Marx en Hassan

Gisteren het openingsdebat van het Marxisme Festival. Ik zat in het openingspanel. Oude bekenden. Mohamed Rabbae zei: je maakt het toch niet vaak meer mee dat er zomaar gepraat wordt over het kapitalisme. Nee, zei ik, en racisme kennen we ook bijna niet meer. Als woord dan.


(rechts: Hassan Najja)


(Abdel Bari Atwan)

Bekenden in de zaal. Ik zag Ahmed Marcouch, die ook wel eens op dit weblog is voorgekomen. Een paar geoefende diehards achter de tafel. Abdel Bari Atwan, Een Palestijn uit het Gazaanse vluchtelingenkamp Deir al Balah dat ik ken. Hij woont nu als balling in Londen en runt daar een links dagblad, al Quds (Jeruzalem) voor Arabieren. Terwijl ik elk jaar een paar keer door zijn vluchtelingenkamp kom mag hij er niet meer heen. Walden Bello, activist uit de Filipijnen, Jonathan Neale van Globalise Resistance, en Peyman Jafari van de Internationale Socialisten. En ik, over racisme in Nederland. Maar het meest blij was ik om Hassan Najja te leren kennen, de vader van de achtjarige Sofia die in Venray door rechtse jongeren werd mishandeld.


(Hassan Najja)

Hij hield een sober en daarom indrukwekkend verhaal. Met zijn Marokkaanse ouders hierheen gekomen. Zich lang thuis gevoeld, als Nederlander in Nederland. Nog geen ervaring met racisme. Toen een keer die bejaarde dames waarvan de een tegen de ander zei: Goh, ze zitten ook al hier. De verbijstering, dat ze met dat ‘ze’ hem bedoelden. En hij dacht: als julle eens wisten waar jullie allemaal zaten. Na 11 september is er heel veel veranderd. Ik had daarvoor nooit het gevoel dat ik bruin was, anders was, zegt Najja. Nu vergeet ik het geen moment als ik hier over straat loop, hoor ik hier wel?
Zijn dcohtertje was niet de enige die in elkaar geslagen werd, zei hij. Er zijn inmiddels meer kinderen mishandeld. Minister Verdonk is wel in Vernraij op bezoek geweest. Hassan Najji gaf haar namens de Marokkanen een spiegel.


(Mohamed Rabbae)


(Ahmed Marcouch)

Hassan kwam me bedanken, voor de ondersteunende mailtjes van de bezoekers van dit weblog die ik naar hem heb doorgestuurd. Het deed hem goed te weten dat er zoveel mensen zijn die het goede willen, en die hem steunden toen zijn dochtertje in elkaar was geslagen. Dat geeft weer hoop. En of ik een keer naar Venray wil komen als hij daar wat organiseert. Natuurlijk. Graag.

En toen was er net als vroeger een kampvuur om omheen te zingen.

12 gedachten over “Marx en Hassan

  1. Jammer…………., ik heb de griep. Zoveel bekende gezichten van “Samen tegen Racisme” Maandagavond hebben we vergadering, dus krijgen we wel veel te horen. Alleen wil je er zo graag bij zijn. Helaas!!

  2. Beste Anja en lezers,
    Wat een fantastisch verslag en foto’s! Prachtig om de bijzondere momenten die we tijdens het openingsdebat van het Marxisme Festival hebben ervaren, op je weblog terug te zien. Met 250 mensen in alle open en -eerlijkheid gevoelens van pijn, trots en strijdbaarheid delen is niet te beschrijven. De verhalen van Hassan Najja en Famile Arslan op de Stop de Hetze debatten hebben een blijvend indruk achter gelaten bij iedereen. Het gevoel van urgentie om ons te organiseren en vechten voor rechtvaardigheid voor Palestina, Irak en tegen racisme en oorlog daar en hier is m.i. het belangrijkste resultaat van drie dagen debat en discussie geweest. Samen staan we sterk. We hopen jou, Mohamed, Ahmed, Hassan, Ed, Karima etc. etc. nog lang als onderdeel van onze campagne te mogen beschouwen. Nogmaals dank en een dikke zoen! Samen Tegen Racisme!
    Miriyam Aouragh

  3. Had ik dat geweten, was ik er wel bij geweest. Goed dat dhr. Najja zich niet uit het veld laat slaan! Ik hoop dat hij beseft dat hij van mij (en met mij vele anderen) geen enkele twijfel hoeft te voelen of hij hier zich wel thuisvoelt. Hij hoort hier eerder thuis dan die racisten die zijn dochter hebben gemolesteerd!

  4. Ook ik was zeer onder de indruk van het openingsdebat van het verhaal van Hassan en het betoog van Abdel Bari Atwan en Peyman Jafari en last but not least jou verhaal Anja over wat de linkse politieke partijen hadden kunnen doen om evetueel verschil te maken in de algehele situatie. Heel erg eerlijk, ik wist niet dat,dat nog kon.Ik had echt zoiets van hier wil ik bij zijn in ieder geval op 7 mei bij de anti Bush demonstratie.

  5. Pingback: From Knowledge to Wisdom

  6. Mooi verslag+foto’s! Ik heb een fantastisch en inspirerend weekend gehad, en de openingsbijeenkomst was inderdaad een fantastische klapper. Zoveel mensen, en ook ik was enorm onder de indruk van het verhaal van Hassan Najja.

  7. Ook ik ging, net als velen anderen met een goed en tevreden gevoel zondag middag naar huis toe. Helaas was ik er vrijdag niet bij, maar de rest van het weekend wel, en daar heb ik weer veel opgestoken. Het in huis halen van ‘een historisch figuur’, Ahmed Ben Bella was echt fantastisch. Maar ook andere sprekers, die ik nu niet allemaal op ga noemen, waren fantastisch. Ook vanuit de zaal kwamen weer erg goede reacties. Het was soms ook verassend om te horen dat sommigen van die mensen niet lid waren van één of andere politieke partij/organisatie.

    Ik hoop dat ik jullie de komende maanden op acties en andere discussie bijeenkomsten mag zien en jullie er volgend jaar weer bij zijn. Dit festival moet worden doorgezet!

  8. wauw,zulke mooie dingen zie je niet vaak meer in de maatschappij,allerlei mensen van verschillende nationaliteiten en geloven naast elkaar , in discussie, lerent van elkaar .Dit inspireert.KOm zelf ui Dordtrecht, ben daar achtief voor de SP, wil ook dat de mensen naar elkaar groeien , elkaar gaan begrijpen,
    in discussie gaan, maar hoe krijg ik dat allemala voor elkaar, weet u daar een antwoord op?Verder zou best op de hoogte gehouden willen worden van aale dingen die er omtrent dit gegeven en u gebeuren.Ben echt onder de indruk.
    groetjes,
    michael

  9. BEN DE NEEF VAN HASSAN NAJJA ?MAAR SPIJTIG GENOEG HEB IK HEM AL EEN ANTAL JAREN NIET ONTMOET.BEN WEL FIER OP HEM EN WENS HEM VEEL SUCCES.ABDEL HAFID (BELGIE).

    °

  10. Hassan Najja is mijn oom jammer genoeg zie ik hem alleen in marokko. maar toch hij is een goede man het zit denk ik in de familie DE HAPPY FAMILY NAJJA of niet hafid

  11. ik ben de nicht van hassan najja en heel de famillie en vrienden zijn fier op u en staaner altijd klaar voor u te steunen ook de tantee’s en oncels.
    souad najja belgie

    super assan je doet het goed

  12. Sorry, anonieme filipijnenkenner, het heeft heel weinig zin om op een oude post van vijf jaar geleden nog eens over de kwesties te beginnen waar we hier verder praktisch niets van af weten – en ik ook niet, zodat ik de portee niet kan beoordelen. Je zult een ander plek moeten vinden voor de discussie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *