Amina Wadud

Voor de mensen die zich interesseren voor islam en emancipatie, op 18 en 19 mei is onder andere Amina Wadud in Nederland, de belangrijke schrijfster van De koran en de vrouw. Herlezing van een heilige tekst vanuit een vrouwelijk perspectief, Uitgeverij Bulaaq. Ze is hoogleraar islamstudies in de VS, en veroorzaakte kortgeleden heftige discussies door als vrouw voor een gemengde groep voor te gaan in het gebed.

Op 19 mei in de Balie (020 55 35 100 ) : interpretatie van de Koran en islamitische tradities vanuit het perspectief van de moslimvrouw met een feministische inslag. Met Fatima Sadiqi, Ziba Mir-Hosseini en Amina Wadud.
Zeer aanbevolen, kan heel spannend worden voor de liefhebsters.

Voor wie de activiteiten in De Balie over islam en feminisme wil blijven volgen: ga naar Zina.
‘Een multidisciplinaire programmareeks die het emancipatieproces van de vrouw met een islamitische achtergrond steunt, waarbij goede en mooie elementen uit haar cultuur behouden blijven en onderdrukkende elementen aan de kaak worden gesteld. En de man is welkom’.

Er is nog een conferentie over Islam, Women and Modernity, door het ANVK op 21 mei in Den Haag, de Arabisch-Nederlandse Vrouwen Kring.

10 gedachten over “Amina Wadud

  1. Hallo Anja , ik heb begrepen dat het op 18 mei is, hieronder het programma groeten fien

    Symposium- May 18th 2005

    Women and Islam: New Perspectives

    Department of Philosophy Universiteit van Amsterdam / ASCA / ISIM / De Balie

    In current controversies in Europe and the U.S. it is often argued that Islam is inherently oppressive towards women. In contrast to this position, the symposium explores contemporary interpretations of the Quran and Islamic traditions from the perspective of Muslim women, which involve a critique of, and alternatives to, strong secularism – including its feminist varieties.

    Spreeksters: Prof.dr Fatima Sadiqi, Prof.dr Ziba Mir-Hosseini, Prof.dr Amina Wadud

    Locatie: De Balie (Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam )
    Datum / Tijd: 18 mei 2005, van 9.30 tot 17.00 uur.
    Organisatie: Universiteit van Amsterdam, Dr. K.V.Q.Vintges / Prof.dr. A.C.A E.Moors e.a.
    Kosten: (inclusief lunch en borrel) ¤ 20

    De inschrijving verloopt via de kassa van De Balie (020 5535100). Om organisatorische redenen stellen wij het op prijs indien u zich inschrijft en uw plaatsbewijs ophaalt voor 10 mei a.s. Mocht dit problemen opleveren neemt u dan contact op met Carla Hoekendijk, per e-mail carlahoekendijk@xs4all.nl, of telefonisch op 020 4206095.

    Programma

    Vanaf 9.30 ontvangst met koffie en thee
    10.00 opening van het symposium
    10.15 – 11.00 lezing door prof.dr Fatima Sadiqi
    11.00 – 11.30 discussie
    11.30 – 11.45 pauze
    11.45 – 12.30 lezing door prof.dr Ziba Mir-Hosseini
    12.30 – 13.00 discussie
    13.00 – 14.15 lunch in De Balie
    14.15 – 15.00 lezing door prof.dr Amina Wadud
    15.00 – 15.30 discussie
    15.30 – 16.00 pauze
    16.00 – 17.00 paneldiscussie
    17.00 – 18.00 borrel

    Als introductie op de lezingen is een digitale tekst beschikbaar van elk van de drie spreeksters via http://www.hum.uva.nl/asca (news and events) vanaf 30 april a.s.

  2. Dank je Fien. Het zijn er twee. Er is een symposium overdag op de 18de en een avond met lezingen en debat op de 19de.

  3. Hoi Anja,
    Misschien kunnen wij onze extra kaart hier nog aanbieden? We hebben er toch misschien 1 over?

  4. Die laatste kaart is nu ook weg, en het symposium is uitverkocht. Wel waren er vanmiddag nog kaarten voor de avond, 19 mei.

  5. Nou tot de 18 e dan maar weer,jammeer dat ik niet eerder wist dat er ook een avond was. waar gaat die dan over, ook met Amina wadud? groeten fien

  6. Hallo Anja,

    Is er echt helemaal geen kaartje meer voor woensdag 18 mei? ik had hier graag naar toe gewild!
    En weet iemand van jullie of er verslag komt van de lezingen?

    Vriendelijke groet, Aicha

  7. Jammer, Aicha, net te laat. Maar misschien is er een wachtlijstje waar je op kunt.
    Fien, de avond van de 19de staat op de website van De Balie. Zelfde spreeksters.

  8. Ja, er is vast wel een wachtlijst. Want ik ga de kaart ter plekke nog ophalen; en zo zijn er vast meer mensen… die dan uiteindelijk verhinderd zijn. You never know!

    vrede met jullie allen en tot ziens,

  9. En dan niet te vergeten: een conferentie op zaterdag 21 mei in Den Haag van de Arabic Dutch Women Circle : ” Islam, women and modernity” . Met verschillende spreeksters (6x 25 minuten en discussie tussendoor) uit de wetenschappelijke wereld. Even mailen naar t.hassoun@tiscali.nl of bellen 070 3241033 en een gerecht meenemen voor het eten. tijd: 9.30 – 17.30 uur.

    “The crisis of modernity in Islamic societies, generally, and of Muslim women’s rights, specifically, has led some individuals to wonder whether Islam is able to assume a new attitude concerning women’s rights.” (…..) ” In re-examining these principals we should be guided by Shura (democracy) and the protection of Maslahat al Ibad (interest of the people). What we need then is a new body of laws reflecting a new set of Islamic human relations.”

  10. mei voorby, dit weekend kennis gemaakt met Amina Wadud. Ik zou haar wel graag idee aloha willen mailen. Over gelykwaardigheid bevorderen- plan voor officieel roadmapplatform.
    Wie kent iemand in Teheran byvoorbeeld en voelt er voor de eerste 4 pagina`s richting topmeeting te brengen…byvoorbeeld…Dag Anja, Anneke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *