hoi Henk,

    Dat laatste is toch wel erg belangrijk. Als ze niets anders doet dan provocatie dan lijkt ze me geen plek als volkvertegenwoordiger waardig. Het kan best dat er moslima’s zijn die bang zijn hun stem niet te laten horen. Zo ken ik ook genoeg andere Nederlandse vrouwen die door hun man onderdrukt en mishandeld worden. Dan kan ik me voorstellen dat je van Hirsi Ali nu niet echt het gevoel krijgt daar eens flink je hart bij te luchten. Daar gaat het ook om hoe toegankelijk ben je dan voor je doelgroep? Misschien tijd voor een andere aanpak? Ik ben het niet eens altijd oneens met de ideeen van Ali maar nogmaals is het vooral de manier waarop die ik verafschuw. Een film als submission lijkt me nu ook niet echt een oproep voor mishandelde vrouwen om hulp te gaan zoeken… Of krijgen we straks ook spotjes van SIRE met een naakte vrouw onder een burka?

  14. Beste Lia.
    Ik ben ‘jullie’ niet, ik ben als spreekster uitgenodigd voor het NSF en ga niet over de andere genodigden.
    Het probleem met Hirsi Ali is dat ze zichzelf presenteert als aanvoerster van de ‘derde feministische golf’, die van de allochtone vrouwen dus, en daar ook nog een prijs voor in ontvangst neemt, terwijl de allochtone vrouwen zich van geen kant door haar vertegenwoordigd voelen. Het probleem is niet dat ze niet voor alle moslima’s spreekt, het probleem is dat ze voor vrijwel géén moslima spreekt, dus dat het nogal pretentieus is om jezelf als woordvoerster en aanvoerster te zien.
    Verder: Hirsi Ali heeft een uitgebreide reeks van uitspraken de publieke wereld in gestuurd, als politica, via film, tv, boeken, interviews en artikelen. Het lijkt mij niet verboden om daar eveneens in het openbaar over te spreken ook zonder haar aanwezigheid. Ik heb zelf ook veel geschreven, ik zou niet op het idee komen om te vinden dat daar alleen over gepraat mag worden in mijn aanwezigheid. Hirsi Ali heeft er zelf en bewust voor gekozen om een opinieleider te zijn tenslotte.
    En als laatste punt: veel moslima’s en moslimorganisaties hebben kontakt gezocht met Hirsi Ali ook toen ze nog niet bedreigd werd. Daar heeft ze zeer zelden gehoor aan gegeven. Dat maakt het nog raarder om te vinden dat je alleen maar over haar opvattingen zou mogen praten als ze daar zelf bij is.

  15. Toch maar weer eens de altijd boeiende vraag: en wat doet onze premier? Wel, het antwoord komt van het radio 1-nieuws. Hij heeft in Den Haag een Oranje Polsbandje in ontvangst genomen. Respect for all, zou erop staan. Maar Balkenende deed meer! Hij plaatste een bestelling om álle leden van zijn kabinetsploeg een bandje te kunnen geven.
    (De bandjes kosten één euro, 60 cent is voor ‘het goede doel’. Ze worden in China gemaakt en de kostprijs schijnt ca. 15 eurocent te bedragen. Tel uit wiens winst?)

  16. Hallo Anja, @ 10,
    ik ben blij dat je in de discussie niet op de persoon wilt spelen. Het lijkt me belangrijk om in de discussie enerzijds het (latente) racisme in de discussie over de ‘onderdrukking door DE islam’ aan te kaarten en anderzijds ook de onderdrukking uit naam van de islam en andere religies niet te bagatelliseren.
    Veel succes in de discussie!

  17. Comment van Brian Droop — 24 november 2004 @ 15.03 sommige dingen zijn een beetje kort door de bocht. maar in grote lijnen heb je wel gelijk. maar dat allochtonen jongeren een disco niet binnen mogen is dat ze helaas moeten lijden onder de slechte. er zijn er die heel vervelend kunnen zijn. in alcazar puttershoek mogen ze wel binnen maar een verkeerde stap is het moven.

    maar het is verkeerd gegaan in mijn ogen met de positieve discriminatie.

  18. Hirsi Ali staat veels te ver van de doelgroep af waar ze het zo goed meer voor heeft! Hier ben ik het zeker mee eens. Ondanks dat zij grotendeel strijd voor de rechten van de moslim vrouwen. Waarom niet strijden voor de rechten van iedere vrouw??
    Iemand gaf aan dat de feminisme van Hirsi Ali “vals” is. tjee daar zeg me wat. Ik denk dat haar strijd voor recht voor de vrouw niet helemaal correct is. Zij hoort en ziet ze niet, ze staat er niet voor open. Alleen bij haar politieke partij kan ze haar ei kwijt.
    Ach mevrouw Hirsi Ali tja wat moeten we daar nu mee als ze ons niet hoort, ik heb haar eerdere mails toegestuurd en nooit een reactie gehad…voor mij niet meer de moeite waard…

    Om terug te komen waarom ik op deze topic reageer.
    :Anja, Ik ben er inshallah as zondag! tot dan!

  19. Rooie Kater,

    Ik stelde de vraag aan Anja Meulenbelt en andere ondertekenaars van de oproep ‘stop de hetze’.

  20. Pech gehad, Henk. Ga er maar van uit dat ook op weblogs, net als in disco’s, de goeden moeten lijden onder de slechten.

  21. Ja, en het is mij zeer opgevallen dat de extreme uitspraken van één moslim voorpaginanieuws zijn terwijl we allang zijn vergeten dat Theo van Gogh nog eens Paul Rosenmöller publiekelijk dood wenste en er geen haan naar kraaide. Het wordt erg tijd om op te houden met twee maten te meten.

  22. Mee eens. Het zou kunnen zijn dat een man als Theo van Gogh door de media in de tijd van zijn uitspraken en verwensingen hoogstens als een lastig enfent terrible werd gezien, die je dus per definitie niet serieus hoefde te nemen. Nu het tij is gekeerd en we hebben moeten vaststellen dat er wel degelijk gevaar loert, -waarvandaan dan ook- is men nu bij elke uitspraak,-door wie dan ook gemaakt- meteen gealarmeerd.Theo van Gogh was een blanke nederlander. Is het beeld van met twee maten gemeten nu een beetje genuanceerd?

  23. rooie kater en anja ik snap de oproep wel. maar in deze tijd is het niet echht verstandig van der ven geweest om zo’n uitspraak te doen. daardoor gooi je wel olie op het vuur. maar we moeten het ook niet gaan dood zwijgen. dat zou niet onderkennen dat er iets niet goed zit in deze samenleving. ik ben het eens met alle mensen die zeggen dat we allemaal schuldig zijn.

    mijn stelling is dat we eerste de schuld bij jezelf moet zoeken, van wat heb ik verkeerd gedaan. dat gaan vragen aan de tegenpartij en als deze het ook het gedaan de schuld gezocht bij zichzelf dan kom je tot een hele mooie dialoog.

    nu gebeurt het zo en den haag voorop dat ik, schuldig? nee hij, dus ik is van het probleem af. en zo kom je dus nooit tot goede/mooie dialoog.

  24. @27

    Kankerlijer is een zeer populair scheldwoord (geweest), gaan we al die mensen oppakken en voor het gerecht slepen.
    Ik heb des betreffend interview toevallig gezien, en ik had ook erg mijn twijfels bij Knevel die Van der Ven de woorden zo wat in zijn mond propte. En nu alle media er boven op, de parlementariers in rep en roer…

    Doe wat met de échte politieke zaken: de huren, het verkeer. Er worden op het moment allerlei begrotingen goed gekeurd en daar is absoluut geen aandacht meer voor.

    Wat me helemaal de strot uit komt is de opmerking ‘waarom nemen niet alle moslims afstand van Van der Ven’. Alsof ik afstand moet doen van die Lonsdale jongeren? Ik denk dat ik mijn tv maar even het raam uitgooi: stop de hetze, juist in de media!

  25. Anja: Het wordt erg tijd om op te houden met twee maten te meten.
    Soms denk ik dat het nooit tijd zal worden om op te houden met twee maten meten. Zoals de overheid dit blijft doen dan zal de maatschappij hier mee omgaan. Ik bedoel nu niet dat iedereen in NL met twee maten meet.

    Het lijkt wel of in de media en politiek het land in twee partijen is gescheurd. Het wordt ook overdreven en inderdaad de media speelt een ENORME rol hierbij in. Waar zijn al die politiek personen op het moment dat het volk ze nodig heeft.

    Hoe vaak heb ik in de media gelezen en gehoord dat een minister zei: Hoe heeft het zo ver kunnen komen in Nederland?
    Pardon, denk ik dan, waar was jij dan al die tijd?? je schuil houden in je kamertje ergens in Den Haag. Ga dan eens als een minister vaker een wijk in. Ga langs de deuren en vraag aan de bewoners hoe het er voor staat. Kom uit die vergaderingen en lange proza’s…

    Poeh Poeh dat moest er eens uit….bedankt Anja…dat ik gewoon dit kan schrijven……
    enne helaas lijden de goeden door de slechten……

  26. Bovendien: Van der Ven heeft expliciet gezegd niet moslims op te roepen geweld te plegen. Hij heeft alleen gezegd “blij” te zijn over van Goghs dood, en dat te zullen zijn als Wilders binnen twee jaar -alles op aangeven van een hijgerige Andries Knevel- dood zou gaan. Nogal boude en geen kiese uitspraken natuurlijk, zeker in het huidige klimaat. Maar dat alle fractieleiders en de voorzitter van de Tweede Kamer nu in actie moesten komen, terwijl juristen met gezond verstand inzien dat strafvervolging helemaal niet haalbaar is…..Nah!

  27. Anja, de doodswens van Theo van Gogh ten opzichte van Paul Rosenmöller herinner ik me. Die werd in Barend en van Dorp weer tevoorschijn gehaald, maar ik kon de letterlijke tekst niet terugvinden op internet. Heeft Theo zich, voor zijn dood, daar toch van gedistantieerd?
    Weet jij of ik de letterlijke tekst nog kan nalezen, bij voorkeur op het web?

    Gauke

  28. Weten jullie waar volgens mij het pijnpunt ligt; niet alleen het met twee maten meten, maar ook bij het intellectuele kolonialisme dat nu hoogtij viert in Nederland. Het lijkt erop dat iedereen de allochtonen wil ‘opvoeden’. Ik kreeg op mijn werk van de week ook weer een nare opmerking te horen over allochtonen en toen zei ik tegen mijn autochtone collega; “Grote witte man, wilt u mij dan leren hoe ik me moet gedragen?” Mijn collega moest erom lachen, maar toen ik dat zo zei, dacht ik; kennelijk willen heel veel mensen dat allochtonen zich zo gaan opstellen. Als ik kijk naar Nederlandse moslims, en,l os van het gegeven dat ik vind dat zij wat kritischer naar zichzelf moeten kijken, dan zie ik dat het niet alleen om probleemgevallen gaat (natuurlijk niet, de meerderheid doet het goed tot zeer goed in Nederland) en dan zie ik dat een groot deel heel erg assertief is, goed gebekt en de autochtoon constant confronteert met de wrange situatie in Nederland, het meten met twee maten, etc. Misschien is die assertiviteit voor veel mensen nog bedreigender dan een zielige uitspraak van een gefrustreerde moslim.

  29. Gauke, ik ben het letterlijke citaat meerdere keren tegengekomen, maar kan het nu natuurlijk niet vinden. Als ik het vind zet ik het hier op het weblog.
    Ik heb verder nog nooit gehoord dat Van Gogh zich ooit van zijn eigen uitspraken heeft gedistantieerd.

  30. @Henk van de Laar: Het is natuurlijk nooit verstandig zulke uitspraken te doen. Zeker niet na wat er allemaal gebeurd is. Maar ik blijf erbij dat men het allemaal zwaar aan het opgeblazen is. Komt het uit de moslim hoek dan mag het niet maar types als Theo en Wilders worden geadoreerd om hun radicale en ophitsende uitspraken. Los van het feit dan Knevel de woorden in van de Ven zijn mond legde snap ik uberhaupt niet dat een Knevel deze uitzending zo heeft uitgezonden. Hij heeft altijd een gesprek voor de uitzending met zijn gasten en hij wist dat hij alleen nog maar op een “knopje” moest drukken om van de Ven tot deze uitspraken uit te lokken. Dan is het gewoon pure sensatie. Dat is naar mijn idee net zo kwalijk. Had hij niet beter één van de moslims uit kunnen nodigen die wel een postieve bijdrage kan leveren aan een discussie hoe we verder moeten? Want neem me niet kwalijk die zijn er genoeg.

  31. hallo rooie kater, ben het eens dat knevel wat uitlokte maar hij had ook moeten nadenken van wat hij zou gaan antwoorden. hij had ook kunnen zeggen, geen commentaar.
    dus ik denk dat hij ook bewust heeft willen zeggen.

    zoals cruijf zegt; aan elk nadeel zit een voordeel.

    maar inderdaad je bereikt meer met normale uitspraken dan deze aan de andere kant er wordt nu wel over gesproken. op zich is dat ook wel positief. daarom bedoel ik ook niet doodzwijgen. blijven praten.

    Alle discussies over welk onderwerp dan ook blijven een utopie zolang de mens blijft geloven in zijn eigen gelijk. We moeten ernaar gaan streven dat men eerst eens gaan kijken wat heb IK fout gedaan. Als IK dan aan de andere IK dat gaat vragen dan krijg je een open, boeiende gesprek. Dan ben je bereid te luisteren en bereid tot oplossingen te komen Want IK wil eigenlijk niet fout zijn. Dat blijkt wel want nu zegt IK; “IK FOUT?, NEE JIJ!

  32. Zonder dat ik achter de uitspraken van Van de Ven sta – ik vond ze onverstandig en verontrustend – vind ik dat we toch beter moeten luisteren naar wat hem door Andries E.O. Knevel in de mond werd gelegd.

    Van de Ven zei er namelijk nog iets bij (ik citeer hier uit mijn hoofd): “… zoals er velen van jullie geen traan zullen laten om de dood van Osama Bin Laden.”

    Zou ik een traan laten om de dood van Osama Bin Laden? Nee, ik denk het niet. Eerlijk is eerlijk. Waarom niet? Omdat ik in hem de personificatie van de bedreiging ben gaan zien.

    Is het dan zo moeilijk, je voor te stellen dat een man als Van de Ven in Geert Wilders de personificatie van de bedreiging is gaan zien? Waar hij geen traan om zal laten, als hij sterft?

    Nou dan.

    Meer heeft hij denk ik niet willen zeggen. Zie ook zijn verklaring de volgende dag.

    Eerlijk gezegd vond ik (met velen) de woorden waarmee Knevel Van de Ven deze uitspraken ontlokte, nog veel onverstandiger en verontrustender. Zeg maar pervers.

    Trouwens, als je erop gaat letten, zie je dat steeds meer interviewers zich bedienen van wat ik noem “nasi-of-bami”-vragen. De gast krijgt een vraag met een alvast voorgekookt antwoord. Vindt u het zus of vindt u het zo? Voelt u zich dit of voelt u zich dat?
    Antwoord dan maar eens “couscous”.

  33. @Henk van de Laar: Had hij beter kunnen zwijgen? Nee ik denk het niet de vrijheid van meningsuiting geldt ook voor hem of je het nou wel of niet met zijn commentaar eens bent. Natuurlijk heeft van de Ven dit bewust willen zeggen het lijkt mij geen domme man. Hij heeft ook niks strafbaars uitgesproken. Los van het feit dat het niets positiefs bijdraagt op dit moment zie ik geen verschil tussen zijn manieren en die van van Gogh of Wilders. Dus waarom zou hij dan geen commentaar moeten geven op de vragen van Knevel? Omdat hij Moslim is? Het blijft met 2 maten meten. Moeten moslims nu ineens op hun tenen gaan lopen en zich wel alles laten zeggen? Hij heeft ook uitgelegd dat hij Wilders net zo dood wenst als een heleboel mensen dat bij Osama Bin laden doen. Door dit soort zaken allemaal op te blazen is het weer allemaal een mooie afleiding om niet to the point te komen natuurlijk. Net als de discussie over wel of niet een hand schudden. Het benadrukken van verschillen is makkelijker dan het zoeken naar overeenkomsten. Wat jezelf al aangeeft mensen moeten eens meer naar zichzelf gaan kijken voordat ze gelijk met dat vingertje gaan wijzen.

  34. stop de hetze, maar dat moet van twee kanten. alleen zo jammer dat we over twee kanten moeten praten. eigenlijk hoort het zo te zijn we zijn allemaal mensen, dat boven alles, en dan komt onze verschillen. Echter dat mag niets veranderen aan ons mens voelen.

    in nederland hebben we nu eenmaal, verschillen brabenders zijn anders friezen etc. en daar bestaan ook vooroordelen over. en waar komen die vandaan? onbegrip niet willen verdiepen in de ander. niet willen begrijpen.

    dus iedereen maar ook iedereen moet nu stoppen met het vooroordeel het hokjes denken. zijn mening geven maar in acht houden dat jou mening niet de waarheid is. en daardoor vast houden aan je eigen gelijk.

    maar ik ga in herhalingen vervallen.

  35. jammer dat tegenwoordig , alles waar het woordt moslim voor staat, dat dat meteen als een probleem,fout,terrorist of fundamentalist wordt gezien, en die mensen die erover beginnen te praten zoals mevrouw ayaan hirsi ali, dat die ook meestal veel aandacht krijgen, terwijl ondertussen elke week een kind doodgaat door mishandeling!!!maar daar gaat de aandacht niet heen!

    en naar mijn mening moet ayaan hirsi ali zich aanpassen in nl,ze is een gevluchte somalier en ze komt hier vertellen dat er mensen zijn die hun dochters besnijden, of dat er mensen zijn die andere mensen op straat bestenigen, zulke dingen gebeuren in somalie en niet in nederland, wat hebben wij aan zulke rare onnozele opmerkingen??
    dan vraag ik me ook meteen af, wie is er nou hier degene die zich moet aanpassen aan nederland?

  36. Heel fijn Claar, dat is een verkoperstruuk, “welke neemt u, de rooie of de gele?”, de onwenselijke opties (geen) worden weggelaten.

    Verders wilt ik graag even opmerken dat we uitspraken in het verleden niet kunnen beoordelen met de (ongeschreven) normen van nu. Doe je dat wel, dan vind ik dat je met twee maten meet.

    Er zit een gevaar in het nu aan de kaak stellen van Theo van Gogh’s absurdisme, een heksenjacht op alle al dan niet serieus te nemen onbezonnen uitspraken licht op de loer. “Standrechtelijk executeren” dat was enkele jaren terug mijn advies over hoe we moesten omgaan met mensen die de oude gulden weer terug wilde. Dat grapje zou ik nu niet meer zo gauw maken. Ik zou nu zeggen “niet zo’n fijn plan”.

    Mij lijkt het verstandig goed te volgen hoe de politiek omgaat met “de veiligheid” die nu door de VVD van de daken wordt geschreeuwd. Houdt deze ijver zwarte piet niet van zijn werk?

  37. Hier is het citaat van Theo van Gogh, en het is opgenomen in zijn boekje ‘Allah weet het beter’. Het is dus geen uitglijer die gemaakt is in de hitte van het moment, maar weloverwogen en zeker niet teruggenomen.
    “Als iemand kanker verdient is ’t Paul Rosenmöller, de hopman van politiek correct Nederland; mogen de cellen in zijn hoofd zich tot een juichende tumor vormen (…) laat ons pissen op zijn graf”.
    Dat niemand destijds iets gedaan heeft aan dit soort uitlatingen kunnen we niet meer terugdraaien. Met de hand in eigen boezem vind ik dat we dit niet hadden mogen accepteren. Ik weigerde eenvoudig om Van Gogh serieus te nemen. Helaas heeft iemand anders dat nu wel gedaan. En dat is een akelige les geweest. Waar voor mij de vraag van overblijft: hoe willen we met elkaar omgaan, waar ligt de grens tussen vrijheid van meningsuiting en zinloos kwetsen en beledigen, opzetten tot haat en discrimineren.

  38. Ik denk dat je valt over “de kanker wensen” en “pissen op graf”. Maar dat is toch helemaal niet wat ons bedreigt, grove taal? Het was Fortuyn die ons met geregisseerde licht paranoïde uitlatingen de verkeerde weg wees naar onze vijand “de islam”, het momentum van 11 september misbruikend. Wie had er ook weer het beste antwoord op Fortuyn? Onze minister-president zou de hand eens in eigen boezem eerst moeten steken.

  39. @Anja Meulenbelt: Inderdaad nam ik Theo ook nooit serieus. Ik kon eigenlijk nooit lang naar hem kijken zonder verder te zappen of de pagina van de krant om te slaan. Helaas namen veel mensen hem blijkbaar wel serieus. Terwijl ik me afvraag of hij zichzelf eigenlijk wel serieus nam. De uitspraak over Rosenmöller is wel van een heel laag soort verwensingen. Nooit zal ik iemand kanker toewensen. Ik heb daar zelf een aantal mensen aan verloren en dat gun je NIEMAND. Maar dat is het “vrije woord” met veel humor dan zeker. Ik noem dit verkrachting en misbruik van de vrijheid van meningsuiting. Het is tijd geworden dat mensen deze discussie voort gaan zetten in een “afzeik vrije ruimte”.

    Hoe staat het trouwens met de politiek en het kabinetsbeleid? Ik bedoel voor de moord op Theo waren er ook genoeg andere dingen aan de hand waar we nu niks meer over horen. Ik ben niet voor niks met 300 duizend anderen naar Amsterdam gegaan toch? Het is juist het asociale beleid wat voor een rotsfeer zorgt in onze maatschappij. Laten we niet het uitzettingsbeleid van Verdonk vergeten en de asociale maatregelen van onze Minister van A-Sociale zaken. Ik vind het een beetje eng worden deze stilte. Ik vind het een beetje verdacht worden de hetze tegen moslim Nederland. Zijn dit allemaal mooie afleidings tactiekjes om alles achter de schermen door te voeren? Want feitelijk veranderd de moord op Theo hier niks aan maar is voor de rechtse partijen alleen maar een handig middel om hun koers op onze beperking van vrijheid hard te maken. Om de tweedeling van Nederland een laatste harde genadeslag te geven.

  40. rooie kater, inderdaad iedereen heeft recht op zijn mening. maar ik denk dat het beter was geweest dat hij in de huidige situatie beter had geweest dat hij gezwegen had. m.a.w. als ik in zijn schoenen had gestaan dan had ik me mond behouden. omdat het nu niet verstandig was olie op het vuur te gooien.

    maar ik alles wat ik de laatste tijd lees en hoor, is den haag weer aan het slapen. van het weekeinde hoor je de politicus weer zeggen Ik snap niet dat Wilders zoveel aanhang heeft. Dan denk ik, denk je nu echt niet na, snap je dan echt niet de kern van het probleem. want het is niet de moslim, maar het onbegrip die den haag over nederland afroept. (heel den haag niet alleen het kabinet).

    Anja leer eens de WAAROM vraag te stellen, dan krijg je op een hoop een antwoord.

  41. ik heb al eens geschreven de samenleving is net een slecht huwelijk. in een goed huwelijk accepteer je elkaars onvolkomenheden en zeur daar niet over omdat de ander dat ook niet doet. tot er wat misgaat bij jezelf dan ga letten op alle kleine dingen, die vroeger ook wel zag, maar nu helemaal. en van een verval in het ander. alle begrip is weg en normaal praten is het niet meer bij. en je verzand in je eigen gelijk. dan ga je vechten om de inboedel. wie wint?

    de kern van het probleem wordt niet meer gezien, maar er wordt gebakkeleid om de kleine stomme dingen.

    ga eens kijken naar het echte probleem, ga terug in de tijd. ga alle ballast overboord en ga goed kijken en stel de waarom vraag.

  42. Hallo Anja,
    Zoals ik je ooit heb beloofd, stuur ik je mijn eerst bijdrage aan je levendige website. Hierbij zou ik graag jullie aandacht willen vragen voor de al twee maanden oud incident betreft het continue dreigement van de Vlaams ondernemer Rik Remmery en zijn moslim werkneemster, met Hoofddoek, Naima. De rechtse Vlaams groep heeft in hun dreigement brieven gevraagd of dhr. R. Remmery haar ontslaat of de hoofddoek uit te doen. Jullie steun kan iedereen doen door de petitie te ondertekenen op de website van de zelfstandige ondernemersbond UNIZO, zie de wesite;
    http://www.unizo.be/

    Rechtsboven zie je petitie, opklikken en ondertekent a.u.b.
    Ik hoop dat je aandacht wil besteden aan deze kwestie, vooral in zo’n kort tijd na het verbod van de beruchte Vlaamse Blok .
    Ik heb deze ruimte gekozen want dit incident valt naar mijn mening onder discriminatie. Wat wij kunnen doen om te helpen, zie ik graag van de reacties op jouw website. Hieronder is mijn bijdrage. Ik hoop dat velen zullen volgen.
    Heb jij mijn kerst en nieuw jaar felicitatie kaart ontvangen, wat vond je ervan?
    Salaam
    Basema

    Hallo Rik Remmery en Naima,

    Meneer Remmery uw standvastige houding heeft een enorm positief effect op iedereen.
    Ik heb bewondering voor uw houding jegens u moslim werkneemster, Naima.
    Dat dergelijke zaken gebeuren in uw bedrijf door een vrouw met moslim achtergrond
    vind ik jammer. Dat vind ik ook jammer voor dat fascistische Miljoen Blok kiezers.

    Wat ik nog steeds niet begrijp, is dat de overheid tot nu toe niet is in geslaagd deze gestoorde mens te grijpen. Misschien is het een goed idee dat de Belgische regering contact opneemt met zijn buren, de Nederlands regering om dezelfde methode te gebruiken die heeft geleid tot het oppakken van de zogenaamde groep terroristen na de moord van Theo van Goch. We zijn uiteindelijk buren. Buren moeten elkaar kunnen helpen. Of niet?

    Eigenlijk ben ik blij met dit incident , want dit consequente anti-racistische houding is eindelijk zichtbaar in België, vooral na het verbod op de Vlaamse blok.
    Ik hoop dat onze politici , als de media Darling Ayan , en die Wilders een les mogen aannemen.
    Dit toenemende enge nationalisme heeft nog nooit mensen gelukkig gemaakt. Kijk bijvoorbeeld naar Israël, Duitsland, en de rest van de wereld.

    Dat continue verwijt in Europa dat moslims onverdraagzaam zijn, laat dit incident zien dat Vlamingen zelf onverdraagzaam zijn.

    Laten we verdraagzaam zijn en de wereld als onze thuis beschouwen.
    Onze strijd tegen racisme, xenofobie, onverdraagzaamheid en hand in hand opkomen voor een rechtvaardige wereld, is een plicht van elke mens.

    Ik wens Naima en Rik beide heel veel sterkte toe, en dat ze vol blijven houden in deze strijd met onrechtvaardigheid. Dat zoiets nog steeds gebeurd in 2005, is ondenkbaar… elke mens is een mens, of je moslim bent , zwart of geel dat doet het niet toe, aan het einde van de de dag zij wij allen mensen..

    Unizo, proficiat met het initiatief! U bent een voorbeeld voor alle vakbonden.

    Proficiat voor Rik en Naïma.

    Basema Salman
    Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *