Smeergeld aftrekken mag

Tiny Kox legt het ons uit:

SMEERGELD AFTREKKEN BLIJFT MOGEN
Smeergeld aftrekken van de belasting blijft voorlopig mogen in Nederland. CDA en VVD blokkeerden dinsdag onaangekondigd in de Eerste Kamer een unaniem door de Tweede Kamer aangenomen wetsvoorstel dat de belastinginspecteur toestaat op smeergeld lijkende kosten voor belastingaftrek te weigeren. Volgens SP-senator Tiny Kox maken CDA en VVD daarmee Nederland te schande als het enige land in de geïndustrialiseerde wereld dat omkoperij op kosten van de belastingbetaler mogelijk maakt.

Volgens de SP-fractie had de nu brutaal onderuitgehaalde wet er al veel langer moeten zijn. ‘Tien jaar geleden drong de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling er al op aan dat alle geïndustrialiseerde landen belastingaftrek van smeergeld zouden moeten verhinderen. Inmiddels gebeurt dat overal, behalve bij ons. Daar hebben achtereenvolgende regeringen er tien jaar over gedaan om een wetje van één pagina te produceren. En dat wordt nu op een achternamiddag ook nog eens onderuit gehaald zodat het hele circus opnieuw kan beginnen! Alleen ondernemers die smeergeld betalen zijn daar goed mee!’

Betalen van smeergeld is weliswaar strafbaar maar zolang er geen strafrechterlijke veroordeling is, gelden de gemaakte kosten als van de belasting aftrekbare verwervingskosten. Die worden doorgaans gepresenteerd als betaalde provisies in het buitenland. Volgens Kox is het alleszins redelijk dat een belastinginspecteur belastingaftrek weigert als een ondernemer niet kan duidelijk maken wie hij wat, wanneer, in welke vorm en waarvoor aan zogenaamde provisies betaald heeft. Hij noemde de opstelling van CDA en VVD een blamage voor zowel Nederlandse burgers als voor het buitenland, waar wel maatregelen genomen zijn tegen deze vorm van corruptie.

CDA-staatssecretaris Wijn liet weten dat hij het betoog van de SP-fractie goeddeels steunde maar zich ook verplicht voelde koppen te tellen. CDA en VVD hebben in de Senaat een krappe meerderheid. Een oproep van Kox om beide fracties nog eens van hun foute standpunt te overtuigen, leek de staatssecretaris kansloos: ‘Als ze zich niet laten overtuigen door het terechte verhaal van de SP, wie ben ik dan om het nog eens te proberen?’ verzuchtte hij, waarna hij zijn voorstel terugtrok. Hij kon geen inschatting maken van hoeveel belastinggeld er op deze wijze in de achterliggende jaren en de komende tijd wordt misgelopen. Dat er smeergeld wordt betaald en afgetrokken is volgens hem echter een vaststaand gegeven.

5 gedachten over “Smeergeld aftrekken mag

  1. Dit is echt volstrekt belachelijk. Maar ik ben intussen heel benieuwd naar wat nou precies de reden is die CDA en VVD geven?

  2. Anja,

    Bij de VVD en het CDA (en hun kiezers) zijn kennelijk veel belanghebbenden bij “smerig aftrekken”! 🙂

    Zeer opvallend: de CDA-staatssecretaris dicht de SP een grotere overtuigingskracht toe dan zichzelf, waar het gaat om zijn eigen partijgenoten! Of is hier sprake van dubbelspel?

  3. Eigen salaris met tientallen procenten verhogen.
    Smeergeld aftrekbaar houden.
    Geen wijzigingen hypotheekrente-aftrek.
    Zichzelf subsidie toewijzen.

    De burgers in dit land die dit nog pikken zijn óf dom, óf knettergek…

  4. Anja,

    Er zijn nog veel meer dingen waarover we ons als Nederlanders kunnen schamen. Ik heb zojuist een stukje onder de titel ‘Klootzakken bij de IND’ op m’n weblog gezet met een link naar dit onthutsende verhaal.

    Soms denk ik wel eens op een moedeloos moment ‘Steek maar door die dijken, en laat maar zwemmen’.

    Overigens: Ook hier – al is die kans flink kleiner dan bij New Orleans in de VS – is de kans op zeer ontwrichtende wateroverlast een aantal orden groter dan de kans op een zeer ernstige terroristische aanslag. Maar dat terzijde.

    Mazzel & broge, Evert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *