Carrie

Te gast: Carrie met de column die ze voorlas op Rythm Against Racism. Die werd door het publiek zeer gewaardeerd, ondanks of dankzij het feit dat die erg politiek incoreect was. Is de tekst ook leuk zonder Carrie zelf er bij?
Denk er maar een woeste bos oranje krullen bij, metershoge steltlaarzen, die meid leek wel de Eiffeltoren, en een Rotterdamse tongval.

Carrie

Toen God de mens schiep begon hij natuurlijk met de man. Om daarna pas verder te gaan met de vrouw. Dat is logisch. Elk groot kunstenaar maakt eerst een ruw schetsje voor hij tot het echte kunstwerk overgaat. Toch worden lang niet al die meesterwerken op waarde geschat.

Zo weigerde een paar maanden geleden een imam Rita Verdonk een hand te geven. Omdat ze een vrouw was. Ik zou Rita Verdonk ook geen hand geven. Maar dat is omdat er bloed aan kleeft. Van deportaties van vluchtelingen die wij niet zo mogen noemen maar die zij wel uit mag voeren.

Maar die imam wil waarschijnlijk ook niet bij mij eten als ik gekookt heb terwijl ik ongesteld ben. En wil hij mijn haren waarschijnlijk liever verstopt zien onder een hoofddoekje. Dat bewijst in ieder geval een ding. Dat die imam zich uitstekend aangepast heeft aan de Nederlandse cultuur. Waar het zo vaak over uiterlijkheden gaat in plaats van over inhoud.

Al jaren, sinds de leefbaren somber en donkerbruin over Rotterdam neerdaalden, gaat het bij ons alleen over hoofddoekjes en de hoogte van de minaretten van de nieuw te bouwen moskeeën. Ik zeg altijd: als je niet wilt dat de minaretten hoger worden dan de Euromast moet je díe ophogen.

Ja, ik hou wel van een beetje flinke minaret. Ze zeggen wel dat het formaat er voor vrouwen niet toe doet, maar bij minaretten toevallig wel.

En het feit dat ik hier voor jullie verschijn in dit excentrieke kloffie bewijst meteen twee dingen:
1. Dat uiterlijk een kwestie van smaak is
2. Dat er over smaak valt te twisten, behalve over die van mij dan.

Dat kan je lang niet van iedereen zeggen.
Neem de B.O.B.ers. De blauwe overhemd brigade die je in elk bedrijf en in de tweede kamer in groten getale aantreft. Mannen die het presteren om allemaal tegelijk net zo saai en kleurloos te zijn. Je zal met zo iemand getrouwd zijn. En hem ergens op moeten halen. Dan moet je voor hem zo’n zelfde sleutel hebben als voor je auto. Waar je even op drukt om te zien welke de jouwe ook alweer was. Degene die knippert.

Niet dat imams beter gekleed zijn. Ik zie beelden uit het verre verre Eindhoven met die mannen in lange linnen jurken. En dan zeg ik altijd: het feit dat je er in een juten zak nog goed uit kan zien hoeft toch niet te betekenen dat je hem ook daadwerkelijk aandoet. Maar bovendien leidt het af van de werkelijke zaak. Bij elke kilt loopt een beetje heterovrouw zich af te vragen wat de man eronder aanheeft. Dat is bij die halfdoorzichtige mannenjurken echt niet anders.

Streng religieuze joodse mannen doen dan weer zo’n keppeltje op en van die pijpenkrullen eronder. Ik heb nooit begrepen waarom die mannen bij de Klaagmuur zo hard moesten huilen. Ik denk nu dat er spiegels ingebouwd zijn en dat ze zichzelf voor het eerst in vol ornaat zien.

Ik zal zeker niet zeggen dat vrouwen beter zijn. Op mijn leeftijd hoor je jezelf grondig te botoxen. Waarvan je eruit gaat zien als een slechte buikspreekact. Want je ziet de lippen van een Botox-vrouw wel bewegen en dan weet je nog niet of zij de pop is of de buikspreker zelf. En je hoort je vagina te restylen. Schaamlipcorrectie en een beetje dichtnaaien.

Behalve dat ik het verschil niet zie met religieuze besnijdenis: bij de zogenaamde beauty-operatie verandert de genotsbeleving ook door littekenweefsel en zenuwen die worden weggesneden, er ligt ook een nogal somber mansbeeld aan ten grondslag. We gaan er dus voor het gemak van uit dat elke man diep in zijn hart een pedofiel is. En onder een strakgetrokken hoofd ook een jongemeisjeskutje wil zien.

En terwijl de halve wereld dus pijn doet aan mijn ogen lopen we te piepen over de hoofddoeken. Omdat die een zichtbare religieuze uiting zouden zijn.

Nou en? Mag Sinterklaas mijn schoen niet meer vullen omdat zijn mijter een religieuze uiting is? Als een non van het Rode Kruis je bij komt staan in een noodsituatie, stuur je haar dan ook weg om eerst een cool ER-verpleegsterspakje aan te trekken? Waarom zouden we dan bij hoofddoeken dan wel dat soort eisen gaan stellen?

Maar een hoofddoek is ook een symbool van de onderdrukking door de man, zullen de meiden van Opzij roepen. Oh ja? Er zijn meer vrouwen die lange mouwen moeten dragen dan hoofddoeken. Om de blauwe plekken te verbergen die hun mannen daar hebben aangebracht. Is dat een teken dat hun emancipatie wel geslaagd is? Als je een blauw oog geslagen bent of een gescheurde bovenlip doet het er verdomd weinig toe of de Paus nou vond dat je je man moest gehoorzamen of dat er een imam staat te applaudisseren. Over de Paus gesproken…gek he, die roept bij mij toch vragen op. Ja, hij is natuurlijk een religieus man en hij zit in een rolstoel. Maar mag je hem daarom ook een geestelijk gehandicapte noemen?

We weten toch dat de snelheid van sommige veranderingen te wensen overlaat? Ok, de topsnelheid van sperma bij een ejaculatie is 40 kilometer per uur. Ja, ik was er eerst erg van onder de indruk. Tot ik hoorde dat dat vergeleken met snot helemaal niks is. Dat je bij een niesbui makkelijk de 160 kilometer per uur haalt.

Maar emancipatie heeft van oudsher al de kruissnelheid van twee stappen vooruit en eentje achteruit. En dat lijkt nu zelfs wel andersom te zijn. Dat komt niet alleen van de islam, of van het nieuwe christelijke rechts van Bush en zijn Nederlandse schoothondjes maar van de economische crisis, waar vrouwen altijd het eerste slachtoffer van worden. Duurdere kinderopvang, wegvallende thuiszorg, een baan waar je steeds meer onder druk gezet wordt, misschien wel dreigend ontslag…ik word al burnt-out als ik het lijstje alleen maar opnoem. En natuurlijk moeten wij vrouwen – hoofddoek of geen hoofddoekspatie- daar samen wat aan doen.

En sommige uiterlijkheden vind ik ook verschrikkelijk…Lubbers…die lul in je rug is al niks maar die baard waarmee hij in je nek staat te hijgen toch ook niet. Of het gebit van minister Remkes…ik vind een gezichtssluier voor iedereen overdreven maar een mondkapje zou bij hem toch wel mogen?

Maar of je daar in noodsituaties ooit op let? Toen mijn moeder de ene beroerte na de andere kreeg en ze vooral verzorgd werd door allochtone meiden, denk je dat mijn moeder en ik ooit gezien hebben of die meiden een hoofddoek ophadden of niet? Het gaat toch om de glimlach eronder?

Maar ja, je kan net zo hard roepen als je zelf wilt: dat een borstel er is voor je haar, en een kam ook niet geschikt om alle mensen over heen te scheren, maar het lijkt verdomd weinig te helpen.

Soms lijkt het wel of we in Nederland met alle haat en nijd de weg behoorlijk kwijt zijn. Nou zeg ik altijd: als je de weg kwijt bent, moet je het even vragen. Dat deed ik zelf vanmiddag nog. Voor een beetje Rotterdammer blijft Amsterdam onbekend en onbemind gebied. En op een van die aggenebbisj grachtjes wist ik ook niet meer of ik links- of rechtsaf moest. Gelukkig stonden twee vrouwen te praten op de hoek. Ik stopte, draaide mijn autoraampje open. Maar ik stoorde blijkbaar in een goed gesprek. Want ik hoorde net de ene vrouw aan de andere zeggen: zeg jij het eigenlijk tegen je man als je een orgasme hebt?
Nee, antwoordt haar vriendin, Henk heeft toch liever niet dat ik hem bel op zijn werk.

Kijk, dat bewijst meteen dat die vrouwen niet bij het groepje benefieters van vanmiddag hoorden. Want dan kom je niet klaar, dan blijf je bezig. Om te roepen dat het bij mensen toch niet gaat om religieuze en cultuurverschillen, maar vooral om het hart dat we delen. Als ik een lijstje mocht maken met mensen die het land uitmoesten kwam ik er niet met drie, dus daar kan je beter niet aan beginnen. Donner, omdat hij zo langzaam praat. Andries Knevel vanwege zijn hoge frigiditeitswaarden. Wilders omdat hij zich als een schlemiel met huisarrest laat wegzetten op Kamp Zeist.

In onze grondwet staat dat wij vrijheid van meningsuiting hebben. Dat betekent dat mensen alles mogen zeggen, ook al zijn dat dingen die je liever niet wilt horen. Dat is met de vrijheid van kledingsuiting niet anders.

En ik begrijp eerlijk gezegd niet dat als wij vrouwen van geen enkele man hoeven te accepteren dat hij iets over onze kleding te zeggen heeft, dat Vadertje Staat dat ineens wel zou mogen. Of zou kunnen.

Laatst probeerde Vadertje Staat zich ermee te bemoeien, in Rotterdam. Toen werd van hogerhand het nafluiten van vrouwen op straat verboden. Terwijl elke vrouw weet dat de moderne man tegenwoordig niet meer fluit maar sist..een beetje onzinnig was dat dus wel.

Ik vind het gezeur over religieuze kledingsuitingen net zo onzinnig…het gaat er tenslotte om wat eronder zit. Menselijk gevoel en herseninhoud en of je daar nou een hoofddoek overheendraagt, een satanisch kruis door je neus of een stropdas om je nek om op elk moment van de dag wurgseks te kunnen plegenkomma zal mij aan mijn reet roesten. Als ik maar op je kan rekenen als we de wereld warmer, mooier en sterker willen maken.

4 gedachten over “Carrie

  1. Is het nafluiten van vrouwen op straat echt verboden in Rotterdam, of maakt Carrie een grapje? Met Leefbaar Rotterdam is natuurlijk alles mogelijk, maar toch…

    In Parijs kunen ze er ook wat van. Ik werkte pas een paar weekn in een call center en werd een van de vervelende mensen die rond etenstijd of of op zaterdagmorgen bellen met een lijst oninteressante vragen. het bedrijf had een duizendtal gedragsregels opgesteld voor de medewerkers, betreffende pauzes (tellen we per seconde!), kauwgom, mobieltjes en… jawel de hoofddoek is verboden! In een callcenter!! Hoor je dat dan aan de telefoon? Nee, maar stel dat de opdrachtgever langskomt om te kijken hoe zijn enquete wordt uitgevoerd. Die kan zich weleen storen aan een gehoofddoekte enquetrice.
    Meer en meer bedrijven blaten de overheid na, met hun “laïcité”
    Mag dit? Ik ben bang van wel.

  2. Dankjewel, Anja, voor de speech van Carrie! Het was weer smullen! En ik had een opkikker nodig, na al dat nare nieuws. Mijn vriendin in het ziekenhuis, de schoonzus van een andere overleden en een kanjer van een SP-er hier in Rotterdam overleden (Jan Hordijk). Zat een beetje in een dipje hierdoor. Maar Carrie, die roodkoperen kanjer met haar gouden hart, die zich letterlijk uit de naad gelopen en gewerkt heeft voor de Meiden van de Keileweg, schrijft al lang columns en de meesten zijn van dit kaliber. Het is een kunst om zo met je taal om te kunnen gaan. Knap, geestig en vol humor. Nogmaals dank!

  3. Ik heb genoten Carrie, dit soort relativeringen geven me weer heel veel inspiratie in deze gecompliceerde tijden.
    En jij Anja, bedankt voor het uitwerken en publiceren van Carrie’s verhaal!

  4. Mooi verhaal, dank je wel, even hartelijk lachen, maar komen we er verder mee?
    Ik vraag mij dan af: waarom is er zoveel agressie en haat?
    Waarom zijn zoveel mensen boos en ontevreden?
    Omdat ze zelf heel onzeker zijn over hun bestaan, inkomen?
    Omdat ze misschien hun huis worden uitgepest omdat de heersende politiek hun woning niet mooi vindt (bv.de sloop van de zwarte madonna)
    en de media hoofddoekjes belangrijker vinden.
    En alle mensen die zich in de steek gelaten voelen door de politiek,
    die de solidariteit missen.
    Ik vraag het maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *