Krasse knar (1)

Twee krasse knarren in de Volkskrant van dit weekeinde, twee voormalige politici, Dijkstal en van Agt. Het lijkt wel of sommige politici er reuze van opknappen wanneer ze hun politieke loopbaan achter zich hebben en dan pas werkelijk durven te zeggen wat ze te zeggen hebben.
Interview met Hans Dijkstal, die als oude liberaal opkomt voor de rechtstaat en zich afzet tegen de huidige VVD.
Citaten:

Het gaat vooral fout waar de rechtsstaat wordt geraakt. Als een groot deel van de politiek niet een vanzelfsprekende houding van respect heeft tegenover de minderheden in dit land, gebaseerd op artikel 1 van de Grondwet, dan creëren we een tijdbom. Dan zijn we gevaarlijk aan de gang.

Wordt het niet tijd dat u afscheid neemt van de VVD?
Zo ver is het nog niet. Maar er is wel een probleem. Ik had gehoopt dat het nieuwe Liberaal Manifest zou uitwijzen dat de VVD terug gaat naar de liberale beginselen: vrijheid, verantwoordelijkheid en sociale rechtvaardigheid. Daarmee zouden we weer een echte vrijzinnig-liberale partij zijn die in het politieke midden staat.
Met vrijheid en verantwoordelijkheid zijn we als vanouds druk bezig. Maar verdraagzaamheid en sociale rechtvaardigheid mis ik in de laatste jaren, ook in het manifest. De partij is op een aantal punten te populistisch en raakt daarbij in een rechts-conservatief vaarwater.

Interessant interview, Volkskrant 11 juni 05

5 gedachten over “Krasse knar (1)

  1. Anja, jammer dat ik niet de volkskrant heb, of was dit de essentie?
    Overigens vind ik niet dat je Dijkstal bij de oude knarren kan rekenen, hij zou nog een grote rol in de politiek kunnen spelen, hoop ik!
    Anneke

  2. Dijkstal heeft geheel gelijk. Al vaker heb ik hem een van de weinige “echte ouderwetse liberalen” genoemd, en dat bedoel ik dus positief. Het lijkt met tijd voor hem om de knoop eindelijk eens door te hakken en de VVD te verlaten, wil hij nog geloofwaardig blijven.

  3. Anneke, het is de moeite om het hele interview te lezen. Binnenkort ben ik in staat om hele artikelen aan het weblog aan te haken, ik hoop dat ik er aan denk om dat te doen.
    En krasse knar bedoel ik niet negatief hoor, hij is trouwens maar twee jaartjes ouder dan ik. Ook kras en tamelijk knar.
    Olav, ik denk dat de tijd ook wel komt dat hij opstapt, maar ik denk ook dat hij die zachte dreiging nu nog even inzet om te kijken of dat nog verschil uit kan maken, en wat hij gelijk heeft. Weglopen kan altijd nog.

  4. Anja, heb je gezien wat Ayaan Hirsi Ali hierover deze week in Vrij Nederland zegt als antwoord op vragen van Femke Halsema? Een paar citaatjes:

    “Hans Dijkstal is zoals je weet een prominent lid van de VVD. Zijn mening krijgt daarom geregeld een al even prominente plek in de media: zeker als die mening een andere is dan wat de huidige VVD-leiding voorstaat. (…) Juist daarom zoekt hij zo graag de pers op als hij voor zijn opvattingen binnne de partij geen meerderheid vindt.” (P.S.: aan wie doet dit mij denken??)

    Zij vervolgt: “In dit opzicht gedraagt hij zich opmerkelijk anders dan zijn voorganger Frits Bolkestein. In de jaren dat Dijkstal fractievoorzitter was, heeft Bolkestein hem nooit voor de voeten gelopen.” (Dit voorbeeld vult zij aan met Ad Melkert die naar Amerika vertrok en die Wouter Bos met rust liet en Thom de Graaf die Boris Dittrich met rust laat).

    Ayaan Hirsi Ali meent dat de motivatie van Hans Dijkstal ligt in het feit dat “die er maar niet in slaagt zijn verlies van 2002 te incasseren”.

    Zo gaat het nog een tijdje door en dan stelt zij: “als Hans niet gelukkig is bij de VVD, dan moet hij maar overstappen. Bijvoorbeeld naar jouw GroenLinks.”

    Mijn samenvatting van Hirsi Ali’s reactie: binnen de politiek volg je ‘de baas’ en anders moet je maar weggaan.
    Maar hoe lang zal zij dat zelf volhouden, vraag ik mij voorzichtig af?

  5. Hans Dijkstal is mijn held. Onder paars kon ik hem al beschouwen als een sympatieke man – hoewel de paarse politiek mij destijds niet aanstond.
    Nu hij uit de politieke arena is gestapt vind ik hem briljant!
    Hij schuwt geen stevige woorden, maar hij wordt nooit grof. Hij heeft meer oog voor de mens, daar kan de VVD een heleboel van leren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *