Tweede golf – the movie

Ik dacht, ik ga eens op zoek naar foto’s van de opnames van de legendarische kuttenfilm die op de IIAV dagen ter sprake kwam. Niemand weet meer waar die film gebleven is. Toen ik toch aan het zoeken was kwam ik van alles tegen. Dus okay, een keer een rondje nostalgie voor de ouderen onder ons en voor de nieuwsgierige jongeren – en ja, dames van het IIAV, deze komen allemaal in jullie archief.Dit was van vlak voor de vrouwenbeweging. Mijn allereerste werkje was een brochure die ik samen maakte met Peter Schumacher, De zwarte panters. We zaten in het solidariteitscomitee voor de Black Panthers in de VS. Mijn eerste ervaring met antiracisme. Hier een paar Panthers die naar Nederland waren gekomen. Ook te zien is Lily van der Bergh, nu bij Vrouwen in het Zwart.

Ockenburgh. Eerste vrouwenconferentie georganiseerd door de praatgroepen. 1972

Bloemenhovebezetting. Ik sta naast Joyce Outshoorn met een affiche in de hand: Van Agt moet weg! Gods eigen seksist!

Demonstratie, voor de legalisatie van abortus. Daar waren er veel van.

Demonstratie vanwege abortus. Tweede van rechts: Coby Schreyer. In het midden Marjan Sax.

Nog een demonstratie, ik geloof van het FNV. Daar gingen we naar toe met alle studenten van het IVABO. In lestijd.

Zelfverdedigingsgroep, ook een activiteit van de praatgroepen. We kregen les van een man. Op de foto te zien o.a. Marjan Sax, Pamela Pattynama, Lilly van der Bergh.

Eerste internationale congres van vrouwenuitgeverijen. In het kantoor van Sara, Frauenoffensive, Women’s Press, Italianen.

Hierboven het vrouwenteam van het IVABO, later Hogeschool van Amsterdam. Foto Ine van den Broek. Anita Aarts, Rita Velthorst, Lydia Helwig, An Luttikholt, Joke, nu Jotika Hermsen.

Statieportret van de Anna Bijns Stichting, ‘voor de vrouwelijke stem in de literatuur’. Met oa Renate Dorrestein, Caroline van Tuyll van Serooskerke en Elly de Waard. Motto: willekeur en ruimdenkendheid. Foto Diana Blok.

Vrouweneiland Femo met een een streepje door de o.

De Serpentineploeg. Te zien oa. Ageeth Scherphuis, Ina Bouman, Hanneke Groenteman, Marjo van Soest, Hennie van der Sande, Aukje Holtrop. Ik had weer een aanval van ik wil niet op de foto dus ik hield mijn kop omlaag. Foto Bertien van Manen.

Jawel, de opnames van de kuttenfilm. We moesten er zo bij lachen dat een van de kutten de geschiedenis in gegaan is als de kut met de hik.
En vooruit: hier Bertien van Manen die de kuttenfoto’s maakt voor Voor Onszelf. Waarover morgen meer.

Gezegde uit die tijd:
Can you imagine a world without men?
Yes! No war and lots of fat, happy women.

9 gedachten over “Tweede golf – the movie

 1. Wat leu om al die foto’s weer te zien! Da’s lang geleden zeg! Het ergste is, dat ik het bijna vergeten was dat die film gemaakt werd.
  Het zou fantastisch zijn als vrouwen beter met elkaar konden omgaan en niet telkens ouwe koeien uit de sloot wilden halen, zoals helaas te vaak gebeurt. Vrouwen zouden een formidabele kracht kunnen vormen om oorlogen en huiselijk geweld drastisch te verminderen. Mits we met elkaar door die ene deur kunnen!!

  Lots of fat, happy women…. wauw… als DAT zou kunnen!

  Overigens, een Engelse wetenschapper heeft berekend dat over (heel lang) iets van 125.000 jaar en alleen nog maar vrouwen op de aardbol rondlopen die zichzelf voortplanten door iets met de cellen te doen. Hebben we dan geen man meer voor nodig en hij zag zo’n wereld wel zitten. Ik HEB zo mijn twijfels. Er bestaan immers heerlijke en fantastische MANNEN…. Zonde om die kwijt te raken! 😀

 2. Hoi Anja,
  je schreef over “een rondje nostalgie voor de ouderen onder ons en voor de nieuwsgierige jongeren” en ik heb het gevoel daar een beetje tussen te vallen. Ja, ik behoor tot de jongeren, ik ben 29, maar voor mij is dit toch ook nostalgie. En wel door mijn moeder. Die was erg actief binnen de vrouwenbeweging, vanaf ik meen 1978. Ondanks dat ik in die tijd vaak bij mijn ‘verwekker’ ben gestalt, heb ik er toch het een en ander direct en indirect van mee gepikt en daar ben ik trots op. En ik vind het erg leuk om nu die foto’s te zien en dan niet alleen om te kijken of mijn moeder er per ongeluk op staat! Foto’s uit die tijd, vooral van de aktiviteiten van mijn moeder, zijn helaas niet in huis. Mijn moeder was te druk met demo’s, mobiliseren van vrouwen en andere zaken, voor het maken van foto’s en daarbij nog; wij hadden de poen er niet voor.
  Dus, aan alle kanten leuk!

 3. Schitterend…!!

  Ik lach me een deuk…
  Veel van die foto’s herinner ik me nog!

  Ze zullen wel gepubliceerd zijn in het (toen nog) prachtblad ‘Vrij Nederland’ of in bladen van de actiegroep ‘Man, Vrouw, Maatschappij’ en dergelijke, misschien ook in de Sextant, het blad van de toenmalige NVSH of in het orgaan van het COC….

  In die internetloze-tijd keek je nog uit naar de postbode…

  Ik was nog erg jong maar toch…
  Alsof het gisteren was… 😉 !!

 4. Prima voor ons historisch besef.
  Elke tijd heeft haar eigen waarheid.
  Dat relativeerd ons denken naar ik hoop.

 5. Pingback: RSS agregator » Blog Archive » Shocking: De weblog van Anja Meulenbelt.

 6. Wat leuk al die foto´s te zien!!
  Ik dacht, toen ik met het opschonen van mijn C.V. bezig was, laat me eens het IVABO intikken en kijken wat er gebeurd…
  Wat leuk zeg!!
  Veel herkenning ook!!
  Demonstreren, Lijfweek, zoals dat toen heette en op onderzoek…Ha!
  Wat een tijd ook!!
  En op het I.V.A.B.O. !!Leuk het hele team te zien weer eens en de namen….
  FAntastische tijd was het!!
  Groet en liefs
  Katrien

 7. Katrien? Ik denk dat ik ook nog wel weet wie jij was – al lukt me dat met twintig jaargangen studenten niet altijd meer – ja dat waren absoluut vormende jaren, ook voor mij.
  Leuk om van je te horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *