Gaza 14 december 2005

Er komt een ouder echtpaar binnen op het kantoor, terwijl ik aan de Kifaia Nieuwsbrief zit te werken. Zwaar gelovig, man met baard en wollen muts, geeft me geen hand, vrouw helemaal ingepakt in het zwart met ook een gezichtssluier, haar ogen glinsteren achter een bril. Ze praten zacht en bescheiden. Ze komen om hulp vragen voor hun dochter, die heeft pampers nodig, en fysiotherapie.

Ze hebben heel erg pech gehad, legt Khaled uit als ze weer weg zijn. Na tien jaar huwelijk hadden ze nog geen kinderen. Ze zijn naar het ziekenhuis gegaan om een baby te adopteren en kregen een meisje. Maar al gauw bleek het een kind met een zware hersenbeschadiging,die haar hele leven lang zwaar gehandicapt zou blijven. Ze is nu zestien. Ze hebben haar thuis gehouden en haar verzorgd en geen ander kind meer geadopteerd. Geen moment hebben ze overwogen om het kind aan het ziekenhuis terug te geven en een ander kind te vragen: God heeft ons dit meisje gestuurd, ze hoort bij ons.

De verhalen over de twee families in Beit Hanoun houden iedereen bezig. Het is waar dat er twee mannen zijn doodgeschoten gisteren, een man van een van de families die naar de bank ging, en de politieman die met hem mee was als bewaking. Nog meer nieuws. De families die vlak bij elkaar wonen kenden elkaar erg goed, in elke familie waren er mannen die getrouwd waren met een vrouw van de andere familie. Nu zijn al die echtparen gescheiden en de vrouwen zijn weer terug naar hun oude familie. Nog steeds geen zicht op een oplossing, ook al is het Palestijnse Gezag dagelijks bezig met de onderhandelingen.

Financiele zorgen. Het bericht komt binnen dat het budget dat door de overheid toegekend is aan de zorginstellingen, de NGO’s waaronder het NCCR maar gedeeltelijk wordt uitbetaald, omdat ze een deel van het geld willen besteden aan de verkiezingen. Khaled is kwaad, maar zegt tegelijk dat er niet veel aan te doen is. Onder Arafat was het makkelijker, die gaf subsidie omdat hij sympathie had voor het werk met de gehandicapten, hij staat ook op vele foto’s hier in de hal, maar hij bemoeide zich niet met het werk zelf. De nieuwe overheid zegt nu dat de organisaties moeten kiezen: als ze geld van de overheid willen komen ze onder het Palestijnse Gezag te vallen en zijn ze hun onafhankelijkheid kwijt. Als ze zelfstandig willen blijven als NGO moeten ze hun geld maar uit het buitenland halen. Khaled die altijd zorgvuldig heeft gemanoeuvreerd om onafhankelijk te blijven als instelling maar tegelijk goede relaties met de overheid te houden is niet optimistisch. Maar hij gaat weer met ze praten. Ze betaalden tot nu toe bijvoorbeeld een deel van de hoorapparaten en de rolstoelen. De vraag is of ze dat blijven doen.

Andere zorgen: de nieuwe verkiezingslijst van Fatah, de grootste partij is binnen. Geen goed nieuws. Maar twee mensen op de lijst zijn nieuw, zijn de mensen die de kiezers zelf willen, de rest zijn weer de oude rotten van Fatah die door de Gazaanse bevolking zelf als corrupt worden gezien. Dat wil zeggen: dikke salarissen opstrijken, villa’s voor zichzelf laten bouwen, en daar weinig voor terug doen. De ‘Tunesiers’ worden ze hier genoemd, meegekomen met Arafat, nooit zelf de strijd in Gaza meegemaakt. Arafat zelf wordt veel vergeven omdat hij zich wel heeft ingezet voor Palestina, zelf heel sober leefde, nooit is gevlucht, geen villa voor zichzelf wilde. Maar met zijn erfenis, al die mannen die niet van het pluche afwillen zijn ze niet zo gelukkig. In Nuseirat kamp, een Fatah bolwerk, werden de mensen zo kwaad dat ze niet hun eigen mensen op de verkiezingslijst kregen dat ze een kantoor van Fatah ingestormd zijn, het meubilair kort en klein hebben geslagen en alle papieren verscheurd. Het grote gevaar is straks dat de mensen uit woede niet op Fatah gaan stemmen en Hamas daarmee zetels wint.

Geen nieuwe foto’s vandaag. Het was een kantoordag. Gewerkt aan de Nieuwsbrief, weblog, mijn mail, een verslag, en me graag laten onderbreken door wat er op het kantoor gebeurde, waar ik op mijn vaste plekje zit, en iedereen daar heel tevreden over lijkt. Dat is waar ik hoor te zitten. Mailtje van Helma uit Nederland. Tekst voor de Nieuwsbrief aangekomen, de printer draait. Joepie! De wonderen der techniek. Vanochtend de mail geopend, tekst Nieuwsbrief gevonden, herschreven, teruggemaild, een uurtje later draait in Amsterdam de printer. Voor iemand die nog uit de tijd komt dat de revolutie niet met bloed werd uitgevochten maar met de zwarte nagels van de stencilmachine (voor degenen onder u die nog weten wat dat was) blijft het een wonder. Behalve als het wonder faalt – drie keer vanochtend een stuk tekst kwijtgeraakt omdat het net er uitviel – nu ja, dat is Gaza.

5 gedachten over “Gaza 14 december 2005

  1. Hallo Anja,
    Wat een totaal andere wereld, andere normen en waarden, ander geluk. En dit alles door andere denkwijzen met daaruit voortkomende emoties. Dit bevestigd weer, hoe belangrijk het is om onze eigen denkpatronen en gewoontes kritisch te blijven bezien.
    Groet,
    Amita

  2. Grappig dat je dat zegt, Amita, want als ik hier ben vergeet ik wel eens hoe anders het hier is, omdat ik de mensen zo goed heb leren kennen en bijna alles wel begrijp, ook de dingen die me helemaal niet bevallen. Ik bedoel: ik zou willen dat er nu niet onderling gevochten werd, maar feitelijk is dat de normale menselijke reactie die we tot nu toe hebben meegemaakt in alle landen (Zuid Afrika, voormalig Joegoslavie waar ik heb gewerkt) na de oorlog , bezetting, apartheid – agressie die naar binnen slaat. De vorm (cultuur) is soms wat anders, de menselijkheid eronder hetzelfde. Maar het is waar wat je zegt: door zo ondergedompeld te zijn in een andere cultuur ga je met andere, relativerender ogen kijken naar je eigen cultuur.
    Bijvoorbeeld: ik krijg het hier wel eens benauwd van zoveel mensen bovenop elkaar en zo weinig individuele ruimte en vrijheid, maar als de Gazanen horen dat bij ons mensen dood kunnen gaan in hun woning zonder dat iemand dat merkt, en dat we gehandicapten, netjes op soort, naar tehuizen brengen, dat dementerende ouderen niet meer thuis zijn, dat we mensen hebben die dakloos zijn en nergens kunnen slapen, dan zijn zij echt ontzet. Want hoe erg de armoede en het ruimtegebrek, iedereen hoort ergens bij en iedereen kan altijd een beroep doen op familie en buren. Daar leer ik dan weer veel van.

  3. Hoy Anja,
    Annemieke zegt als commentaar op bovenstaande: Dit is nu precies een van die dingen waar het in het leven om draait; – aan de ene kant allemaal samen, als een grote familie, – aan de andere kant dat idee van privacy en ieder voor zich gedoe.
    Met vele vormen daar tussenin.
    Wat mij opvalt is, – hoe meer welvaart/rijkdom, hoe meer individualiteit en vereenzaming. (Het is heel eenzaam aan de top!).
    Groet,
    Amita

  4. Tja, de stencilmachine….En óf ik weet wat dat was! Toen ik met politieke activiteiten begon was die machine wel al elektrisch. Maar het was veel knoei-, plak- en knipwerk: mechanisch typen, moedervellen, correctine, inkttubes, vastlopen, enz. En dan met koffers vol bedrukte pakken papier sjouwen. Ach ja….. Zoals je zegt: het voordeel was dat je niet in één keer een geheel document, dat nog niet is gesafet, kon kwijtraken!
    De huidige activist die fotoshopt kan zich waarschijnlijk nauwelijks nog een voorstelling maken van het prehistorisch activistentijdperk. 🙂

    Hiernaast had het zeefdrukken een belangrijke plaats. Voor afiches en muurkranten. Een aardige hoeveelheid thinner heeft zo de weg naar mijn longen gevonden. Omdat ik er niet veel ongezonde gewoontes op nahoud, ben ik nog steeds alive and kicking.

  5. Hoi Anja, ik wens je een voorspoedige en snelle terugreis. Op Ben Gurion zullen ze wel een punthoofd krijgen van alweer….honderd van die rare Palestijnse enveloppen. En verbaas je niet over de werkelijk ididote vragen die ze daar weer iedere keer bedenken. Het houdt de jeugd van de straat!
    Doe de hartelijke groeten aan alle vrienden en collega’s daar en tot zaterdag bij halima!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *