Nawal el Saadawi

Voor wie de Egyptische feministe Nawal el Saadawi gemist heeft bij de Balie Vrouwenmoskee, of voor wie nog eens wil, ze geeft een lezing aan de VU.
Plaatsen beperkt, aanmelden noodzakelijk. Zie hieronder.

Dr. Nawal El Sadaawi houdt Kuyper Voordracht

Dr. Nawal El Saadawi is internationaal vermaard als auteur, arts en academica. Maar bovenal als moslimfeministe van het eerste uur. Op donderdag 30 juni om 15.45 uur verzorgt ze de jaarlijkse Kuyper Voordracht aan de Vrije Universiteit. Onderwerp van haar voordracht, getiteld Creativity, Dissidence and Feminist Thought (in Islam, Christianity and Judaism), is het proces van feminisering van vrouwen uit Islamitische landen in de Nederlandse multiculturele samenleving.

De Egyptische Nawal El Saadawi is auteur, psychiater en vooraanstaand academica. Ze is tevens oprichter en president van de Arab Woman Solidarity Foundation. El Sadaawi werkte voor de Verenigde Naties en doceerde aan universiteiten als Oxford, Cambridge en de Sorbonne. Eind vorig jaar stelde zij zich als eerste vrouwelijke kandidaat verkiesbaar voor het Egyptische presidentschap.

Haar boeken over de positie van vrouwen in de Egyptische en Arabische samenleving beïnvloedden de afgelopen decennia generaties jonge vrouwen. Zij schreef onder meer De gesluierde Eva, Vrouwengevangenis en Het eeuwige refrein. Met haar literaire werk, in dertig talen vertaald, won zij diverse internationale prijzen. Haar literaire en wetenschappelijke publicaties brachten El Sadaawi regelmatig in moeilijkheden en zelfs in gevaar. In 1972 verloor ze haar baan bij de Egyptische regering; in 1981 werd zij gevangengenomen door president Sadat.

In 1980 bood de Vereniging VU-Windesheim (toen nog: Vcwo) de Vrije Universiteit de zogeheten Kuyper Katheder aan ter gelegenheid van haar honderdjarig bestaan. Sindsdien organiseert de VU jaarlijks een Kuyper Voordracht. De persoon van Abraham Kuyper, stichter van de VU, is de inspiratiebron voor het terrein waarop de Kuypervoordrachten zich bewegen. Centraal staat de relatie tussen wetenschap, samenleving en levensbeschouwing.

Dit jaar viert de VU haar 125-jarig bestaan. De inhoud van de voordracht sluit aan bij het centrale lustrumthema VU in de samenleving. Eerder verzorgden onder meer dr. Frederik W. de Klerk, dr. Hanan Ashrawi, mr. Max van der Stoel, Amos Oz en Jacques Atttali een Kuyper Voordracht.

Meer informatie
De Kuyper Voordracht door dr. Nawal El Saadawi op donderdag 30 juni begint om 15.45 uur in het Auditorium van de Vrije Universiteit en duurt tot 17.15 uur. De voordracht is gratis toegankelijk. U moet zich wel even aanmelden. Dat kan via onderstaand formulier. Wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt. U ontvangt een email ter bevestiging.

Aanmelden: ga naar Vrije Universiteit Zoek bij de ‘publieksactiviteiten’ naar de Kuyper Voordracht. Aldaar aanmeldformulier.

Eén gedachte over “Nawal el Saadawi

  1. Dag Anja,

    Mooi zo, snelle actie. Je hebt mijn berichtje dus in goede orde ontvangen :-). Nu nog dit, ter aanvuling, is ook de moeite waard!:

    28 Juni 2005
    Den Haag
    International Press Centre
    SAY YES NOW
    Op weinig plaatsen ter wereld is de positie van de vrouw zo ondergeschikt als in de Arabische wereld. Langzamerhand formeert zich er een democratische beweging. Vanuit deze beweging en met wat druk uit de internationale gemeenschap komt er meer besef voor de noodzaak de vrouw actief te laten deelnemen in de moderne maatschappij.
    Het gaat hier om de start van de SAY YES NOW-campagne, die georganiseerd is door Gender Concerns International. De bijeenkomst zal geopend worden door Dr. Nawal Saadawi, de eerste vrouwelijke presidentskandidate van Egypte, een land waar het een vrouw nog niet is toegestaan een politieke partij te leiden.
    De organisatoren hopen op een grote opkomst van beleidsmakers, parlementesleden, activisten en sympathisanten.
    Tijd: 15.00 tot 17.00

    Vr. groet,
    Thea Kuijper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *