KORT

KORT vandaag: nieuws uit Palestina

KORT is de nieuwe rubriek voor korte berichten, bijeenkomsten, verwijzingen, aanbevelingen. Het is bedoeld als service, niet als discussiebijdrage. Commentaren worden alleen bij uitzondering geplaatst.


(foto’s van Electronic Intifada)

Sharon gaat bij de VN vertellen dat hij niet langer verantwoordelijk is voor de Palestijnse bevolking in Gaza. Het is bijna geestig. Want Israel, dat onder de Vierde Conventie van Geneve verantwoordelijk was voor de bevolking onder de bezetting, heeft het altijd volledig aan de VN overgelaten om de opgesloten Palestijnen te voorzien van basaal onderwijs, medische zorg en voedsel. Azmi Bishara, Palestijn met Israelisch staatsburgerschap en lid van de Knesset, maakte ons er een keer op attent dat normale kolonialisten altijd iets achter laten als ze uiteindelijk het land verlaten, scholen, kerken, wegen, iets van een infrastructuur. De Israeli’s laten, behalve die lege synagogen, helemaal niets achter. Ze hebben nog de bomen van de nederzettingen in de fik gestoken. Er zijn vrachtwagens af en aan gereden om het schone zand van de nederzettingen te jatten. En bovendien, hoe bedoelt Sharon het dat hij niet meer verantwoordelijk is voor de Gazanen? Hij houdt ze nog steeds opgesloten.

Op de Electronic Intifada een fotoreportage over Kalandia, een checkpoint midden op de Westoever naar model van Erez. Om Palestijnen van Palestijnen gescheiden te houden. Voor wie dacht dat de Palestijnen nu dichter bij een zelfstandige staat waren.

Ondertussen geniet de jeugd van Khan Younis van de zee. De meeste kinderen kunnen voor het eerst van hun leven pootje baden, al konden ze jarenlang vanuit hun vluchtelingenkamp de zee zien liggen.

Eén gedachte over “KORT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *