Gaza, donderdag 26 mei

Gaza. Ik ben er.



Taxi die me op kwam halen in Tel Aviv om me naar checkpoint Erez te brengen. Ik keek even naar de chauffeur, joods of Arabisch? Ik zie dat er meestal niet aan af, aan al die neefjes en nichtjes van elkaar, als ze geen uniform dragen of anderszins symbolen van hun nationaliteit of religie. Waarschijnlijk een Arabier, want een joodse Israëli heeft niet zoveel zin om me naar Erez te brengen. Maar er hangt geen kralenkettinkje of koranspreuk aan de spiegel en de radio is nog niet aan. Dan gaat zijn mobieltje, marghaba, ayowa. Palestijn.

In gesprek. Hij komt uit Jeruzalem. Dus heeft hij drie nationaliteiten en geen, zegt hij. Een laissez-passer document van Israël, maar hij is geen Israelische staatsburger. Hij is Palestijn maar heeft geen Palestijns paspoort. Hij heeft een Jordanees paspoort maar is geen inwoner van Jordanië. Hij schudt zijn hoofd over alle onzin. We zouden allemaal broeders kunnen zijn, zegt hij.

Over de grens. Gaat goed. Ik kom terecht in de betonnen Palestijnengang naar de andere kant, tussen een stroom thuiskomende arbeiders. Dat is goed nieuws, als er weer arbeiders naar Israël mogen, bouwvakkers waar de Israëli’s eigenlijk niet zonder kunnen, dan komt er ook weer een beetje geld binnen, dan kunnen de taxi’s weer rijden zegt Sharif aan de andere kant die me naar mijn flat rijdt, dan verkopen de winkeltjes ook weer wat.

Fatma met haar dochter Fida zit op me te wachten. Cola en nootjes, het is weer helemaal alsof ik niet weg ben geweest. Khaled komt ook. Het eerste nieuws. Fatma’s man heeft nog steeds geen werk. Khaleds vader is ernstig ziek. Abu Mazen heeft alle budgetten aan zorgorganisaties gehalveerd, en nu hebben ze al weer maanden lang geen salaris gehad. Maar er is een Amerikaanse organisatie die gaat sponsoren, voor het eerst sinds lange tijd weer. Rolstoelen, pampers, helaas geen salarissen.

Een van Khaleds twee broers die in Duitsland woont wil met zijn gezin terugkomen naar Gaza. Maar je kinderen hebben veel meer kansen in Duitsland, heeft Khaled gezegd. Die broer woont er al vele jaren, spreekt vloeiend Duits, heeft geen slechte baan. Maar ze houden het er niet meer uit. De moslimhaat slaat ook daar toe. De jongste van vijf durft niet meer naar school. De andere broer die de naam van zijn Duitse vrouw heeft aangenomen om zoveel mogelijk te assimileren maakt zich zorgen over zijn kinderen die al tieners zijn. Die zien er niet eens uit als Palestijnen, de een is zelfs blond als hun moeder, ze spreken nauwelijks Arabisch, maar ze willen de naam van hun vader terug, ze voelen zich Palestijn, ze radicaliseren.

Ook daar.

Onder het raam van mijn flat heeft de visafslag een gezellig terrasje ingericht met lampjes. Ik ga naar bed en word maar heel even wakker van de oproep tot gebed vroeg in de ochtend, allahu akbar.

15 gedachten over “Gaza, donderdag 26 mei

  1. Anja, Ik reis met je mee met tranen in mijn ogen door de manier waarop je je reis beschrijft, ook ik heb wel eens heimwee zelfs naar Israel (tot mijn schande?) Doe ze allemaal mijn groeten en kom gezond weerom. Tot ziens op de 5e. Liefs Anneke

  2. Lieve Anja, je bent weer even thuis. hoop dat het je weer energie geeft na dat klote debat met Verdonk en hoop je volgende week weer opgewekt terug te zien.Kus je kamer maatje

  3. Anja,
    Die bovenste foto stemt mij bedroeft. Zo’n mooi land, en dan te bedenken dat er daar zoveel narigheid is. Laten we altijd blijven streven naar vrede.

  4. Wat is de zin voor een eerste kamerlid die reisjes naar Palestina.

    Wie betaald dat? en is er niet genoeg werk in de eerste kamer?
    Ik vind dat die reisjes in het recces plaats dienen te vinden en dan liefst op eigen rekening.

  5. Maak je niet druk, Harry. Ik ben hier op kosten van Stichting Kifaia, waar ik voor werk in Gaza. Eerste Kamerwerk is geen volle baan. Mijn bezoek aan Gaza past keurig tussen mijn werkdagen in de EK. En verder is de SP heel tevreden met het feit dat ik Palestina ken en daar ook binnen de partij wat mee kan doen, solidariteit beoefen je niet alleen vanachter je bureau. En verder is er geen partij die er zo netjes voor zorgt dat niemand plezierreisjes maakt op kosten van de partij of de belastingbetaler dan uitgerekend de SP. Dus informeer voortaan even voordat je oordeelt, wil je.

  6. Dag Salima,
    Er is een vissershaventje in Gaza. De echte haven die er zou komen, gefinancierd met geld uit Nederland, is door Israel kapot gebombardeerd. Ook de vissers hebben het niet makkelijk, ze mogen maar een klein stukje de zee in met hun bootjes, en soms is er helemaal een verbod om te gaan vissen. Dus terwijl Gaza eigenlijk niet meer is dan een stuk kuststrook is de vis hier nog duurder dan vlees.

  7. Hoi Anja,
    Hoe wordt in jouw omgeving gereageerd op het bericht dat de VS 50 miljoen dollar beschikbaar stellen voor de wederopbouw van huizen e.d.?

  8. ik zal het ze vragen Ceylan. Over het algemeen is het een interessante dubbele situatie dat er Amerikaanse hulporganisaties zijn bij wie je aangepaste wc’s en rolstoelen aan kunt vragen voor de gehandicapten … die met Amerikaanse kogels uit Amerikaanse gevechtshelicopters en met medeweten van Bush eerst kreupel zijn geschoten. Zo is het hier niemand ontgaan dat de gigantische (huizenhoge, echt griezelige, ik heb ze gezien) bulldozers die huizen komen vernietigen made in USA zijn, dus aardig, om daarna geld aan te bieden om weer huizen te bouwen. Over het algemeen wordt er erg pragmatisch gereageerd, je hebt hier ook niet zoveel keuze.
    Ik zit hier op kantoor nog wat te klooien achter mijn laptopje, hoewel het vrijdag is en eigenlijk iedereen vrij heeft, maar er moet nog van alles gedaan worden voor een groot gehandicaptenfestival zondag, dus er werken een paar mensen door.
    Ik zal het Khaled eens vragen.
    Lieve groetjes uit Gaza, Ceylan

  9. Jan, zo mooi is het hier niet hoor. Het is voornamelijk een grijze betonzee, ga maar na, anderhalf miljoen mensen op de oppervlakte van Texel (en als de kolonisten ophoepelen een beetje meer) dan blijft er weinig natuurschoon meer over. Maar de zee is onverwoestbaar, al is die hier en daar aardig vervuild omdat de riolering er op uitkomt en de kolonisten er hun vuil ook dumpen, en de zon, de zon, de zon gaat bezetting of niet elke dag een keertje op en onder, en kost helemaal niks.

  10. Anja, it must be hard for you, as a socialist to understand this mechanism. It’s the most simple way of capitalism…This is a simple way of earning money!
    Shit we’re running out of electricity!
    See you tomorrow

    Greetings!

    Ramadan and Joes

  11. Wil er vrede komen in het Midden Oosten, dan moet eerst de haatcampagne worden gestopt, die in stand word gehouden door de PA en de imams en via het onderwijs, begin eens met boodschappen van vrede en in de moskeen preken ze ook vrede, dan hebben ze dit jaar nog vrede en hebben de joden ook geen veiligheidshek meer nodig . MET LIEFDE KOM JE VERDER DAN MET HAAT.

  12. Het zou, behalve met liefde, ook wel helpen als de bezetting werd opgeheven. Zolang de enige joden die kinderen in Gaza kennen soldaten zijn in tanks en kolonisten met schietgeweren hebben ze op de scholen echt geen haatcampagnes nodig hoor, daar zorgt Israel zelf wel voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *