Nederland, niet kapot te krijgen (4)

Leeuw
Ik ben Jord Teeuwen, amateurvoetballer. Ik heb een hekel aan watjes. Aan het begin van een wedstrijd geven profvoetballers de tegenstander een hand. Wij gaan dat, als amateurs, ook doen. Vanaf nu wens ik onze gasten een prettige wedstrijd. En daarna gaan we er keihard tegenaan.

Ik ben Derwisj Maddoe, voorzitter van de Nederlandse Moslimraad. Ik ga dit jaar veel meer naar de synagoge. En ik beloof dat ik ook regelmatig naar de kerk ga. Het kan geen kwaad om in andermans parochie te prediken. Want praten met elkaar is goed, maar luisteren nog beter.

Ik ben Enrico Bartens, Amsterdammer. Ik heb een hekel aan mensen die zeiken en niks doen. Ik zet me in om mijn buurt weer leefbaarder te maken. Ik maak geen onderscheid tussen Marokkanen, Surinamers of Nederlanders. Je woont in mijn stad en dan ben je Amsterdammer. Dat ga ik ze elke dag leren.

Drie van de ‘ambassadeurs’.

Er komen meer initiatieven binnen. Van de asiel/integratie werkgroep van de SP afd. Enschede bijvoorbeeld. Die organiseren op 22 januari een ontmoetings middag voor al/of niet uitgeprocedeerde asielzoekers en hun stadgenoten.

Zo doe je mee:

Je vraagt je af waar we op uit zijn, in dit land, deze straat, dit dorp en in dit bedrijf.
En dan stel je jezelf de vraag: waar ben ik op uit, in wat voor land wil ik wonen?
En wat ga ik daar morgen aan doen?

Of dat een groot plan is, of een klein, dat maakt niet uit. Als het maar konkreet is. Iets dat jij gaat doen.
En dan maak je bekend dat je een plan hebt, een commitment maakt, iets belooft. Aan je omgeving en/of aan de website van Nederland, niet kapot te krijgen. Want bescheidenheid is mooi, maar nog mooier is het om je nek uit te steken, een belofte te doen waar mensen je aan mogen houden, en een inspirerend voorbeeld te zijn voor anderen.

Dit is mijn plan:

Ik vind het erg dat er een kloof is ontstaan tussen moslims en niet-moslims in Nederland. Ik vind dat wij, autochtonen, dat hebben laten gebeuren, en ik vind dat ik, autochtoon, te weinig bondgenoot ben geweest voor de Nederlandse moslims die met ons in vrede willen leven.
Dit is wat ik het komende jaar wil doen: een betere bondgenoot zijn voor de moslimbevolking.
En zo ga ik het doen:
Ik wil meer begrip kweken bij autochtonen voor de moslims in ons land. Dat doe ik door mijn weblog, door niet alleen zelf te schrijven maar mensen uit te nodigen. Ik heb ook nog andere plannen om iets te schrijven, maar dat vertel ik nog niet.
Door meer kontakten te hebben met moslims en moslimorganisaties, veel te luisteren en veel in gesprek te gaan.
Door meer te lezen en te weten te komen over de islam.
Door binnen de SP mee te helpen om van de partij een plek te maken waar ook allochtonen welkom zijn en het gevoel hebben dat ook hun belangen meetellen.
Door als politica kritiek te laten horen op alles in het regeringsbeleid dat ik anti-allochtoon en anti-moslim vind.
Door bondgenoten op te zoeken die hetzelfde willen en te kijken wat we samen kunnen doen.
Door me uit te spreken en stelling te nemen waar ik dat maar kan.

Dat lijkt me een mooi en spannend programma voor het komende jaar.

2 gedachten over “Nederland, niet kapot te krijgen (4)

  1. Prima programma, Anja!
    Ik neem mij ook voor aan al deze punten aandacht te besteden. En zeker moet ook het e.e.a. binnen de SP gedaan worden, al is de laatste tijd wel vooruitgang te constateren…..

  2. Indrukwekkend Anja, temeer omdat ik weet dat zeggen bij jou doen is! Echt top. Je zult best wel kritiek krijgen over jouw keuze, bijvoorbeeld dat je te kritiekloos bent naar moslims op die manier. Maar niets is minder waar, en jouw actie is broodnodig. Zouden best meer mensen mogen doen, zo hun nek uitsteken! Jouw actie geeft mij en anderen juist mogelijkheden om meer kritisch in onze eigen kring te staan, ik hoop dat meer mensen dat gaan inzien. Ik krijg direct de kriebels om ook aan de slag te gaan (alsof ik dat nog niet was … maar goed). Ik ga even nadenken over wat ik al doe, waar ik mee doorga en waarmee misschien niet, en wat ik nog kan toevoegen. Dan laat ik het graag weten.

    Dit is top en ik hoop dat de actie gigantisch breed wordt.
    Hartelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *