4 gedachten over “Genoeg is genoeg (3)

  1. Over de toespraak van Fenna Vergeer (zie link boven naar weblog van Theo Cornelissen):

    In mijn opinie slaat Fenna Vergeer in haar toespraak de plank een beetje mis. Het is waar dat taalcursussen voor nieuwkomers belangrijk zijn, en dat ghetto-vorming tegengegaan moet worden, en ook dat Verdonk’s asielbeleid gewoon inhumaan is.

    Maar er is een veel groter probleem. Er is een grote groep zogenaamde “allochtonen” die in Nederland geboren zijn, hier naar school zijn gegaan en eigenlijk gewoon Nederlanders zijn. Deze mensen worden in hun dagelijks leven door allerlei vormen van discriminatie geconfronteerd. Deze discriminatie kwam altijd sporadisch voor, maar is sinds 11 September en Pim Fortuyn veel erger geworden. Sommigen denken zelf aan immigratie, omdat ze zich in hun geboorteland (Nederland) niet meer welkom of veilig voelen.

    Het is gewoon een feit dat als je een Nederlander van niet-westerse afkomst bent, je veel minder kansen op de arbeidsmarkt hebt. Voor de samenleving ben je altijd nog “Marokkaan”, “Turk” of “Surinamer” en in ieder geval “allochtoon” Maar vooral geen Nederlander. In deze geeft dit kabinet een buitengewoon slecht voorbeeld aan de samenleving als geheel.

    Als men “integratie” wil bevorderen, moet men de discriminatie aanpakken, en het niet steeds over taalcursussen en inburgering hebben. De meeste “allochtonen” zijn al lang ingeburgerd maar worden nog steeds gediscrimineerd. Het is een vergissing om te denken dat het probleem van buiten komt, of dat het probleem door spreiding vanzelf verdwijnt.

    In mijn opinie is het grootste probleem dat de Nederlandse samenleving niet in staat blijkt te zijn mensen met een niet-westerse afkomst als gelijkwaardigen op te nemen en eerlijke kansen te bieden, en soms deze mensen zelfs vijandig bejegent.

  2. @ Charles Hugo (1):

    Heel goed gezegd. De bestaande discriminatie wordt ondergesneeuwd door die nadruk op “inburgering” en “Nederlands leren” (op zichzelf natuurlijk wel belangrijk), helemaal als het om oudkomers gaat, waaraan de overheid zich decennia lang weinig gelegen heeft laten liggen. DESintegratieminister Verdonk weet telkens weer de “allochtonen” als de eigenlijke veroorzakers van alle probelemn af te schilderen.

  3. Mijnheer Hugo,

    hoe komt het dan dat de zogenaamde inburgeringsklasjes zo vreselijk vol zitten met mensen die, ondanks een soms tientallen jaren durend verblijf in Nederland, geen woord Nederlands kunnen spreken en geen woord Nederlands verstaan. En niet incidenteel, nee structureel bestaan uit mensen die, vanaf het moment dat ze in Nederland zijn aangekomen met pensioen zijn op kosten van de Nederlandse burger?

  4. Nog iets; wat als nu blijkt dat nieuwkomers inderdaad niet gelijk zijn aan autochtonen, door een ontbreken van gewendheid aan kloktijd, een andere culturele achtergrond hebben, kortom, waarin tijd een veel minder belangrijke rol speelt, om wat voor reden ook, zodat ze niet op tijd komen, bijvooreeld.
    Dat klinkt heel lullig, maar zo is het niet bedoeld; enkele culturele eigenaardigheden blijven immers altijd bestaan en mensen zullen daar aan moeten wennen, wat hen echter wel een handicap bezorgd waar door bijvoorbeeld werkgever of school weinig aan te doen is, behalve assimileren. Iemand die nooit op tijd komt neem je niet aan, of wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *