Dagboek 28 oktober 2005

De agenda voor de zitting van de Eerste Kamer voor vandaag ziet er zo uit:

dinsdag 1 november 2005 13.30 uur
Plenaire vergadering
13.30 – 13.45 uur herdenking van de heer Glasz

13.45 uur hamerstukken
Initiatiefvoorstel-Hamer c.s. verplichting voor scholen om bij te dragen aan de integratie van leerlingen in de Nederlandse samenleving (29.666)
Afschaffing van doodstraf (29.671) (R1765)
Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met de interoperabiliteit van elektronische tolheffingssystemen voor het wegverkeer in de Gemeenschap (30.082)
Werkzaamheden van en toezicht op instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening (30.104)

13.45 – 14.00 uur behandeling
brief van de commissie Justitie met voorstel voor een adviesaanvraag aan de SER bij Nieuwe regeling concurrentiebeding (28.167)

14.00 – 17.00 uur gezamenlijke behandeling (eerste termijn Kamer)
Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) (30.034)
Wet Invoering en financiering Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (IWIA) (30.118)

17.00 -18.30 uur behandeling
Wijziging van de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen en enige andere wetten in verband met de aanpassing van de in deze wet opgenomen klachtregeling (28.999)

18.30 – 20.00 uur gezamenlijke behandeling (antwoord regering)
Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) (30.034)
Wet Invoering en financiering Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (IWIA) (30.118)

20.00 – 21.00 uur dinerpauze

21.00 – 00.00 uur gezamenlijke behandeling (re- en dupliek)
Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) (30.034)
Wet Invoering en financiering Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (IWIA) (30.118)

Deze tijden zijn indicatief, waar versnelling mogelijk is zullen de tijden worden aangepast.

00.00, en dat kan nog uitlopen, ik heb een hotel gereserveerd.
Dit is de sprekerslijst
:

Deze agenda kan nog gewijzigd worden.
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.

Sprekerslijst 1 november 2005

Wijziging van de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen en enige andere wetten in verband met de aanpassing van de in deze wet opgenomen klachtregeling (28.999)
Hamel (PvdA) 20 min.
Van de Beeten (CDA) 5 min.
Mw. Dupuis (VVD) 5 min.
Mw. Slagter-Roukema (SP) 5 min.
Holdijk (SGP) 10 min

Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) (30.034)
Wet Invoering en financiering Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (IWIA) (30.118)
Mw. Westerveld (PvdA) 35 min.
Mw. Van Leeuwen (CDA) 30 min.
Mw. Swenker (VVD) 20 min.
Mw. De Wolff (GroenLinks) 20 min.
Van den Berg (SGP) 25 min.
Ten Hoeve (OSF) 20 min.
Mw. Meulenbelt (SP) 20 min.

Ik sta helemaal achteraan. Dat heeft het voordeel dat je al gehoord hebt wat de anderen zeggen, het nadeel dat iedereen tegen die tijd al murw is en je wel erg je best moet doen om de zaak wakker te houden. Ik kan nog wel eens medelijden hebben met de minister of de staatssecretaris die dat allemaal uit moet zitten en in ieder geval een gezicht moet trekken alsof het hem buitengewoon interesseert, hoewel het voornamelijk zijn ambtenaren zijn die zijn antwoord klaar stomen voor de repliek.

Dan moet er tussen door nog een commissievergadering van Sociale Zaken. De tijden zijn nog niet aangegeven, maar dit is de agenda:

commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid
procedure
Wijziging van de Wet op het algemeen verbindend en onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten in verband met de uitbreiding van de werkingssfeer van de wet arbeidsvoorwaarden grensoverschrijdende arbeid (29.983)

voorbereidend onderzoek
Goedkeuring opzegging Verdrag havenarbeid (30.007)

nadere procedure
Overgangsrecht inzake beëindiging van het recht op toeslag op grond van de Toeslagenwet binnen de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte en Zwitserland (30.063)

De vragen over de havenarbeid heb ik al klaar liggen. Daar hoef ik me geen zorgen meer over te maken.

’s Ochtends hebben we fractieberaad. Dan kan ik mijn stuk over de WIA nog doornemen. Tineke weet veel van de medische kant van de herkeuringen, die heeft me ook al wat opgestuurd. Tiny denkt vooral mee over de strategie. Moeten we nog een motie klaar hebben liggen? Weten we al wat de andere fracties gaan doen? In dit geval vooral: wat is het CDA van Plan? Soms komt er vlak van te voren nog allerlei informatie binnen en moet ik op het laatst mijn verhaal nog aanvullen. Soms doe ik dat in de bankjes zittend tijdens de verhalen van de andere fracties.

Tot morgen.

11 gedachten over “Dagboek 28 oktober 2005

  1. Moslimvrouwen roepen op tot genderjihad
    Hendrik Jan Bakker, 1 november 2005

    In Barcelona vond dit weekeinde de eerste internationale conferentie over islamitisch feminisme plaats, georganiseerd door de Catalaanse Islamitische Vereniging. Het is typerend dat dit congres in een niet-islamitisch land wordt gehouden. De organisatoren roepen op tot een genderjihad, waarmee de strijd tegen de mannelijke, chauvinistische, homofobe en seksistische uitleg van de heilige teksten van de islam wordt bedoeld.

    Opmerkelijk genoeg is de leider van de Catalaanse Islamitische Vereniging, Abdennur Prado, die ook het manifest voor genderjihad heeft opgesteld, een man, die zich echter al geruime tijd voor een verlichte islam inzet. Yaratullah Monturiol, voorzitter van de vereniging, zei in haar openingsrede dat het de sprekers erom gaat, de moslimvrouwen weer hun eigen stem terug te geven en de samenleving te attenderen op de groeiende beweging voor gelijkheid van de seksen. “We moeten ons niet langer in onze binnenkamers opsluiten”.

    Ze uitte kritiek op de patriarchale en strijdbare visie van veel moslims, die de wereld kapotmaakt. De vrouwen willen geen nieuwe islam uitvinden, maar openheid creëren en een ethische visie ontwikkelen. Monturiol wil de islam van binnenuit veranderen en begrijpt het islamitisch feminisme als een herinterpretatie van de Koran door linguïstisch en theologisch geschoolde vrouwen om de patriarchale duidingen te ontkrachten en alternatieve interpretaties aan te bieden. Daarmee zouden gelijktijdig de islamitische orthodoxie en westerse stereotypen kunnen worden bestreden. Geëist wordt gelijkberechtiging op juridisch, economisch en politiek vlak. De onderdrukking en ondergeschiktheid zijn echter niet op de islam zelf terug te voeren, maar juist op een eenzijdige uitleg van de Koran en de sjaria.

    Volgens Monturiol bevinden de islamitische feministen zich in een nauwelijks oplosbaar dilemma.. In het westen wordt de islam doorgaans als gevaar gezien en als de bron van onvrijheid. Moslimvrouwen worden in deze “kruistocht” tot zondebok gemaakt. Ook de westerse feministen keren zich tegen islamitische vrouwen die zich emanciperen, maar tegelijk moslim willen blijven. Ook het westerse feminisme kent etnocentrische en kolonialistische trekken. Bevrijding van de vrouw is in dat wereldbeeld alleen mogelijk door het afwijzen van de islam. Moslima’s hebben zich te lang in hun rol gevoegd en over hun onderdrukking gezwegen. Het is nu tijd om wereldwijd tegen onderdrukking van vrouwen te protesteren.

    Enkele bekende deelneemsters aan de conferentie zijn Amina Wadud, die onlangs in het nieuws was omdat ze een gemeenschap bestaande uit mannen en vrouwen is voorgegaan in het vrijdagsgebed, Nadia Yassine, oprichtster van de Marokkaanse beweging voor gerechtigheid en spiritualiteit en de Indonesische mensenrechtenactiviste Layla Zakiyah Munir, wiens echtgenoot enkele maanden geleden in een Indonesisch vliegtuig op weg naar Nederland door vergiftiging om het leven kwam.

    Lees meer over het programma en de deelneemsters op http://www.feminismeislamic.org/eng/congress.htm

    Dit is een bewerking van het artikel Islamischer Feminismus door Florian Rötzer, gepubliceerd op http://www.heise.de/tp/r4/artikel/21/21235/1.html.

  2. Dank je wel, Hendrik Jan!!!
    En Anja, dat ik voor jou zoveel respect heb, dat vloeit niet voort uit het feit dat je Christelijk bent, maar uit je geweldige politieke visie, de eeuwige werklust en je intense menselijkheid.
    Dank je wel voor deze website!
    Boudine

  3. p.s. Anja, dank je wel eveneens voor je strijd tegen het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan, niet alleen in Israël zelf, maar internationaal. Dank je ook voor je harde werk in de Eerste Kamer.
    En, Hendrik Jan, kijk nog even op onze eigen zijtak voor mijn reactie op je lieve brief. Er staat namelijk een eventuele tip voor het begin van een genderjihad in Nederland.
    Ik wens alle jonge Moslima’s met deze jihad net zoveel plezier en succes als wij indertijd hadden als Dolle Mina’s.
    Boudine

  4. Correctie: Layla Munir is niet de echtgenote van de vergiftigde mensenrechtenactivist, maar oprichtster en directeur van een organisatie van islamitische internaten en bestuurslid van Muslimat Nahdlatul Ulama, de vrouwentak van Indonesië’s grootste moslimorganisatie (40 miljoen leden!). Word ik meteen afgestraft voor het beoordelen van een vrouw op de daden van haar man!

  5. beste Anja,

    Waarom heb jij geen webpagina waar verontruste en verontwaardigde Nederlanders hun ongecensureerde mening kunnen geven op de actualiteiten, zoals de wijze waarop onze overheid meent om te moeten gaan met ongewenste vreemdelingen.

  6. Beste Ad,

    Ik heb erg slechte ervaringen met websites waar mensen ongecensureerd hun mening kunnen geven, het wordt een hoop geschreeuw heen en weer, en volgens mij draagt dat nergens wat aan bij. Dus ik ga zeker niet terug naar de tijd dat mijn weblog open stond, en nogal wat mensen dat misbruikten als vuilstortplaats om hun troep te dumpen. Kies je eenmaal voor ongecensureerd, dan kun je niet meer gaan selecteren tussen de verontwaardiging van mensen die kritiek hebben op de overheid en de verontwaardiging van mensen over alles wat vluchteling, migrant of moslim is.
    Maar als jij vindt dat zo’n website er wel moet komen, dan staat het je net als iedereen vrij er zelf een te beginnen.

  7. Beste Amna,
    Hoewel ik zelf geen Moslima ben, was het bericht van een genderjihad voor mij goed nieuws. Ik had al eerder de fantasie dat de Moslima’s zelf in opstand komen. Ooit was ik een Dolle Mina, wij voerden actie tegen de vrouwenonderdrukking in Nederland en we deden dat op een vrolijke manier. We schopten de heilige huisjes omver, zoals dat in goed Nederlands heet.
    Mijn fantasie ging als volgt: Als al die leuke Moslima’s met hun vrolijke sjaaltjes nou eens samen op vrijdag naar de moskee gaan en dan gewoon door de voordeur naar binnen gaan.
    Als de immam hen de toegang weigert, dan valt hij door de mand. Het is in Nederland namelijk verboden om vrouwen de toegang te ontzeggen tot een openbare bijeenkomst, dank zij o.a. Dolle Mina. Het is in strijd met de wet op de discriminatie.
    Bel wel van te voren even de pers, begin in Amsterdam en ga langzaam maar zeker alle moskeeën van het land af.
    Ach, het was maar een fantasie. Maar als ik op mijn nieuwsweb (planet.nl) zou lezen dat Moslima’s de toegang eisen tot de moskeeën, dan zou ik wel schaterlachen.
    Maar je hoeft mijn gevoel voor humor niet te delen. Misschien kunnen de Moslima’s beter zelf iets leuks verzinnen. Vanuit mijn Nederlandse optiek is het echter wel een voorbeeld van pure discriminatie, dat vrouwen alleen de moskee binnen mogen via de achterdeur.
    Overigens is die zijtak: Islam/Kritiek op Irshad Manji en dit idee staat nogal vaag in reactie 31.
    Met vriendelijke groet en mocht je hebben gevast, dan wens ik je een vrolijk suikerfeest.
    Boudine

  8. Beste Boudine, je fantasie is al werkelijkheid in de VS en Zuid-Afrika, waar actiegroepen van moslimvrouwen zich inderdaad niet meer in achterkamertjes laten wegstoppen en zich desnoods door patriarchale mannen laten wegslepen.

    Zie o.a. http://shams.za.org/access.htm en http://shams.za.org/23rdstatement.htm over Zuid-Afrika

    Wadud en Asra Nomani gaan nog een stap verder: zij treden op als vrouwelijk imaam voor een gemengd gezelschap van mannen en vrouwen: http://asranomani.com/freedom/

    De moslims hier zijn nog teveel bezig met hun strijd voor gelijke rechten in de Nederlandse samenleving om zich met dit soort extremen bezig te houden, maar dit zal ook hier gebeuren, misschien door de vierde generatie.

    Overigens is het in Indonesië volstrekt geaccepteerd dat vrouwen achter de mannen in dezelfde ruimte bidden en van dezelfde ingang gebruik maken. In onze moskee in Den Haag is dat ook zo. Pogingen van een groep Marokkaanse bezoekers om dat te veranderen zijn door het bestuur verijdeld. Zie ook mijn ramadandagboek op http://www.ramadan.nl (gepubliceerd onder mijn pseudoniem Muhammad Yahya)

  9. Beste Hendrik Jan,
    Dank je wel voor de positieve berichtgeving!
    Wat ik in mijn omgeving zie gebeuren is dit: haatzaaiende immams komen in de krant en op de TV. Daarmee kweken ze de haat van de gemiddelde Nederlander tegen de Moslims. Alleen de Moslims zelf kunnen daar iets aan doen. Natuurlijk zijn er ook moskeeën waar de religie op een integere manier wordt beleden, maar het kan er ook anders aan toegaan.
    Als een groepje correct geklede Moslima’s daar door de voordeur naar binnen wil, dan valt de immam door de mand.
    Overigens heb ik je links nog niet gelezen, ik moet zo weg. Maar ik dank je bij voorbaat en ik kom wel weer terug.
    Veel plezier met het suikerfeest en pas een beetje op voor al die suiker! Wel lekker, maar niet gezond!
    Verder zet ik het ook even hier neer:
    Marion Bloem wil deze regering aanklagen wegens dood door schuld. Voor steunbetuigingen ga naar:
    http://www.eenroyaalgebaar.nl/
    Met vriendelijke groet,
    Boudine

  10. Het zou fijn zijn wanneer de media niet alleen haatzaaiende imaams en pseudomoslims die de moslimgemeenschap met hun geblaat alleen maar verder isoleren aan het woord laten, maar ook moslims die stevig in hun religie staan en tegelijkertijd voor respect, tolerantie en vernieuwing zijn. Pas dan zou het de goegemeente duidelijk worden hoeveel positieve ontwikkelingen er onder moslims gaande zijn en hoe marginaal de haatpredikers zijn. Maar ja, je komt pas in het nieuws als je geweld gebruikt of met de dood wordt bedreigd. Daarom ben ik zo blij met dit weblog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *