KORT

KORT vandaag:
Tariq Modood in de Balie
Israel en de Arabieren op de BBC
Hulpactie Amsterdamse moskeeen
Verdreven Palestijnen, boek en debat
Eetcafe voor vrouwen zonder en met verblijfsvergunning
Altijd al willen weten wat moslims uitspoken? Nieuwe website
Rotterdam voor wederopbouw Gaza

KORT is de nieuwe rubriek voor korte berichten, bijeenkomsten, verwijzingen, aanbevelingen. Het is bedoeld als service, niet als discussiebijdrage. Commentaren worden alleen bij uitzondering geplaatst.

Debat de Islam en het Multiculturele ideaal
vrijdag 14 oktober 2005, De Balie
Met: Tariq Modood, Rinaldo Walcott, Thijl Sunier en Michaël Zeeman

Als opmaat voor het symposium ‘Moslim in Europa’, organiseren FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling en Eutopia op vrijdag 14 oktober een bijzondere avond over multiculturalisme en islam.

Wat betekent de term ‘multiculturele samenleving’ nog, anno 2005? In Nederland ligt het multiculturele concept al lang onder vuur. Na de moord op Theo van Gogh wordt het als achterhaald beschouwd. Het Britse model leek garant te staan voor een maatschappij waarin postkoloniale etnische gemeenschappen wederzijds respectvol konden samenleven. Maar na de recente aanslagen is ook daar de aanval op het multiculturele ideaal geopend.

Wat zijn de gevolgen van de diverse aanslagen in Europa op het denken over de multiculturele samenleving? Biedt dit model garanties om radicalisering van groepen uit te sluiten? Heeft het überhaupt nog overlevingskansen in de huidige tijd? Canada is wereldwijd model van een moderne, multiculturele staatsvorm, hoe geeft dit land vorm aan het spanningsveld tussen dominante cultuur en rechten van minderheden? En hoe zit dat met de recente ophef rond de vermeende invoering van de Sharia?

Tariq Modood (socioloog, University of Bristol, Groot-Brittannië) en Rinaldo Walcott ( socioloog, University of Ontario, Canada) zochten een antwoord op deze vragen.
Tariq Modood is oprichter en directeur van het centrum ter bestudering van etniciteit en burgerschap. Rinaldo Walcott doet onderzoek naar social justice en geeft les op het gebied van culturele en postkoloniale studies. Zij gaan in hun inleidingen in op de Britse en Canadese oplossingen.

Aansluitend gaan Modood en Walcott onder leiding van Michaël Zeeman in gesprek met Thijl Sunier (antropoloog, Universiteit van Amsterdam) over de Nederlandse situatie.

Tijdens het symposium ‘Moslim in Europa’ wordt ingegaan op de huidige positie van de moslim in Europa en Nederland. Voor welke vragen staan de moslimgemeenschappen en welke oplossingsrichtingen zien zij zelf? Ter gelegenheid van dit symposium wordt een special uitgebracht van het tijdschrift Eutopia onder gelijknamige titel.

Opgave voor deelname: De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam
tel.: 020 55 35 100

BBC 2: Israel and the Arabs
The three-part series traces the last six years of the Arab-Israeli peace process through the insights of the key players on all sides.
The first programme in the series Israel and the Arabs: Elusive Peace will be broadcast on 10 October 2005 at 2100 BST on BBC Two.
Info:
Israel and the Arabs

Persbericht :
Bidden en hulpactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan.

De Unie Marokkaanse Moskeeën Amsterdam en Omstreken en de Federatie van moslim Organisaties Nederland roepen alle moskeeën op Vrijdag 14 oktober stil te staan bij de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan. Laten we met zijn allen bidden voor de slachtoffers van het natuurgeweld. Juist in deze maand waarin we aan het vasten zijn is solidariteit met de medemens meer dan anders een ultieme daad. De slachtoffers van de aardbeving hebben hulp en steun nodig; ook van hun broeders en zusters in Nederland. Daarom roepen wij dringend alle moskeeën en moslims op mee te doen aan de nationale actie die door de samenwerkende Hulporganisaties is gestart. Het ingezamelde geld kan worden gestort op het door SHO geopende rekeningnummer 800800. Uiteraard kunt ook het rekeningnummer van Islam Relief gebruiken.

De aardbeving trof zaterdag 8 oktober het noorden van Pakistan en delen van het India en Afghanistan. Het natuurgeweld heeft al aan meer dan 40.000 mensen het leven gekost. Honderdduizenden zijn dakloos, hun huizen en bezittingen zijn verloren gegaan. Zij hebben grote behoefte aan voedsel water, onderdak en medische zorg. Duizenden mensen liggen nog onder het puin van ingestorte gebouwen.

De verschillende hulporganisaties bieden noodhulp in de vorm van tenten, medicijnen, voedsel, dekens en drinkwater.

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) zijn een nationale actie gestart. U kunt uw bijdrage storten op giro 800800 ten name van SHO in Den Haag. Meer informatie vindt u op www.giro800800.nl.

Boekpresentatie Verdreven Palestijnen
13 oktober

Verdreven Palestijnen vertelt de persoonlijke verhalen van Palestijnse vluchtelingen in de zoektocht naar een rechtvaardige en realistische oplossing voor het Palestijnse vluchtelingen-vraagstuk. In samenwerking met Pax Christi verschijnt dit boek bij KIT Publishers.
Alle interviews zijn afgenomen door Naeeda Aurangzeb. Zij werkte onder andere als presentatrice voor de Nederlandse Moslim Omroep (NMO). Ze organiseert debatten over sociaal maatschappelijke kwesties. Ze woonde en werkte in Israël en studeerde er Arabisch.
Fotograaf Ronald de Hommel verzorgde de beelden in deze uitgave. Hij publiceert in tijdschriften als National Geographic Magazine, hivos, Aktueel, novib en in de landelijke dagbladen.
Evert-Jan Grit werkte als redacteur aan het boek. Hij is medewerker van het Midden-Oosten Programma van Pax Christi Nederland.

Op 13 oktober wordt dit full colour fotoboek gepresenteerd tijdens een debat, onder leiding van journalist Ronald Ockhuysen, georganiseerd door het Utrechts Debatcentrum Tumult. Diezelfde avond is ook een exclusieve voorpremiere van de met een Gouden Kalf bekroonde en de voor een Oscar genomineerde film Paradise now van Hany Abu Assad.

De stichting van de staat Israël leidde tot een enorme vluchtelingenstroom. De Palestijnse vluchtelingenkwestie doet sindsdien de emoties hoog oplopen. De posities zijn ogenschijnlijk onverenigbaar en onwrikbaar.
In het Israëlische perspectief bedreigt de terugkeer van vluchtelingen het voortbestaan van de staat Israël. In het Palestijnse perspectief is zonder hun terugkeer geen vrede denkbaar. De discussies over mogelijke en onmogelijke oplossingen van de Palestijnse vluchtelingenkwestie gaan vaak voorbij aan het feit dat het om mensen gaat.
Verdreven Palestijnen geeft een gezicht aan de vluchtelingen in de kampen en steden in het Midden-Oosten en toont iets van hun eigenheid en diversiteit. De vluchtelingen worden niet als slachtoffers geportretteerd, maar als gewone mensen met hun eigen geschiedenis, dromen en hoop op een betere toekomst. Verdreven Palestijnen laat zien dat er meer leeft dan de alles-of-niets-discussies.

Op 13 oktober wordt het boek gepresenteerd door het Debatcentrum Tumult in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Het hierop volgende debat (start 21.00 uur) wordt geleid door journalist Ronald Ockhuysen. In het debat spreken: Radi Suudi, Midden Oosten deskundige, Arjen el Fassed, Electronic Intifada, Naeeda Aurangzeb, co-auteur Verdreven Palestijnen, Salomon Bouman, voorm. correspondent Israël NRC en twee buitenlandse gasten.
Diezelfde avond is er (om 19.00 uur) ook een exclusieve voorpremiere van de voor een Oscar genomineerde film Paradise now van Hany Abu Assad. Na afloop volgt vóór het debat eerst een gesprek met Bero Beyer, producent Augustus Film.

Vrouwen eetcafe, voor vrouwen zonder en met verblijfsvergunning
Ben je zelf “illegaal” of ben je geïnteresseerd in de situatie van
vrouwen zonder verblijfsvergunning? Kom dan naar onze ontmoetingsavond
met eten en informatie voor vrouwen zonder en met papieren.

Wie zijn wij?
Het vrouwen eetcafé is een initiatief van het ASKV/ Steunpunt
Vluchtelingen en de Steungroep Vrouwen zonder Verblijfsvergunning. Beide
organisaties hebben een spreekuur voor mensen zonder verblijfvergunning.
Wij merken dat de vrouwen die wij begeleiden vaak een geïsoleerd bestaan
leiden. Zij hebben behoefte aan het ontmoeten van andere vrouwen, zowel
aan vrouwen die in dezelfde situatie verkeren als zij – en vaak tegen
dezelfde problemen aanlopen – als aan vrouwen met een heel ander leven.

De avonden geven vrouwen met een verblijfsvergunning de mogelijkheid om
een bijzondere groep vrouwen te leren kennen en solidariteit met hen te
tonen. Samen met de vrouwen die op ons spreekuur komen, willen wij de
mogelijkheid creëren om bij elkaar te komen. Voor de gezelligheid, om
interessante informatie te krijgen en om tips uit te wisselen.

Over de avonden
Elke bijeenkomst kookt een andere groep vrouwen. De ene keer wordt
bijvoorbeeld Perzisch gekookt, de andere keer misschien Ethiopisch.
Iedereen die wil koken, kan zich hiervoor bij ons opgeven. Aan vrouwen
die over een bron van inkomsten beschikken wordt voor de maaltijd een
bijdrage van 5 euro gevraagd. Vrouwen zonder een verblijfsvergunning of
inkomen betalen niets.

Na het eten wordt aandacht besteed aan onderwerpen die relevant zijn
voor vrouwen zonder papieren. Behalve praktische informatie kunnen ook
maatschappelijke of politieke kwesties, zoals het vreemdelingenbeleid,
onderwerp van discussie zijn. Ook voor kinderen zal er iets te doen
zijn, zodat ook zij zich niet hoeven te vervelen.

Wanneer en waar?
Elke laatste zaterdag van de maand ben je welkom in ‘de Peper’, het
restaurant van de oude filmacademie, Overtoom 301, in Amsterdam (tram 1
en 6, halte J. P. Heijestraat). 29 oktober is de eerste keer!
Vanaf 17.30 uur is iedereen welkom. Rond 19.00 uur is er (vegetarisch)
eten en vanaf 20.00 uur volgt het informatieve deel van de avond met een
gastspreekster, film of discussie – afhankelijk van de wensen en
behoeftes van de vrouwen die komen.

Kom ook en neem je vriendinnen en kinderen mee!

Tot dan,
Petra Schultz
ASKV en SVZV
Informatie over het ASKV/Steunpunt Vluchtelingen vindt u op www.askv.nl
tel 020 6272408 020 4205670 fax 020 4203208 postbank 7913334 tnv
Stichting ASKV
Adres: Frederik Hendrikstraat 111 c 1052 HN Amsterdam.

Weblog van moslims, over moslims, voor iedereen!
Wijblijvenhier.nl gaat van start

Sinds kort is de website www.Wijblijvenhier.nl online. Altijd al willen weten wat Moslims uitspoken in het dagelijkse leven? Komt het overeen met het beeld dat in de media wordt geschetst? Wijblijvenhier.nl geeft u de kans uw eigen conclusies te trekken, via verhalen van onze bloggers. Elke dag worden er nieuwe ervaringen gedeeld, het hart uitgestort en een blik gegund in de ‘wondere wereld’ van de Nederlandse Moslim.

Wij (Nederlandse Moslims) blijven hier! Omdat we hier geboren zijn of hier opgevoed zijn. Omdat dit ons land is en omdat we het hier prettig vinden om te leven en dat graag zo willen houden. Maar wij beleven sommige dingen misschien anders of hebben een andere visie op bepaalde zaken dan anderen. Of dat echt zo verschillend is en wat dat dan precies is? Dat leest u op deze weblog: een website gemaakt door Moslims, maar niet alleen voor Moslims. Ook juist voor niet-Moslims is deze weblog boeiend, omdat het je meeneemt in de dagelijkse bezigheden van de Moslims en hun kijk op de zaken des levens.

Een talentvolle redactie met verschillende etnische achtergonden en interesses probeert een reëel beeld te schetsen van wat er leeft bij de Moslims binnen de Nederlandse samenleving. Dat doen ze met scherpe analyses, interessante visies, humoristische anekdotes en nog veel meer. Ook zullen regelmatig prominenten uit verschillende hoeken worden uitgenodigd om een week lang iets te schrijven over hun belevenissen en visies.

De weblog is te vinden op de website www.wijblijvenhier.nl. Er is daarbij ook een mogelijkheid om te reageren op de verschillende stukken.

Meer informatie over dit persbericht is te verkrijgen bij Faisal Mirza mail naar f.mirza@wijblijvenhier.nl.

Rotterdam voor wederopbouw Gaza
Kom 14 oktober naar het Wereldmuseum!

Gaza, een regio waar de vrede een kans kan krijgen als wij daar de helpende hand bieden?

Initiatiefgroep Rotterdam voor Gaza en de Rotterdamse SP fractie nodigen Rotterdammers graag uit voor een “late-middag-gesprek” over de hulp die Rotterdammers kunnen bieden bij de wederopbouw van Gaza.

Het “late-middag-gesprek” vindt plaats op vrijdag 14 oktober aanstaande van 17 tot 19 uur in Theater De Evenaar in het Wereldmuseum aan de Willemskade 25 in Rotterdam.

Gaza heeft ongeveer evenveel inwoners als de regio Rijnmond. Gaza heeft een vergelijkbaar oppervlak. Gaza verkeert echter wel in een onvergelijkbare positie. De gevolgen van een jarenlange oorlogssituatie zijn overal zichtbaar. Rotterdam is de afgelopen 60 jaar met succes herbouwd. Daar hebben de Rotterdammers natuurlijk zelf hard aan gewerkt, maar we hebben daarbij ook dankbare hulp van buitenaf gehad, zeker in de beginjaren. Rotterdam is gelukkig al weer vele jaren in staat andere steden in de wereld te helpen, het lijkt ons goed om Gaza aan dat rijtje toe te voegen. De ruim 1,3 miljoen bewoners van de smalle kuststrook Gaza beginnen nu aan de wederopbouw, na de ontmanteling van de Israëlische nederzettingen. Bijvoorbeeld aan de bouw van de haven waarvoor premier Kok in 1996 de eerste steen had gelegd. De bouw van die haven is helaas nooit afgemaakt omdat het Israëlische leger het bouwterrein in 2001 vernietigde.

Wij denken dat het goed zou zijn als de stad Rotterdam de Gazanen haar hulp aanbiedt bij die wederopbouw. Hulp bij de aanleg van de haven, hulp bij de aanleg van infrastructuur, hulp op andere terreinen. Naast een beroep op hulp ‘in natura’ door gemeentelijke diensten denken wij ook aan een actie ‘van mens tot mens’. Concrete hulpacties van Rotterdamse burgers met de burgers van Gaza.

Daarom nodigen Initiatiefgroep Rotterdam voor Gaza en de SP fractie alle Rotterdammers uit vrijdag 14 oktober naar Theater De Evenaar te komen om te praten over hoe we als Rotterdammers die hulp kunnen bieden.

Meer informatie: SP fractie Rotterdam 010 4173359 of Theo Cornelissen 06 20430196

Programma

‘Late-middag-gesprek’ wederopbouw Gaza
Vrijdag 14 oktober van 17.00 tot 19.00
Door: Initiatiefgroep Rotterdam voor Gaza/ SP fractie Rotterdam
Thema: Wederopbouw Gaza
Locatie: Theater de Evenaar, Wereldmuseum, Willemskade 25

17.00 – inloop, expositie Palestina, live muziek, koffie/thee en een versnapering
17.30 – opening gemeenteraadslid Theo Cornelissen
17.35 – inleiding senator Anja Meulenbelt; werkt voor stichting Kifaia met gehandicapten in Gaza
17.50 – cultureel intermezzo
18.00 – late middag gesprek met o.a. het Palestina Comité
18.30 – late middag nagesprek, expositie Palestina, live muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *