Hunebedden

De echte Nederlanders, dat zijn de Hunebedden. Die woonden hier eens op de zandgronden, de rest van wat Nederland zou worden bestond nog uit zompige moerasbossen. De Hunebedden zijn dus de echte autochtonen. En toen kwamen: de Batavieren, de Friezen, Franken en Saksen, de Kelten, de Noormannen, de Serviërs, de Franse Hugenoten, de Portugese en Poolse joden, de Indische Nederlanders, de Molukkers en Papoea’s, de Chinezen, de Hongaren, Vietnamezen, de Turken, de Marokkanen, de Chilenen en Argentijnen, de Surinamers en Antillianen, de Kaap Verdianen, Ghanezen en Somaliërs, de Iraniërs. Irakezen en Koerden, de Bosniërs, Kosovaren en Afghanen – tot we met zestien miljoen waren. (met dank aan Piet Rekman en Loesje)
Willen de ware autochtonen opstaan?

Ik kijk naar mijn familie. Aangetrouwd joods. Ome Willem nam een Indische vrouw mee. Als mijn opa en oma met elkaar getrouwd waren dan had ik nog een zwik joodse familie, ik geloof uit Duitsland erbij. Familie die Turks is getrouwd, Turks-Nederlandse neefjes. En oma met een verdacht Oekraïns-joodse naam. Nooit over gehad. Aan moederskant veel Friezen. Ik ga straks met een vriendin naar de sauna. Indisch-joods. En dan hebben we het over de Nederlandse cultuur.
Ik ken geen enkele Hunebed.

Ik ging een keer met een vriendin naar de VS. Naar een conferentie over huiselijk geweld. Even naar een land zonder oorlog dacht ik. Dus was ik op de beruchte 11 september in San Diego. De hele dag werden de onvoorstelbare beelden op de tv herhaald. Een blanke Amerikaanse naast me zei: ik begrijp het niet, wat hebben ze toch tegen ons?
Die avond was er al een traditionele Indiaanse gesprekskring georganiseerd. Native-Americans. De enige ware autochtonen. Er zaten Afro-Americans in de kring, Latin-Americans, de groepen die ze in de VS “hyphenated Americans” noemen, Amerikanen met een streepje. Eigenlijk zowat alle schakeringen, behalve, opvallend, de blanke Amerikanen van Angelsaksische afkomst die zichzelf zien als de ware Amerikanen, zonder streepje hoewel hun voorouders overal vandaan komen behalve uit Amerika. Terwijl we de adelaarsvleugel aan elkaar doorgaven vertelden we allemaal waar we bang voor waren in de komende tijd. Wat deze aanval op de Twin Towers zou gaan betekenen. En geen van de aanwezigen zei wat die ene Amerikaanse vrouw tegen mij had gezegd: wat hebben ze toch tegen ons? Amerikanen mét een streepje hebben weinig illusies over hun eigen land. De VS hebben geen erg fraaie geschiedenis als het gaat om de omgang met andere dan blanke volken.

En ook Nederland heeft een geschiedenis waarin tolerantie en bange afkeer als het gaat om ‘anderen’ om voorrang strijden. Hoewel we in feite praktisch allemaal ‘anderen’ zijn als je maar ver genoeg terugkijkt. Op die Hunebedden na dan. Kent iemand een Hunebed?

17 gedachten over “Hunebedden

  1. Anja, in de anthropobiologie wordt als vaststaand feit aangenomen, dat de homo sapiens sapiens -de enige mensachtige soort die nog bestaat (de Neanderthalers vormden b.v. een andere, uitgestorven soort)- afkomstig is uit Afrika. Daar leefde “Zwarte Eva”. De huidige mens heeft oorspronkelijk ongetwijfeld alleen een donkere huid gehad. Vanuit Afrika is de mens uitgezwermd over de wereldbol, en daarna heeft de huidkleur zich aangepast aan de plaatselijke gemiddelde UV-straling van de zon. Een donkere huid beschermt immers beter tegen UV-straling, maar een lichtere huid maakt gemakkelijker vitamine-D aan. Ook de mens is dus, als alle (zoog)dieren, onderhevig aan aanpassing aan het milieu! Als de bevooroordeelde, “blanke” mensen zich dit eens goed tot hun hersens lieten doordringen, met daarnaast de wetenschap, dat vele hoogstaande culturen bestonden onder “niet-blanken” toen in West- en Noord-Europa alleen een zootje barbaren leefden (nu is het gemiddeld hopelijk wat beter gesteld), zouden we van heel wat problemen op het gebied van racisme en xenofobie bevrijd kunnen worden.

  2. Oops … Hunebedden zijn bouwerken en geen mensen Anja.

    Hat waren niet de hunnen maar het Trechterbekervolk die deze hunebedden bouwden. wel de de echte autochtonen ja. 🙂

  3. De eerste Nederlanders

    De ontwikkeling van een Nederlands volk begon met de vestiging van Germanen in het noorden en ging in de 3de en 4de eeuw na het vertrek van de Romeinen door met de komst van de Franken.
    Daarna begon een eeuwenlang proces waarin de bewoners van onze streken geleidelijk één taal gingen spreken en zich als volk gingen beschouwen. De term ‘volksverhuizingen’, voor de grote migratiebewegingen die in Europa volgden op het vertrek van de Romeinen, is voor onze streken minder toepasselijk.

    Eerder is hier sprake geweest van een smeltkroes van wisselende regionale elites. Toch is op dit punt nog veel onzeker. Er zijn bijvoorbeeld hiaten omstreeks het begin van de jaartelling en tussen de 4de en het begin van de 7de eeuw. Dan lijken belangrijke delen van het land vrijwel ontvolkt te zijn geweest.

    Het eerste hiaat deed zich voor in het gebied van de Maasmonding. Recente archeologische vondsten duiden erop dat de bewoners van het Maasmondgebied gevlucht zijn voor een verandering in de waterhuishouding als gevolg van vroege ontginningen.

    Voor het tweede hiaat zijn waarschijnlijk het vertrek van de Romeinen en het wegvallen van de Romeinse bestuursstructuur verantwoordelijk geweest.

    Pas in de loop van de 7de eeuw vestigden vooral Frankische nieuwkomers zich hier in permanente nederzettingen. Het Nederlandse volk stamt min of meer van deze immigranten af.

    Van de website: ’20 Eeuwen Nederland’

  4. Gisteren op tv de eerste aflevering van “Homo Sapiens” zitten kijken – een erg knap gemaakte film waarin documentaire en fictie door elkaar lopen. Historische feiten over de eerste mens – of wat wetenschappers zeker denken te weten – kloppen. Personages zijn verzonnen, naar de klank van hun taal is geraden. Een fascinerend verslag van het leven van onze voorouders en hoe hun ontdekkingen ons leven van vandaag beinvloed hebben.

    Bijvoorbeeld: Op een gegeven moment valt een man van een stuk rots. Wanneer men een jaar later zijn stoffelijk overschot vindt, blijken de granen die uit zijn zak op de grond zijn gevallen, te zijn opgekomen. ‘Hee, zo groeit graan, dat kunnen wij ook.’ Het idee voor landbouw was geboren. En het einde van de nomadische levensstijl.

    Volgens mij is het toen geweest dat ook het concept “bezit” is ontstaan. Men maakte niet meer deel uit van de wereld en de natuur, men bezat haar. Ons dorp, mijn land, mijn graan, blijf eraf, ga weg. De angst voor de ander zit ‘m in de aanname dat hij komt afpakken wat wij menen dat van ons is. Nu denken we dat we de aarde bezitten.

    Interessant verhaal vond ik dat van een kleine geisoleerde clan. Door generaties inteelt wordt er op een gegeven moment een gehandicapt jongetje geboren. Als de clan niet snel anderen ontmoet, en er gemengde huwelijken worden gesloten, sterft hij uit.
    Best een aardige metafoor.

  5. Nee Anja, ik kan je niet helpen. Ik hoor in het hokje Franse Hugenoten, dus mij zie je niet opstaan.
    Leuke mensen wel, heel beschaafd. En een verrijking voor dit land, al zeg ik het zelf.

    Als ik goed ben ingelicht, ontbreken aan je rijtje nog de Cananefaten. Kenners zeggen, dat zij het eerste duinvolk waren hier. Er zijn er zelfs die beweren rechtstreeks van hen af te stammen:
    http://bieslog.vpro.nl/programma/bieslog/news.jsp?news=9334562
    http://bieslog.vpro.nl/programma/bieslog/news.jsp?news=6875996

    Ik heb wel eens geprobeerd kennis te maken met een Hunebed. Viel niet mee. Stug, hard, zei niks terug.

  6. Christine de Vos.

    Ik heb de documentaire niet gezien, maar uit je beschrijving maak ik op dat er nog aardig gefantaseerd wordt.

    Natuurlijk zou men op het idee van graan verbouwen kunnen komen langs deze weg, maar er zijn nog honderden andere mogelijkheden denkbaar. Overigens en dat staat wel vast, die granen zagen er voor de huidige oppervlakkige beschouwer nauwelijks uit als graan, maar eerder als gras.

    Wat het bezit van grond betreft lijkt me er ook een lacune, al veel eerder, toen we nog jagers en verzamelaars waren, hadden volkeren hun eigen territorium. Men deelde de opbrengsten met ieder lid van het volk en wel ook nog in gelijke delen. Het individuele grondbezit heeft pas tot de echte het probleem op geworpen wat jou kennelijk zo romantisch is gepresenteerd.
    Op enig moment, ik fantaseer maar even op dezelfde manier waarop men kennelijk in de documentaire ook bezig is geweest. Werd er een potentaat leider, normaal werd de leider na de dood van de vorige, gekozen door de volwassenen van de stam . Deze verkiezing kon dagen soms maanden duren want er moest concensus over worden bereikt, iets wat wij al lang niet meer doen, wij noemen een meerderjheid van 50%+1 de wil van het volk, de andere 49% kan eventueel stikken. Nee een nieuwe leider moest voor ieder lid van de gemeenschap aanvaardbaar zijn. De potentaat echter was een sterke agressieve man, hij stelde vast dat alle landbouwgrond van hem was. De mannen die dat niet wilden accepteren hadden al jaren van intimidatie met deze man achter de rug. De enkeling die zich nog durfde te verzetten die werd door de sterke agressieve man de nek gebroken. Dat was de basis waarop vandaag de dag nog steeds door de moderne mens wordt voortgebouwd. Niets romantisch, wel gruwelijk. Alle stamgenoten zijn mijn bezit en hebben voor mij arbeid te verrichten anders zullen ze niet van mijn grond gevoed worden. Als je goed kijkt zie dit gedrag in alle uitingsvormen van onze maatschappij, we lijken er niet aan te kunnen ontkomen, zelfs niet door de Franse revolutie, zelfs niet door de Russische revolutie. Er zijn nog steeds volkeren die deze wijze van leven niet wensen te aanvaarden, hen is al eeuwen hetzelfde lot beschoren als de man die zich fisiek tegen de potentaat verzette. Velen zijn door de lijfeigenen van de potentaat gedood, Wounded Knee, Nederlandse straf expeditie Atjeh, de genen van de potentaat zijn overheersend geweest, hij maakte uit hoe er gepaard en voortgeplant werd, en daarmee de mentaliteit van de potentaat. Wie zijn genen niet heeft is doodsbenauwd om kritiek te hebben op de potentaat, vandaag de dag heeft de potentaat de naam Kapitaal.

    Roelf

  7. Als ik Olav goed begrijp gedijen mensen met donkere huid beter in de tropen en met blanke huid buiten de tropen….
    Voor de volledigheid:
    De oorspronkelijke bewoners van wat wij Nederland noemen waren natuurlijk ook: Ieren(Bonevaties) die ook de eerste dijkenbouwers waren, Friezen en Noormannen (Scandinavische volkeren)
    Mensen met donkere huid kwamen pas heel laat in Nederland (laatste 50 jaar)
    Nederland bestaat overigens nog geen 200 jaar.

  8. Precies Olaf,

    De migratie uit africa zou 80.000 jaar geleden zijn begonnen.

    Geleerden hebben via DNA onderzoek bij alle huidig bestaande mensen rassen over de hele wereld aangetoond dat het DNA van de afrikaanse bosjesman ( je weet wel .. van die klak-geluiden ) het meest lijkt op het DNA van de eerste afrikanen die africa verlaten hebben 80.000 jaar geleden. De laatst levende oer-mensen. 🙂

  9. Het onderwerp roept vele jeugdherinneringen op. In de jaren ’50 op bezoek bij oom en tante in Midlaren zetten mijn ouders hun fietsen tegen een hunebed – minder dan tien meter vanaf de deur. Uit de woonkamer van andere oom en tante in Donderen zag je op een veldje in de verte een hunebed, een oom in Norg ploegde (met paard) om een hunebed heen. Ik ben van erg Drents-Groningse afstamming, er zit voorzover ik weet weinig ‘vreemds’ bij. Waarschijnlijk stam ik rechtstreeks van de hunebedden af, nu ik erover nadenk: misschien ben ik er wel een, Claar. Toch getrouwd en nu hebben zoons tenminste ook ver Duits en Indisch bloed.

    Anne-Marie, Greasle: Anja citeerde Reckman in de Volkskrant – woensdag – en die begon met: ‘In den beginne woonden hier alleen de Hunebedden…’; duidelijk ironie van de ‘trainer van basisgroepen in volkswijken’ die met zijn gehoor oefent op het multi-culturele gehalte daarvan. Zijn stuk ging trouwens over het nieuwe beginselprogramma van de PvdA waarin hij veel ‘fatsoen’ maar weinig solidariteit bespeurt. Reckman is een oude horzel van die club waarvan hij nog steeds lid lijkt te zijn, hoe houdt de man het vol.

    Anna: die Germanen ja, dat waren de Nederlanders die de Romeinen hier aantroffen dus zo’n zestig jaar voor Chr. Maar de hunebedden – grafmonumenten waarvan er trouwens honderden al gesloopt waren voor er enige culturele waarde aan werd gehecht – zijn een stuk ouder nl. uit het neolithicum, 30 tot 25 eeuwen eerder. Of de bouwers hun genen hebben meegegeven aan ons – hunebedden – is onduidelijk. Wat ik altijd wel grappig vind te bedenken is dat van alle Engelsen er echt helemaal niémand afstamt van de bouwers van Stonehenge. Van alle bewoners van dat eiland liggen de roots ergens op het continent: de Kelten, Angelen, Saksen, Normandiërs, Bretons (Britten), Vikingen, en Romeinen natuurlijk. Deze bewering wordt ten stelligste ontkend – in Engeland.

    Hoe beweeglijk de mensheid altijd geweest is weten we van de geschiedenislessen (volksverhuizingen). Verbijsterend om al die invasies en veroveringen op een rij te zien. Paul K. Davis schreef een ‘Encyclopedia of invasions & conquests from ancient times to the present’, New York/London 1998.

  10. Inderdaad, de Kaninefaten, vlak ze niet uit. Ik woon ertussen. En wat het ergste is: ze hebben van die Kaninefatenkoppen en ze praten Ingveoons… Liever zou ik met Anja en haar Indisch-joodse vriendin naar de Finse sauna gaan of een goed glas Franse wijn drinken, voor mijn part uit een trechterbeker.
    Ruben

  11. Wat mij betreft is belangrijk te constateren, dat de V.S. niet zo goed omgaat met minderheden, bij wie hun belang niet ligt. Daar hielp tot nu toe geen christelijke, of humanistische ethiek aan. Hit ‘m up, move ‘m out, milk ‘m hard. Niets menselijks is hen vreemd overigens.

  12. @ Nico (8):

    Ja, Nico. Toen de mens aankwam in ook wat betreft UV-straling “gematigder” streken, kon hij zijn huid “lichter laten worden”, met het voordeel dat met minder zonnestraling toch met meer gemak vitmine-D kon worden aangemaakt. De natuur staat voor niets….. 🙂

    Als we verder doordenken moeten we ons als mensen overigens nog meer bescheiden voelen, als we het een en ander kosmologisch gaan bekijken. De oerknal vond 13 à 14 miljard jaar geleden plaats. Ons zonnestelsel (inclusief de aarde) is ongeveer 4,5 miljard jaar geleden ontstaan, en zal het nog ongeveer even lang uithouden. (Dan zal de kernfusie in de zon -de omzetting van waterstof in helium- tot z’n eind zijn gekomen. In het heelal ontstaan en sterven voortdurend sterren). De zoogdieren kregen pas een werkelijke kans om tot ontwikkeling te komen toen ongeveer 65 miljoen jaar geleden een reusachtige meteoriet een groot deel van het leven op aarde, w.o. de dinosauriërs, uitroeide. En pas ongeveer 2 miljoen jaar geleden is de ontwikkeling van de huidige mens begonnen. Al met al een zuchtje in het licht van de eeuwigheid! Als de mens zelf al niet voor z’n eigen ondergang zal zorgen, zal hoogstwaarschijnlijk een grote meteoriet (net als b.v. 250 en 65 miljoen jaar geleden) hiervoor wel zorgen…..

  13. Ja Olav het meeste wat je schrijft wist ik wel.
    Toch heb ik het idee dat we niet durven toe te geven dat ook mensen heel verschillend zijn. Ik denk niet dat een Amazone indiaan gelukkig zal zijn in onze flatwijken.
    Van Surinaamse moeders hoor ik dat ze hun kinderen extra vitaminen moeten geven om vitamine D tekort aan te vullen.
    Stel dat ze in Noord Noorwegen zouden gaan wonen met maandenlang duisternis?
    Klimaat en omgeving vormt mensen. Wij hoeven gelukkig niet in een kleine kano zeehonden te jagen voor ons eten, we zouden het niet overleven op Groenland.
    Natuurvolken zijn beter af in de natuur denk ik wel eens.
    Laten we zorgen dat die natuur niet kapot gaat door onze ambities.

  14. Wat een leuke site is dit!!! Ik ben in 1987 in Drouwen geweest; natuurwerkweek met school. Tijdens deze week heb ik de nodige hunebedden mogen aanschouwen; echt een apparte beleving!!! Als geschiedenisfreak hou ik erg van dit soort dingen!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *