IIAV – een bak met wijven

Ik dacht het al, dat wordt een bende. Feestavond vanwege het jubileum van het IIAV (Het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging) met een quiz, directeur Saskia Wieringa de leiding, Adelheid Roosen quizmaster en vooral: bakken met ouwe feministes, nieuwe feministes, de dames van de wetenschap en een vak met mannen.

De eerste vragen waren nog makkelijk, wie heeft de schaamte voorbij geschreven, ja he he. Maar toen het over praatgroepen ging brak meteen de pleuris uit. Wie was die begonnen? Anneke van Balen? Ja, zei de weduwe van Anneke, Marijke Ekelschot, helemaal niet zeiden Marjan Sax en ik, die tevens de enigen waren die met kut en al in de historische kuttenfilm hadden gezeten, en helemaal niet begonnen de praatgroepen in de vrouwenhuizen, toen wij vergaderden in een afbraakpandje van de PSP aan de Amstel was er geeneens nog geen vrouwenhuis. Daarna was de bonje compleet. Het vak met het jonge spul protesteerde, hoe konden zij dat nou allemaal weten als ze er niet bij waren geweest en hoezo, feminisme was toch niet alleen van de jaren zeventig, waarop de directeur streng zei dat het nu over geschiedenis ging, Jeroen de Wildt, de weduwnaar van Joke Smit maakte nog ernstig bezwaar tegen de versie van de oprichting van MVM, want die had hij eigenhandig opgericht en sowieso vonden de mannen het behoorlijk seksistisch. Ruzie onder de dames, kan een man een feminist zijn? Ik vond van wel. Sommige mannen ook. Ik kan toch ook tegen het patriarchaat zijn, zei er een. Maar achter me zat zo’n dogmatica erg te schreeuwen dat dat per definitie niet kon, feminisme is van vrouwen. Ik leverde mijn vlaggetjes maar weer in en deed niet meer mee. Hedy nam het nog op voor de jonkies. Maayke won de wisselbeker. En verder was het erg vrolijk. Net zo’n bende als vroeger met nog meer lachen.

Sik met dochters en zowaar een kleindochter van zestien, waar blijft de tijd, als ze een beetje doorwerken is Sik binnenkort overgrootmoeder, veel ouwe vriendinnen gezien. Vandaag wordt het serieus.


(de wetenschap)


(de echte feministen)


(het jonge spul)


(de mannen)


(Dorien de Wit)

19 gedachten over “IIAV – een bak met wijven

  1. Dag Anja,

    Mooi verslag; mooie foto’s. Wel een beetje lullig dat je me in de schoenen schuift dat ik zou hebben gesuggereerd dat ik eigenhandig in 1968 MVM heb opgericht. Een oud-feministische anti-man reflex ? Ik ben lid geworden in 1970, werd actief in 1973. Toen ik mij tijdens de quiz verzette tegen een verkeerde voorstelling van zaken over de oprichting van MVM, deed ik dat omdat het IIAV beter zou moeten weten. De oprichters van MVM (een grote groep vrouwen, een paar mannen)waren helemaal niet zo trots op de uiteindelijke naam. Dat staat uitvoerig beschreven in Anneke Ribberink’s “Leidsvrouwen en zaakwaarneemsters. De geschiedenis van de aktiegroep Man Vrouw Maatschappij (MVM) 1968-1973″, p. 75. En Joke Smit heeft het ook vermeld: ” ‘Vrouwen 2000’was geen goede naam; in die jaren was het al tweeduizend dat de klok sloeg. Het werd Man Vrouw Maatschappij; de juiste volgorde offerden wij op aan de alliteratie – niet de laatste maal dat een deadline verkeerde gevolgen had” (Er is een land, p. 293).

    Als altijd: met vriendelijke groet,
    Jeroen de Wildt

  2. Hoi Anja,
    wat een enige foto’s (vooral denk ik voor degenen die er bij waren!)van de kwis, erg vrolijk en feestelijk.
    en nu lees ik dat Coby Schreijer is overleden…ik ben nooit een erge grote fan geweest van o li o li ol la,, maar ze had duidelijk wel een taak als ‘strijdlied-troubadour’met feministische teksten’en zeer het hart op de goede plaats. Condoleance voor ons allemaal en zeker voor de familie van Coby.

  3. Vergeet ook niet dat Cobi heel veel nieuw talent ontdekt heeft door ze een kans te geven in haar Haarlemse cafe-chantant. O.a. Boudewijn de Groot en Lenny Kuhr en Lennart Nijgh, maar ook Art Garfunkel! Via via had ik een beetje contact met Cobi en ik zal mijn briendin vragen de condoleances aan de familie over te brengen. Het waren niet alleen de liedjes, maar vooral de kansen die ze jong talent gaf.

  4. Mooi dat we met elkaar nog een klein virtueel herdenkinkje hebben gemaakt voor Coby. Ik herinner me vele bijeenkomsten dat ze binnen kwam zeilen, ze zeilde echt, meteen een grote aanwezigheid. Ik was niet zo dol op de muziek en ben van huis uit ook niet zo’n meezinger, maar het was buiten kijf dat Coby een grote loyaliteit had voor het feministisch ideaal en voor de vrouwen. Ik heb toen in uitgeverij Sara met liefde meegewerkt aan haar boek, Sarah je rokt zakt af.
    Ach ja, toen ik ons ouderen zag bij het IIAV feest, en bedacht wie er al niet meer waren …

  5. Dank jullie wel! Heel warm is dit. Fijn. Het betekent natuurlijk niet dat we nu ook het feminisme moeten laten vallen. Ik denk dat het hard nodig is om dit door te zetten, al dan niet gemoderniseerd!

  6. Zoals de foto’s wel laten zien, was het een erg vermakelijke en gezellige avond! Met alle respect voor onze Bart, maar als de geschiedenis iets anders was gelopen, hadden “de mannen” misschien nog gewonnen! Zomaar een vraagje aan het pittig-journalistieke “jonge grut”: verschijnt er nog een leuk artikel?

  7. Bart had nog best kunnen winnen als hij niet zo eerlijk was geweest en soms zei dat hij het echt niet wist. Hoort bluffen niet meer bij de nieuwe mannelijkheid? Van mij had hij alleen daarom al de hoofdprijs mogen krijgen.

  8. Hallo Anja,
    Wat een vrolijke beelden..die roepen oude herinneringen. Ik kwam vanavond toevallig net een foto van Joke Smit tegen en daardoor verplaatste ik me ook al even in de jaren zeventig.. en nu ik al die gezichten zie beleef ik die geestige bewogen – actieve tijden opnieuw. Dank voor de mooie beeldrapportage
    Ruth de Kanter

  9. Dag Anja,

    Mooie foto’s!
    Ik vond het zo grappig dat ondanks de oproep van de quizmaster en saskia w om vals te spelen iedereen -ikzelf incluis – haar best deed om toch de goeie antwoorden te geven, en dat terwijl al na ongeveer vraag 1 bleek dat er weinig echt goede antwoorden klopten met de werkelijkheid, of beter gezegd, dat er ook over simpele aangelegenheden een hoop werkelijkheden bleken te bestaan.
    Mij bekroop meteen de neiging om de voormalige redactie van Katijf bijeen te roepen om de discussies voort – of recht – te zetten. Toen ik me de laaiende artikelen over de Politbureau-strategie van de Bonte Was herinnerde ebde deze neiging meteen weer weg. Het was een genoegen om er zo over te kunnen lachen tijdens deze avond! Leuk om daar ook je beelden bij te hebben!
    hartelijke groet
    Dorien de Wit

  10. Leuk, Dorien. Ik merkte ook dat ik me weer ouderwets op begon te winden, tot ik me er ook maar bij neerlegde dat er vele verschillende versies zijn van wat er echt was gebeurd.
    Ik heb je naam even onder je foto gezet. Weten ook de mensen die er niet bij waren wie jij bent.

  11. Hoi Anja,

    Wat een leuke avond en wat een goeie sfeer!
    Ik werd weer terug in de tijd geslingerd door de passie en discussies die door de rode hoed gierden, heerlijk gewoon! Mijn herinneringen zijn vooral de acties en protesten waar ik als hummel bij ben geweest en voor geen goud had willen missen. Wist toen niet zo goed waar het allemaal om ging maar dat het spannend was en eigenlijk vaak niet mocht ‘van de wet’ is goed blijven hangen. Het strijdlustige hebben wij van die tijd en de oude Sik meegekregen, zo ook haar kleindochter. Komt nog altijd regelmatig goed van pas! Groetjes…!

  12. Beste dames!

    Ik wilde bij dezen even kwijt dat ik een bijzondere memorabele avond heb gehad met jullie. Ik had in de verste verte kunnen dromen dat ik, als het levend bewijs van feministische leek-heid, ooit in de finale zou belanden. Je ziet, een gokje op z’n tijd, werpt toch wel z’n vruchten af. Ik moet eerlijkheidshalve bekennen: ik scheet peentjes tijdens de laatste ronde. Maar Petje af voor de waanzinnig leuke, pittige en felle sfeer. Heerlijk. Dames bedankt!
    Wees gegroet,
    Bart

  13. erg leuk om de avond even terug te zien!
    inhoudelijk was het een vaag zooitje en was er te weinig ruimte om echt op de meningsverschillen in te gaan, maar het was wel reuze gezellig en maakte de tongen los.
    bedankt allemaal!
    groet, suzan (‘jong spul’ tegen wil en dank)

  14. Dag Anja, ik kon er helaas niet bij zijn. Daarom deste leuker om
    de foto’s te zien. Het was in ieder geval een vrolijke boel.
    Goed om te zien dat er ook nog gelachen wordt met de dames. Heeft iemand nog een idee hoe we onze minister de Geus een loer
    kunnen draaien. Wat heet emancipatie voltooid en alle subsidies
    afschaffen! groeten inge

  15. re. Coby:
    pas vorige maand uitgevonden dat Coby familie is (bedankt roel holkema) en zou graag in kontakt komen met haar kinderen, kan iemand helpen. reden gedeeltelijk voor stamboom, maar ook persoonlijk met muzikale zoon x bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *