Gegen die Wand

Gegen die Wand is door de Nederlandse filmcritici uitgeroepen als de beste film van het jaar, net voor Lost in Translation. Ik ben het er erg mee eens. Een prachtige film. Het verhaal klinkt, kort samengevat, melodramatisch, Turks-Duitse jonge vrouw trouwt met Turks-Duitse suïcidale weduwnaar om aan haar familie te ontkomen. Dramatisch is de film zeker, maar nergens melo. Hard en poëtisch tegelijk.

Gegen die Wand

Het interessante aan de film is dat die alleen gemaakt kon worden door iemand die zelf tussen twee culturen staat, de Turks-Duitse regisseur Fatih Akim. Net als Shouf-shouf habibi alleen gemaakt kon worden door Marokkaanse Nederlanders. Die laatste film is meer een komedie met een serieuze ondertoon. Maar beide films laten iets zien van de kunst die kan ontstaan in een multiculturele samenleving, inclusief de bijbehorende dilemma’s en conflicten.
Aanbevolen!

2 gedachten over “Gegen die Wand

  1. Goed dat je de naam noemt van Albert ter Heerdt. Eer wie eer toekomt. Neemt niet weg dat ook Shouf shouf habibi alleen gemaakt kon worden, zelfs bedacht kon worden, gespeeld kon worden in een situatie ‘tussen culturen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *