Ethisch leger

Sharon blijft het maar volhouden: het Israëlische leger is het meest ethische leger ter wereld. Maar ook die mythe wordt nu van binnenuit aangetast. Vijf pas afgezwaaide militairen hebben honderden verklaringen verzameld van oud-collega’s over routinematige misdragingen van het leger in de Palestijnse bezette gebieden en op het website gezet onder de titel “wij verbreken de stilte”.

Voor de Palestijnen is dat uiteraard geen nieuws. Die waren ook niet geschokt bij het zien van de foto’s over de misdragingen van Amerikaanse soldaten in Irak. Het is ze bekend. Ook is het ze bekend dat niemand naar ze wil luisteren als ze het hebben over de martelingen in de gevangenissen, de Palestijnen die zijn doodgeschoten toen ze al gewond en ongewapend waren. De schendingen van mensenrechten en de gewone treiterijen zijn aan de orde van de dag. Pas werd Mustafa Barghouti, een kandidaat voor de presidentsverkiezing bij een checkpoint in elkaar geslagen en moest naar het ziekenhuis worden gebracht. Ook binnen Israël zelf is dat trouwens gewoon. Van de Arabisch/Palestijnse kamerleden in de Knesset is er nog maar één nog nooit het ziekenhuis in geslagen.

Ik heb het zelf gezien, de zinloze vernieligen als het leger ergens binnen is gevallen. Kapot geschoten tv toestellen, kapot getrapt speelgoed. Een doodgeschoten hond. Een kippenhok dat met de kippen erin is overreden door een bulldozer. Waterleidingen die kapot zijn getrokken. Watertanks op de huizen van de vluchtelingenkampen die als schietschijf dienen voor zich vervelende soldaten. De ministeries en kantoren die werden vernield. Alle computers kapot. Alle papieren over de vloer, bepist, verscheurd. En dan was er nog iemand zo lollig om een drol te doen in het fotokopieerapparaat.

En dan hebben we het nog niet over de mensen. En jongen van tien die werd doodgeschoten door een scherpschutter vanaf een wachttoren terwijl hij aan het voetballen was. Precies gericht, één kogel door zijn hoofd. Ik ken de vrouw die het heeft overleefd, ze is de vrouw van onze chauffeur Kassim. Ze zat brood te bakken op haar binnenplaatsje. Er was verder niets aan de hand, er werd niet gevochten. Twee kogels, een in haar arm en een in haar buik. Ze heeft het overleefd, maar ze was zwanger en de baby werd dood geboren.

Maak de Palestijnen maar wijs dat het Israëlische leger het meest ethische is ter wereld.

12 gedachten over “Ethisch leger

  1. De website is in het Hebreeuws, Roelf, omdat ze voorlopig de vuile was binnen willen houden en het vooral op de bevolking van Israël is gericht. Ik heb het bericht uit het NRC van 9 december, en in Ha’aretz staat er ook het een en ander over.

  2. Leger en ethiek, lijkt me in eerste instantie al in tegenspraak. Net zo als democratie en een onderscheid in burgerlijke staat. Net als klagen over terreur en tegelijkertijd bezetter zijn.
    Het kan echt niet langer dat Israel nog langer met deze dubbele standaard(en) wegkomt. Waar is de internationale gemeenschap toch, die dit moet veroordelen? Maar dat niet alleen: die hieraan consequenties moet koppelen. Een boycot van Israelische produkten, van in en uitvoer van wapens, maar zeker van bouwmaterialen die ingezet worden voor die afschuwelijke muur.

  3. Goed idee van die boycot Renske.

    Bouwmaterialen en wapens, daar kan ik niet zoveel mee. En onze laffe overheid zal beslist niet overgaan tot een exportverbod van wapens en bouwmaterialen. En wapens uit israel zijn erg populair bij onze strijdkrachten.
    Maar:
    Ik koop al jaren geen Israelische produkten meer. (Voor zover ik weet komen met name veel citrusfruit en avocado’s er vandaan) Wie weet er nog meer gangbare spullen (food en non food) die uit Israel komen?

  4. Anja,

    Onder het motto hoe meer mensen het lezen hoe beter, heb ik in een stukje in m’n weblog onder de titel “Aan de rand van de morele afgrond” een linkje naar dit verhaaltje gelegd.

    Verder: Heb je dat stuk van Marcel Kurpershoek in NRC van 9 december j.l. nog gelezen? Ben benieuwd naar jou vizie erop. (Ik ben afgelopen zomer in Pakistan geweest, en herkende er veel in!)

    Mazzel & broge, Evert

  5. @ Joes Meens (5) – voor uitvoerige(r) informatie zie: http://www.palestina-komitee.nl – “boycotcampagne”. Op de site http://www.made-in-israel.nl, kan je lezen, dat er veel Palestijnse produkten voorzien worden van een etiket Made in Israel en als zodanig worden verkocht…! (Hier kan je trouwens ook gelijk meedoen aan een petitie tegen dit “gesjoemel”…!). Je zal nog verbaasd staan hoeveel produkten uit Israel in Nederland worden geimporteerd/verkocht…! Kassa!

  6. Machteloze woede ja. Nog altijd lees ik bijna dagelijks op Aljazeera.net, BBC News Middle East en Haaretzdaily.com wat er in Israel en de bezette gebieden gebeurt. Ik zie de koppen, de Palestijnen die weer zijn gedood. Niet zelden kinderen. Ik durf de artikelen dikwijls niet eens meer te lezen omdat het mij menigmaal al mijn nachtrust heeft gekost. Verschrikkelijk hoe die mensen moeten meemaken dat de hele wereld werkeloos toekijkt.
    Machteloosheid overvalt me als in de pers elke beweging van Sharon wordt aangegrepen om ons te overtuigen van de goede wil van Israel. De weerzin tegen het stilzwijgen van onze regering en het EU-voorzitterschap probeer ik zonder veel resultaat naar de achtergrond te duwen.
    De beelden van, toen nog de ongecensureerde, CNN in de eerste maanden van de tweede intifada, vrouwen en kinderen die in doodsangst vluchtten voor de vuurspuwende helicopters, de zwarte rook die opsteeg, de totale verwoesting in Jenin, ik zal het nooit meer kunnen vergeten.
    Nu Kerstmis, weer in aantocht is komt ook de herinnering terug aan het ongeloof dat zich van mij meester maakte toen Arafat voor het eerst door Sharon verboden werd naar Bethlehem te gaan om daar deel te nemen aan de viering van de geboorte. “Vrede op aarde voor de mensen van goede wil” zongen wij alsof er niets aan de hand was.
    Wat moeten wij blij zijn met iemand als Anja die al zoveel jaren van nabij de ellende van de Palestijnse mensen volgt en daarvan blijft getuigen. Ook voor haar moet toch het leed soms bijna niet te dragen zijn.

  7. BIJ HET STELLEN VAN DE ACTIE OP EEN VROUWEN VOOR DE VREDE CONGRES, VRIJDAG BIJ TRIANON IN UTRECHT, WAREN DE SPREEKSTER UIT PALESTINA/ISRAEL ONDER INDRUK VAN DEZE ACTIE VAN HET LEGER DIE, NAAR HUN ZEGGEN INVLOED HEBBEN KAN OP DE OPINIE.
    hET IS ECHTER MIJ OPGEVALLEN HOE WEINIG VROUWEN ACTIEF BETROKKEN ZIJN BIJ/IN DE KNESSET. OOK HET “ANDER NIEUWS” VAN DE PALESTIJNSE LANDEN IS NOG WEINIG ONTWIKKELT- UVA-RAPPORT-IETS DAT DOOR EEN ALGEMEEN STATEMENT AAN HET EINDE VAN DE DAG VAN HARTE WERD AANBEVOLEN- MEER NIEUWS VOOR DE NEDERLANDSE KRANTEN UIT DE BEZETTE GEBIDEDEN!!!!

    JOOST

  8. ZAL EEN ANDERS GEKLEURDE AMERIKAANSE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN EEN VROUW VAN VLEES EEN BETER INLEVINGSVERMOGEN HEBBEN VOOR DE BELEVENISSEN VAN VROUWEN IN DE ZONES DIE DOOR HET LEGER BEZET WAREN EN ONTREGELD. kUNNEN ANDER-NIEUWS SPOTS BIJ DE CHECKPOINTS (EIGEN TIJDSCHRIFT-CASSETTEBNJES?) EEN EIGEN GELUID PRODUCEREN VOOR DE NIEUWSVOORZIENING IN DE REGIO?
    TWEE GEDACHTEN OVER MOGELIJKE INITIATIEVEN..

    JOOST

  9. Ben zelf beroepsmilitair geweest, heb zelfs samen gewerkt met het Israelische leger, zijnde het IDF, een leger is never nooit ethisch!
    Lachwekkend te lezen dat mensen hier in trappen. Enkel pacifisten, dienstweigeraars of liden welke ene leger niet kennen denken dat een leger ethisch kan zijn. Bullshit! Lees ook de laatste Alumni (Spui) van de UVA. Zij laten hier een goedgebekte Israelische aan het woord die de PR mag doen voor het IDF. PR voor een bezettingsmacht….

    Get real!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *