Tegen discriminatie

Brief van Imad el Kaka:

Tja…. het is eigenlijk ongelooflijk dat we in Nederland zo erg die multiculturele samenleving aan het ridiculiseren, problematiseren zijn. Ik kom net terug van een vier daags Europees congres over integratie in Sheffield (deelnemers ambtenaren uit de verschillende EU-landen en projectmedewerkers van NGO’s). Het viel mij op dat alle andere landen integratie zien als ‘in passen in de maatschappij’ met behoud van eigen identiteit, terwijl wij in Nederland steeds meer eisen van allochtonen dat zij ‘opgaan in de samenleving en onzichtbaar worden’. Assimilatie dus. De discussie in Nederland is daarbij zo hard geworden dat de gevoelens – hoe voelt de allochtoon zich eigenlijk nu door deze discussies – niet belangrijk zijn.


(Imad el Kaka)

Wat mij in de UK nog het allermeest opviel was het gegeven dat zij daar vinden dat je – en dat is ook een groot verschil met Nederland – geen vrienden met elkaar hoeft te worden. M.a.w de Britten vinden het prima als mensen geen interculturele vriendschappen hebben, zolang men zich maar aan de wetten/regels houdt. Nu sprak ik vervolgens met een donker meisje uit London en zij vertelde me wel dat er in de praktijk nog wel heel veel institutionele discriminatie plaats vindt. Een belangrijke conclusie van de conferentie was dat je als land, in welke stadium van integratie je ook zit, je daarnaast het maximale moet inzetten in de vorm van anti-discriminatieprogramma’s/ antidiscriminatie voorlichting om scheefgroei in de samenleving tegen te gaan. Zelfs als alle allochtonen wel geslaagd zijn op alle niveaus in de samenleving, moet je blijven inzetten tegen discriminatie. Ik hoef slechts te referen naar de joodse geschiedenis in Europa om te stellen dat discriminatie in Europa heel vaak volledig onterecht is. En dat dit kwaad altijd moet worden bestreden. Ik juich derhalve aan de ene kant al die projecten die nu uit de grond schieten toe, maar aan de andere kant zou ik nu ook wel iets concreters willen zien, bijvoorbeeld een door alle ‘bezorgde organisaties’ gefinancieerde campagne tegen discriminatie.

9 gedachten over “Tegen discriminatie

  1. Een goed stuk. Inderdaad, men hoeft geen vrienden te zijn om goed multicultureel samen te leven. Kies je vrienden om wie ze zijn, niet om hun huidskleur.
    Maar, multiculturaliteit blijft een pittig onderwerp. Goed dat er over gepraat en gedacht blijft worden. De tijd van wegkijken is nu definitief voorbij.

  2. Ik ben het helemaal met Imad eens, er zou weer zo’n breed gedragen anti-discriminatie organisatie op poten gezet moeten worden. Daar moet een een bepaalde sfeer voor ontstaan,ik merk nauwelijks bezorgdheid bij de mensen, die ik in een ander verband tegen kom. Het enige wat we nu kunen doen is de ’tegen racisme en intolerantie’week van 21-28 maart en de demo van 28 maart te promoten. Wie in de buurt van het W.G. terrein in A’dam woont kan bij mij affiches en pamfletten halen.
    Anneke

    Anja moet ik hier mijn email-adres of mijn tel.nummer bij zetten?

    Anneke Jos Mouthaan
    E-mail Address(es):
    ajmeajg@xs4all.nl

  3. Discriminatie is een vorm van machtsmisbruik. Zolang mensen zich blijven identificeren met hun anders zijn creëer je een machts ongelijkheid. We moeten toe naar de basis van ons mens zijn. Onze behoefte aan een gevoel van verbonden zijn met, en compassie voor de medemens. Arm of rijk, groot of klein, jong of oud, dik of dun, zwart of wit, man of vrouw. We moeten loskomen van elke vorm van dualiteit in ons mensbeeld. Dit kan alleen door interactie. Ik zou heel graag een project willen leiden waar mensen samen komen. Praten over wat ze willen in hun directe leefomgeving. De ervaringen uitwisselen en gebruik maken van de diversiteit en verschillende perspectieven op onze leefomgeving. De groep moet zo divers mogelijk zijn. Dit kan voor volwassenen maar zeker ook voor kinderen. Samen brainstormen en creatief denken over alle aspecten van het mens zijn. Deze interactie is de basis die is weggevallen in onze huidige individualistische maatschappij

  4. Racisme is een term uit de jaren tachtig, die geassocierd wordt met de centrumpartij en Janmaat. Een besmet woord. Iets dat tot het verleden behoort, waarmee we hebben afgerekend. Denken velen.

    Zo vaak hoor ik een vage verontschuldiging dat in de uitingen van Wilders, Hirsi Ali, en van een fors aantal ‘mensen in de straat’ geen racisme doorklinkt maar slechts inhoudelijke kritiek op verwerpelijke (religieuze)systemen. “Dat is iets heel anders.” De islamofoben eisen dat dit onderscheid gemaakt wordt. Om hun geweten te sussen..? Laten wij eens tegen dat vlammetje van het geweten blazen, zodat het aanwakkert. En de dingen noemen zoals ze zijn.

  5. Inderdaad, Imad, vaak wordt geschreven of gezegd dat “de” multiculturele samenleving is “mislukt”. Alsof Nederland feitelijk niet al lang een multiculturele samenleving IS en zal blijven!
    Ook ben ik het met je dat met “integratie” maar al te vaak in werkelijkheid “assmilatie” wordt bedoeld. Terwijl het doel zou moeten zijn: ervoor te werken dat de diverse subculturen -met behoud van eigen identiteit, zoals je zegt- zich met elkaar verbinden in een overkoepelende, gezamenlijke cultuur, waarin gemeenschappelijke waarden worden gedeeld.

  6. Goed om te horen dat andere Europese landen inderdaad een andere koers varen Imad, we kunnen dus beter eens om ons heen kijken. Olav, dat is wat ik de laatste tijd ook steeds vaker hardop zeg (omdat ik mijn geduld een beetje begin te verliezen met mensen die denken dat dit nog ‘onderhandelbaar’ is): de multiculturele samenleving is een feit, we HEBBEN nu geen homogene bevolking meer, maar een diverse en dit zal ook niet meer veranderen, hoe hard Geert Wilders e.a. ook roepen dat zij dat wel kunnen.

    Over assimilatie gesproken: in het boek ‘Hoe nu verder?’van uitgeverij Spectrum (dat Anja trouwens al eerder noemde op het weblog), staat aan het einde van haar essay een interessante conclusie die Nahed Selim trekt. Ze zegt: “De wijze waarop zich in Nederland de integratie heeft voltrokken, moet als mislukt worden beschouwd. Daarom moet er van ons, moslims, en van alle andere minderheden in Nederland niets minder dan assimilatie worden geeist.”(!!!???) Ongeacht het feit dat ik het hier helemaal niet mee eens ben, is de vraag wat zij met zo’n uitspraak wil bereiken, misschien wel belangrijker? (De snede van het debat nog wat scherper maken, nog een beetje meer wij-zij-gevoel?)

  7. Christine, nog even dit. Ik vind ook dat discriminatie en racisme gewoon bij hun naam genoemd moeten worden. Toevallig gebeurde vanmorgen iets, dat in dit verband misschien wel een leuke anekdote is. Ik stond bij de bushalte te wachten (ik draag een hoofddoek en ben niet slank), en er kwam een mooie jonge vrouw aanlopen (zonder hoofddoek, mooi gezicht, redelijk korte rok en jas, mooie benen, – vond ik). Toen de bus aan kwam rijden stond ik vooraan (was ook het eerst gekomen). Achter mij en iets naar links stond de andere vrouw. En wat gebeurde (en dat is echt niet de eerste keer, daarom let ik er ook op tegenwoordig denk ik)? De buschauffeur remde op het laatst hard om precies de deur te openen voor de neus van de andere vrouw (terwijl dus duidelijk was dat ik eigenlijk ‘vooraan’ stond). Ik word daar van binnen altijd een beetje boos om, maar meestal zeg ik niets, kijk alleen vernietigend. Vandaag besloot ik het anders te doen. De jonge vrouw wachtte toch tot ik naar binnen ging en terwijl ik dat deed, zei ik tegen de chauffeur met een halve lach: ‘beetje doorzichtig!’Tot mijn verrassing reageerde hij met een brede lach, en zei: “goedemorgen mevrouw”. Ik vond het echt leuk dat het nu eens minder chagrijnig ging dan anders, en ik bedacht bovendien dat hij misschien geremd had voor de schoonheid van de jonge vrouw en niet om mij met mijn hoofddoek opzij te zetten. Zoiets geeft weer ruimte om vrijer te ademen en ik was blij dat ik niet in mijzelf was blijven chagrijnen. Dat zijn de dingen he!

  8. Leuk verhaaltje. Mooie meiden gaan voor, tja. Nog even en er wordt gefloten naar hijab dragende schonen. En zij zullen kuis terug lachen. Er moet nog wel een hobbeltje genomen worden. Lees de onafhankelijkheidsverklaring (wat een pathos trouwens) van Wilders, en je bent zo weer sjachereinig. Wat een droevig makend stuk. Hoe durf je zo met je islamitische Nederlanders om te gaan, die een deel van toekomst, zijn kinderen, moet leveren. Bah! Ik sta aan de kant van de relaxte tolerante Nederlander, die een hijab wel netjes vindt.

  9. Best Imad,

    Fijn dat je hebt kunnen zien dat er nog al wat verschil is in EU met de betrekking tot de intergratie van allochtonen. Ik vindt dat intergratie van twee kanten kanten moet komen net als in de liefde dan heb je de meeste kans van slagen. Het gaat er op lijken dat de meeste mensen die goed geintergreed zijn als ander, modern, etc. worden gezien. En degene die dat in de ogen van de autochtonen niet zijn als normaal, gangbaar. Bijvoorbeeld ; Wat spreekt je moeder goed Nederlands!! voor mij nogal logisch als je hier al sinds je zestiende woont!! Maar doordat er nogal wat vrouwen die hier al tientallen jaren wonen en nog steeds geen woord of heel gebrekkig Nederlans spreken. Is mijn moeder de uitzondering en zij niet. ?????
    Onderwijs is het begin van een goede intergratie voor jong en oud, maar door alle bezuinigingen en de moelijkheidsgraad van het Nederland en nog een heleboel onder factoren bv. het met opzet thuis/ dom houden van vrouwen en dochters door hun mannen en vaders. Ik zie intergratie als een wisselwerking tussen zowel allochtoon als autochtoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *