Pak geweld aan, niet de islam

Bijdrage van Ceylan Pektas-Weber:

PAK HUISELIJK GEWELD AAN, NIET DE ISLAM

Vandaag komt Ayaan Hirsi Ali weer terug in de tweede kamer. Hoewel ik het verschrikkelijk vindt dat er mensen zijn (politici, andere functionarissen of privepersonen) die door bedreiging vanuit verschillende richtingen in hun bewegingsvrijheid beknot worden, kan ik niet over mijn lippen krijgen dat ik mij verheug op haar aanstaande bijdragen in het debat. De aankondigingen die zij zelf heeft gedaan over de inhoud van het vervolg van haar debat, wijzen in de richting van volharding in de oude lijn.

Hirsi Ali gebruikt vaak de positie van moslimvrouwen die mishandeld of onderdrukt worden om haar boodschap tegen de Islam te verpakken. Zij doet dit onder andere door het verspreiden van foute informatie. Zo heeft zij meermaals gesteld dat 80% van de bewoners van Blijf-van-mijn-Lijf huizen moslimvrouwen zijn. De directeur van Federatie Opvang (het instituut dat dergelijke gegevens registreert) vertelde vrijdag jl. tijdens een uitzending van 1 op de middag (waarin ikzelf ook te gast was) echter dat op dit moment 60% van de vrouwen die gebruik maken van Blijf-van-mijn-Lijfhuizen allochtoon is. Daarvan heeft ‘slechts’12% van de vrouwen een Turkse achtergrond en’13% een Marokkaanse. Daarnaast is er een nog een klein percentage moslimvrouwen met een andere etnische achtergrond. Meestal bestaat iets meer dan de helft van de allochtone vrouwen (dus circa 30% van de bewoners van Blijf-huizen)uit vrouwen met een islamitische achtergrond. (Een andere grote groep zijn vrouwen met een S!
urinaamse achtergrond). Dat is dus wel heel iets anders dan de 80% waar Hirsi Ali het over heeft, het scheelt MAAR 50% (!) en heel veel beeldvorming! (30% is overigens nog steeds een grote groep als je aanmerkt dat islamitische groepen ongeveer 6% van de Nederlandse bevolking uitmaken).

Een ander punt dat Hirsi Ali blijft maken is het oorzakelijke verband tussen Islam en huiselijk geweld. Hoe verklaart zij dan het veelvuldig voorkomen van huiselijk geweld onder ALLE bevolkingen ter wereld, waar dan ook? Imam Abdulwahid van Bommel weerlegde deze stellingname dan ook met grote stelligheid.

De belangrijkste oorzaken – en dit weet iedereen die zich daadwerkelijk met dit vak heeft beziggehouden – van huiselijk geweld liggen op heel andere vlakken, vaak sociaal maatschappelijk. Isolement, onzekerheid over de eigen persoon, financiele problemen, spanningen in het kader van het migratieproces, andere trauma’s, relatiepatronen binnen het gezin, verslavingsproblematiek spelen een veel grotere rol dan religie, in dit geval de Islam.
Het is wel zo dat de traditionele man-vrouw-opvatting die onder groepen moslims nog invloed heeft, nadelig kan werken en het gebeurt incidenteel wel dat mannen hun mishandelende gedrag onterecht proberen te legitimeren vanuit de Islam, maar geen man begint zijn vrouw te slaan omdat de Koran dit zou adviseren of zelfs goedkeuren. Interne onderzoeken wijzen uit dat 99% van de moslims in Nederland weet dat de Islam huiselijk geweld verbiedt (en toch bestaat het ook onder moslims).

Het oorzakelijke verband tussen Islam en huiselijk geweld is heel veel kleiner dan de andere oorzakelijke verbanden die ik noemde en het is zeker niet de dominante factor.

Dat Ayaan Hirsi Ali en haar geloofsbroeders dit beeld nog steeds hardnekkig in stand proberen te houden, is veel schadelijker dan vaak wordt aangenomen.

Door deze beeldvorming:

– worden moslimvrouwen, die juist de islam als krachtbron ervaren, ontkracht;

– worden moslimvrouwen die in de knel zitten, gebruikt (misbruikt) voor een ander politiek en maatschappelijk debat, namelijk de ongewenste aanwezigheid of invloed van moslims in ons land;

– worden ook hulpverleners en politieambtenaren hierdoor beinvloed, waardoor bij deze beroepsgroep vooroordelen opnieuw kunnen ontstaan of worden bevestigd; (ik hoor wekelijks verhalen van moslimvrouwen die hiermee te maken krijgen: opmerkingen als ‘Allah vindt het toch goed dat dit met jou gebeurt’ of ‘dit mogen jullie mannen toch?’ vallen het meest op, maar ook in bedektere termen worden veel schadelijke vooroordelen zichtbaar);

– komen vrouwen nog moeilijker met hun verhaal naar buiten om om hulp te vragen, omdat zij niet willen bijdragen aan het verder stigmatiseren van hun groep. Het naar buiten brengen van dergelijk geweld is voor niemand makkelijk, maar het wordt nog moeilijker als je daarmee lijkt te bevestigen dat jouw groep niet deugt. Bovendien gaan zij nog minder snel naar de hulpverlening (die drempel is al hoog) als zij van tevoren vermoeden of ervaren hebben dat zij toch niet begrepen worden. Dit leidt ertoe dat vrouwen pas om hulp vragen als de nood heel erg hoog opgelopen is en de situatie inmiddels (levens)bedreigend is geworden. Dit is al het geval. Op dat moment kunnen alleen nog zeer ingrijpende maatregelen genomen worden, zoals het uit elkaar halen van het gezin, het doen onderduiken van vrouw en kinderen, het starten van een justitieel traject voor de dader, enz. In sommige situaties is het helemaal te laat voordat het geweld bekend wordt, en ontstaat blijvend letsel of erger. A!
ls vrouwen eerder om hulp vragen, is het vaak nog mogelijk het geweld te stoppen door minder ingrijpende middelen. Dan hoeft de relatie niet altijd gestopt te worden of zijn omgangsvormen voor ouder en kind beter mogelijk. De drempel om naar de hulpverlening of de politie te gaan, wordt wel degelijk verhoogd door aanhoudende stigmatiserende beeldvorming.

Dit betekent niet dat huiselijk geweld binnen de moslimgemeenschap (of enige andere groep) niet aangepakt moet worden. Gelukkig gebeurt dit ook al op grote schaal, veelal van binnenuit.

Met dit verhaal heb ik echter willen aangeven dat het onjuiste beeld dat Ayaan Hirsi Ali en andere politici, opiniemakers e.a. blijven neerzetten heel ernstige gevolgen kan hebben. Ik wilde dat ik een manier wist om dit aan hen duidelijk te maken. Het is tijd dat we in Nederland onderscheid maken tussen strijd en nijd. Mijn leus is daarom vanaf nu:
PAK HUISELIJK GEWELD AAN, NIET DE ISLAM!

Ik hoop dat jullie deze leus met mij willen delen.

Ceylan

14 gedachten over “Pak geweld aan, niet de islam

  1. Volgens fractieleider Van Aartsen is de VVD geen anti-Islampartij. Als paradepaardje Ayaan Hirsi Ali niet naar deze Prinzipienreiter luistert, zal ze het paard van Troje blijken te zijn! 🙂

  2. Hoi Celan, Ik onderschrijf je stelling. Huiselijk gewels is iets wat in iedere gemeenschap, in ieder geloof, in iedere laag van de bevolking voorkomt. En het is zoals je zegt, het is niet het geloof wat geweld aanmoedigt, maar het tgenovergestelde, men misbruikt de religie om het goed te praten. Voordat er veel allochtonen in Nederland waren was het al een groot probleem onder nederlanders.9Ik heb eind jaren zeventig, begin jaren tachtig in een ‘Blijf vanmijn lijf huis gewerkt) En vrouwen worden over de hele wereld verkracht, vermoord, in elkaar geslagen.
    Ik vind het ontzettend bagatelliserend om over geweld tegen vrouwen te praten als zou het een probleem zijn van de islam. En al die andere niet islamitische vrouwen dan, moeten we die in de steek laten? Moeten we die niet meer serieus nemen? Ik vind het ook zo teleurstellend dat AHA het probleem naar zich toe trekt. Als zij in de tweede kamer zit en een vertegenwoordiger van het nederlandse volk is, want daar is ze door gekozen, dan moet ze dat hele nederlandse volk ook vertegenwoordigen en niet alleen de allochtone vrouwen. (Als ze die al vertegenwoordigt).laten we ons opwerpen om ALLE vrouwen die te maken hebben met geweld te beschermen. Trees

  3. hoi ik wilde reageren we moeten inderdaad het huiselijk geweld aanpakken en niet de islam maar de daders die de vrouwen mishandelen moeten aangepakt worden en niet het geloof.

    Ik hoop dat het op deze manier wordt aangepakt en dan los je meer op dan om de islam aan te pakken.

  4. Je verwoord precies mijn gedachte. Ook mannen worden soms door vrouwen geslagen. Elke onderverdeling in groep geeft aanleiding voor afleidingsmanouvres en geen bewustwording van de angel in het probleem. Huiselijk geweld moet centraal staan voor ieder.

  5. Ceylan schitterend !

    Om te beginnen, een goede houding van de media zou hier enorm helpen. De media pakt al jaren mistanden omtrent de islam en de quran met 2 handen aan om dat het zo goed verkoopt (kijkcyfers).
    Deze Stemmingmakerij en beeldvorming zou eens flink aan de kaak moeten worden gesteld. Het liefst door de media zelf. Ik zit met smacht te wachten op een doku die gaat belichten hoe er met 2 maten gemeten word in de media. Met fragmenten van programa’s als NOS-journaal, Nova/Den Haag vandaag, 2 vandaag, Netwerk en andere actualiteiten programa’s.

    Jammer is dat geen van deze programa’s zo’n doku zullen maken omdat ze zich allemaal al schuldig gemaakt hebben aan deze Stemmingmakerij en verkeerde beeldvorming.

    Maar… ik geloof een bericht te hebben gelezen van een moord in een met naam vernoemde stad, er werd ook nog verteld dat het om buren-ruzie ging, zonder dat de de geloofs overtuiging genoemt werd terwijl, ik later vernam, het om moslims ging.
    Dit is een zeldzaamheid. Mischien zijn ze het vergeten en was het toeval maar als dit bewust zo gedaan is gaat de pluim naar RTL-nieuws. Zo zou het moeten zijn. Als binnen een onderwerp de geloofs overtuiging niet relevant is hoeft deze ook niet vermeld. Helaas word de geloofs overtuiging in 99% van de gevallen als het om moslims gaat altijd vermeld. En bij niet moslims dus in 99% van de gevallen nooit.

    Stemmingmakerij Beeldvorming Discriminatie

    p.s. We gaan toch met z’n alle lachen als Philip Freriks zou vermelden dat de bankrover/gijzelnemer geen geloofs overtuiging bezigd. Terwijl we ook zouden moeten lachen als hij zou vermelden dat het om een moslim zou gaan. Iets wat ligt in de lijn van verwachting. Warom ? Om dat we dat hier in nederland willen horen. We willen horen dat moslims criminelen zijn. ( Islamofobie ) De bevestiging dat je twijfels en angsten omtrent de islam gegrond zijn. En dat wat de mensen willen horen kunnen ze krijgen want het brengt kijk cijfers. En zo is de visuele circel rond. Een visuele circel die alleen de media zelf kan doorbreken. Maar alleen waneer dat doorbreken weer meer kijcijfers opleverd.

  6. Geachte mevrouw Meulenbelt,

    Terecht stelt u in uw ingezonden brief d.d 17 januari j.l. dat de strategie die Mevr. Ayaan Hersi Ali kiest niet de juiste oplossing is om de situatie van moslimvrouwen in Nederland te verbeteren. Ik ben zelf een Somalische/Nederlander en ben een liberaal met een sociale hart. Ik heb me altijd afgevraagd wat wil mevrouw Ali bereiken met haar kritiek op de islam. Mevrouw Ali beweert dat ze de positie van onderdrukte moslimvrouw wil verbeteren. Ik vind dit een uitstekende zaak maar heb mijn eigen twijfels over de goede bedoelingen van mevrouw Ali. Hoe kun je iemand willen helpen terwijl je die persoon achterlijk noemt, want als je een aanhanger bent van een achterlijke geloof ben je zelf ook achterlijk!. Ik ben bang dat mevrouw Ali louter geïnteresseerd is voor haar eigen carrière en de moslimvrouwen gebruiken als springplank om haar doelstellingen te bewerkstelligen.

    Met vriendelijke groet,

    Q. Qaleb

  7. Nog een goed voorbeeld van vrouwenmishandeling die ten onrechte aan ‘de Islam’ wordt toegeschreven: vrouwenbesnijdenis. De Koptische paus Sjoenoeda III, leider van miljoenen christenen, vindt vrouwenbesnijdenis heel nuttig. Hij zegt: “Het maakt vrouwen deugdzaam en kuis, twee bij uitstek christelijke plichten. Besnijdenis stelt de vrouw in staat te leven zoals de Heilige Maagd Maria, het grote voorbeeld voor alle vrouwen.” Ik heb naar aanleiding hiervan nog niemand, laat staan Hirsi Ali, horen tekeergaan tegen de beginselen of de uitwassen van ‘het christendom’. Wat te denken geeft.
    Ruben

  8. Heldere kreet beste Ceylan 😉 Ik had ook ieder keer zoiets van… Waarom “schopt” Ajaan nou niet eens tegen “de mannen” aan, die het geweld plegen, maar iedere keer tegen de “koran” en de “islam” ?*
    De geweldplegers, daders zijn niet anoniem… je kunt ze zien… ze zijn zichtbaar en strafbaar…

  9. Peace Ceylan

    Je hebt de nagel op de kop geslagen! Ik vind jouw uitleg ontzettend duidelijk en klaar. Ik vind dat er een mentaliteitsprobleem is bij vele mannen die zichzelf de label geven van moslim. Vaak hebben deze mannen weinig of geen onderwijs genoten en daardoor blijven ze allerlei vooroordelen aanhangen zoals dat de vrouw niet assertief mag zijn. Uit hun onderontwikkelde vermogen om de werkelijkheid te kennen, denken ze dan dat hun vooroordelen gefundeerd zijn op de waarheid.

    Je hebt mijn steun beste ceylan, ga ervoor!

  10. Salaam Ceylan,

    Ik ben het helemaal met u eens. Ik vond de bijeenkomst in Groningen waar u voorzitter van was een hele belevenis, vooral omdat ik eindelijk met u persoonlijk heb mogen kennis maken. Ga vooral zo door, want zoals ik toen ook al zei: u bent onze stem vanuit het Noorden!

    wa alaikuum salaam

  11. en hoe zit het dan met eerwraak? Want daar hoor ik Hirsi Ali heel veel over…Is ook niet iets wat alleen moslims doen, maar moet zeker wel gestraft worden.. of niet soms?

  12. Pingback: download mp3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *